Rolunk

My photo
Hollywood, ca, United States
Weston A. Price Alapitvany Hivatalos Magyar Tamogatoja. http://www.primitive-wisdom.blogspot.com/ Ehes vagy az igazsagra? Tiltott Wellness egy Alternative Taplalkozas Modot tamogat. Az informaciok tudomanyos kutatasokon es hiteles bizonyitekokon alapulnak, ami nem biztos, hogy megegyezik a mai politikailag korrektnek hitt, de egyebkent korrupt nezetekkel. Tiltott Wellness nem ad semmifele orvosi tanacsot, nem diagnosztikal vagy nyujt gyogyaszati kezelest. Mindenki a sajat felelossegere olvassa Tiltott Wellness blogot. Tiltott Wellnes legjobban olvasott cikkje: "Taplalkozas es Fizikalis Degeneracio" Video receptek:http://www.youtube.com/CHIMESTERDOTCOM www.primitive-wisdom.blogspot.com/ referenciak: http://www.westonaprice.org/

Wednesday, February 10, 2010

Aszalt Marhasziv Jerky

1 pohar hazi tejsavo nyers tejbol. (ne forrald a tejet!)
1 pohar termeszetes kifozesu szoja szosz.
1 sziv (vagy barmilyen mas hus) 
2 ek friss gyomber juice
orolt bors izles szerint
1 fej fokhagyma juice
2ek mez

-A szivet kb 1 centis csikokra szeleteld fel felig fagyott allapotban. (konnyebb igy szeletelni)
Keverd ossze az paclevet es aztasd benne a hust kb 2-3 napig a hutoben.
65 fokos sutoben akarmire felakasztva aszald kb12-16 orahosszat, vagy amig a kivant allagot el nem ered. 

 Vard meg meg kihul, zacskoban hutoben tarolhatod. 
 

Tuesday, February 9, 2010

Olvasok Kerdeztek.
Vajon A Hus Tenyleg Rothad a Gyomorban? 

"Nagyon orulunk, hogy rataltunk erre a blogra, sok megvalaszolatlan kerdesre megkaptuk a valaszt. Mar jo ideje olvasgatjuk a blogot es a konyhankat, etrendunket is folyamatosan rendezgetjuk a tradicios etkezeshez megfeleloen. 1 kisfiunk van, akinek pici kora ota allergias tunetei voltak. Amiota nem vasarolunk pasztorozott tejtermeket, csak hazi tejet es nyers tejtermekeket adunk a gyermeknek, minden allergias tunet elmult. Ez is azt bizonyitja, hogy mukodik a tradicios dieta, amik itt le vannak irva. Viszont lenne 1 kerdesunk, mert ha valaki vegetarianussal beszelgetunk (szomszed), akkor ok ilyenekre hivatkoznak pl., hogy a husban nincsen rost es az nem valo emberi fogyasztasra. Azert sem, mert a belunk nem olyan, hogy a hust meg tudja emeszteni, ezert mindenkinek vegetarianusnak kellene lenni. Tiltott Wellness hogyan reagal erre az ervelesre?  
T. Klari BP"

Igen, ez a "belhosszusag, fogazatunk", meg hasonlo ervelesek mar a konyokomon jonnek ki nekem is.

Rost, lacto-erjesztett etelek, nyers etelek, hasznos bakteriumok es belmukodes

Talan a rostanyag az, amivel a hus nemigen szolgal. Mindannyiunk hallotta mar valahol, hogy a rost mennyire kritikus fontossagu a jo belmukodeshez. Eleg gyakori  manapsag a szekrekedes azoknal, akik tul sok hust fogyasztanak, zoldsegeket, gyumolcsoket pedig annal kevesbe.

De akkor most kinek van igaza?
Jokora mennyisegu szekletre van szukseg ahhoz, hogy a szekrekedest megelozzuk, es a beleink rendesen mukodjenek. Az egyik nyilvanvalo es rendszerinti etkezesi tanacsok egyike a modern dietetikusoktol az az, hogy egyunk tobb rostanyagot gabonafelekbol, gyumolcsokbol.

A masik, ami mar kevesbe ismert a mai modern ember szamara, a tradicios etrend alapszabalyai, amit Dr Weston Price tanulmanyozott  a primitiv kulturakban. Ezek az emberek, rengeteg erjesztett etelt, allati feherjeket, zsirokat fogyasztottak nyersen.

Erjesztett allati eredetu tejtermekek mint pl. yogurt, kefir nyers tejbol vagy erjesztett zoldsegfelek segitik a hasznos belbakteriumok szaporodasat.

Dr Francis Pottenger   is ravilagitott, hogy mennyire fontos a nyers allati feherje az egeszseges belmukodeshez a fozott husokkal szemben. Dr Pottenger a kovetkezoket irta le.

Nyers hus legnagyobb reszben hydrophilic kolloidbol tevodik ossze. Hydrophilic annyit jelent "szereti a vizet", a kolloid pedig szilard reszecskek gelszeru szuszpenzioja vagy vegyulete.

A hust nyersen vagy erjesztve fogyasztva, ezek a kolloidok magukba szivnak nagy mennyisegu emesztonedveket, amibol 1 zseles tomeg formalodik. Ez gondoskodik a belek es a gyomor nyalkahartya egeszsegerol.

A nagy hotol, a fozes kozben, ezek a kolloidok kicsapodnak, igy hydrophobic  "vizet nem szereto" kolloidokka alakulnak.

A hidratalas kepessege a fozott husok kolloidjainak minimumra csokken, ezert nem kepesek elegendo emesztonedvet magukba szivni igy konnyen megesik, hogy szekrekedest okoznak.

A zoldsegekben levo kolloid celluoz es pectin joval nagyobb hot bir el anelkul, hogy a kolloidjai kicsapodnanak, nem ugy mint az allati feherjekben. Eppen ezert a fozes kevesbe art a zoldsegeknek.

A mai modern etrendekben, a legtobb ember forditva gondolkodik. Mind azt reppeli, hogy egyuk a zoldsegeket nyersen, es fozzuk jol meg a husokat, vagy epp pasztorizaljuk, vagy ami meg rosszabb, homogenizaljuk a tejtermekeket.

Na Dehat a belunk hossza azt bizonyitja, hogy mi Emberek vegetarianusoknak szulettunk.

Tenyleg? Ezt az ervelest mar en is hallottam, sot talan meg en is reppeltem vegan fenykoromban masoknak. Az erveles az az, hogy mivel az emberi emesztorendszer tul hosszu igy az allati feherjeket nem tudja megemeszteni anelkul, hogy a beleinkben rothadasnak ne indulna.

Valojaban a rothadasert, szekrekedesert nem a hus, hanem a helytelen taplalkozas a felelos. Ha ez igaz lenne, az osszes eszkimo havonta csak egyszer rottyantana, azt is csak keservesen.

A tulfozott husok, finomitott lisztes dolgok, pasztorozott, homogenizalt tejtermekek egyuttes ostroma az emesztorendszeren. (termeszetesen idetartozik a stressz osszes mas formaja is) Ezek okoznak szekrekedest es minden mas belbetegseget, nem a hus az emlitett formakban.

Dr Price altal tanulmanyozott tradicios kulturak mind nagy mennyisegben fogyasztottak allati feherjeket es zsirokat nyers alllapotban anelkul, hogy barmi belbetegseguk lett volna.

Mi, jelenleg kb 200g hust fogyasztunk naponta, de szekrekedes veszelye aligha all fent. Meglehet azert, mert a tradicios dieta alapjait betartva taplalkozunk. 

Minden etkezesnel jelen van erjesztett etel ami segiti az emesztest. Sot, a tanyeron levo etelek 50-70%-a nemcsak hogy nyers vagy erjesztett, de nagyon sokszor 100%-ban erjesztett etelek teszik ki beleertve a hust is.

 
Nyers Tatar Bifsztek,  lacto-erjesztett kaposzta, lacto-erjesztett kenyer nyers vajjal, sult bab.
Erjesztett Karfiol-Yam Cracker
100% "nyers"
 

Recept:
Kerd el.
Zsenge Zoldborso Chips


Aztasd mezes vizben par orahosszat.
Sutoben kb 65 fokon szaritsd 1 napig, vagy mig teljesen ki nem szarad.

Wednesday, February 3, 2010

Lenmag Cracker 
2.0 Valtozat

1 yam vagy edes krumpli
par gerezd fokhagyma
600g Lenmag dara
par ek szoja szosz 
1 ek tengeri so
4 paradicsom
1 hagyma
kb 6 dl viz
2 paprika


Kavedaraloval darald le a lenmagot.
Robotgeppel turmixold ossze a zoldsegeket ugy, hogy folyekony levet kapj.
1 talban dolgozd ossze a daralt lenmagot a zoldseg turmixal es hagyd allni kb 4 orat.
Tegyel a robotgepbe vissza annyi masszat amennyi elfer benne, adj hozza sot, szoja szoszt. kb 4 pohar cucchoz 1 tk so eleg. 

Mikozben a gep keveri, adj hozza annyi vizet, amennyit ugy gondolsz szukseges ahhoz, hogy a talcan jol el tudd simitani vekonyra a masszat. Tul suru, kemeny massza nehezen teritheto.
 
Sutopapirra vagy akarmire kend fel a vajat vekonyan es teritsd ra a masszat.
Most lehet szeeepen becsikozni, kockazni a tepsin, hogy miutan kesz, konnyen el tudd torni oket.
60-65 fokon 1 napig, vagy mig teljesen ki nem szarad, hagyd a sutoben.