Rolunk

My photo
Hollywood, ca, United States
Weston A. Price Alapitvany Hivatalos Magyar Tamogatoja. http://www.primitive-wisdom.blogspot.com/ Ehes vagy az igazsagra? Tiltott Wellness egy Alternative Taplalkozas Modot tamogat. Az informaciok tudomanyos kutatasokon es hiteles bizonyitekokon alapulnak, ami nem biztos, hogy megegyezik a mai politikailag korrektnek hitt, de egyebkent korrupt nezetekkel. Tiltott Wellness nem ad semmifele orvosi tanacsot, nem diagnosztikal vagy nyujt gyogyaszati kezelest. Mindenki a sajat felelossegere olvassa Tiltott Wellness blogot. Tiltott Wellnes legjobban olvasott cikkje: "Taplalkozas es Fizikalis Degeneracio" Video receptek:http://www.youtube.com/CHIMESTERDOTCOM www.primitive-wisdom.blogspot.com/ referenciak: http://www.westonaprice.org/

Sunday, February 8, 2009


Dr Pottenger Macskai
Tapanyag Tanulmanyozasa


Francis Pottenger, Jr, orvos irta az egyik legertekesebb konyvet husevo baratainkrol. 1932 es 1942 kozott Dr Pottenger 900 macskan vegzett kiserletet. Azt tanulmanyozta, hogy milyen hatassal vannak a macskakra a nyers, fozott es pasztorozott etelek mint pl a fott hus, es pasztorozott tej.

A macskak negy csoportra voltak osztva. Nyers hus evok, fott hus evok, nyers tej, es pasztorozott tej evok.

A macskak mind a 4 csoportban egyenlo mennyisegu hellyel, napfennyel rendelkeztek, es ugyanolyan banasmodban reszesultek.

Minden egyes macskanak sajat tablazata volt amiben a megfigyeleseket lejegyeztek a macska holtaig. A 10 ev kiserlet soran 600 macskanak volt 900-bol komplett egeszsegugyi lejegyzese, mivel a tobbi ido elott megdoglott.

Megfigyeles a kovetkezo volt.

Nyers Hus Evo Csoport


Ezeket a macskakat 2/3 nyers huson, 1/3 nyers tejen es tokehalmaj olajon tartottak.
A macskak lenyugozo modon hasonlitottak egymasra mind egyformasagukban, meretukben, es csontozati fejletsegukben.

Generaciorol generaciora megtartottak szeles arccsontozatukat, tokeletes fogazatukat. Megfelelo orr uregeik voltak, jol kifejlett allkapcsokkal. A nosteny koponyacsontja jol megkolonboztetheto volt a himetol, es mindket nemnel megmaradtak meghatarozo anatomiai vonasaik.

Izom tonusuk tokeletes, szorzetuk jo minosegu es minimalis szorhullast figyeltek meg. Idosebb macskak, foleg a himek akik tarsaikkal harcban vesznek reszt a metszofoguk gyakran hianyzik, de barmifele inygyulladas vagy inybetegseg ritkan volt lathato.

A Combcsont Kalcium es Foszfor tartalma konzisztens es belso szerveik tokeletesen mukodnek, es jol fejlettek. Az egesz elet tartalmuk alatt ellenaltak mindenfele gyulladasos betegsegeknek, parazitaknak, allergiaknak, es egysem volt bolhas.

Lenyegeben, igy csoportban elve baratsagosak, magatartasukban kiszamithatoak. Amikor a kordinacio keszsegeiket tanulmanyoztak ugy, hogy 2 m-rol elejtettek vagy arreb dobtak oket, mind talpukra estek, es jottek vissza meg tobb jatek remenyeben.

Ezek a macskak tokeletesen szaporodtak minden genereracion keresztul. Az atlagos sulya az ujszulott macskaknak 119gr volt. Az elveteles szinte nem letezett e csoportban, es az anya atlagosan 5 kolykot nevelt minden nehezseg nelkul.




Fott Hus Evo Csoport


Ezeket a macskakat 2/3 fott huson, 1/3 nyers tejen es tokehalmaj olajon tartottak. Ebben a csoportban az osszes ujszulott macska kulonbozik meretukben, es csontozati formajukban.
Ahogy a rontgen felveteleket osszehasonlitottak, lattak hogy a 2. es 3. generacios macskak mar mindegyike kolonbozott egymastol test felepitesileg.

A bizonyitek annyira nyilvan valo volt hogy ra volt irva az arcukra a macskanak hogy olyan szuloktol szarmaznak, akinkek a taplalekuk hianyos avagy nem megfelelo volt.
Hosszu csontjaik meghosszabra nottek, es csokkentek atmeroben. Hatso labuk hosszabra nott az elso labakhoz kepest.

Csontozatuk joval kevesebb kalciumot tartalmaz es csontsuruseguk is gyengebb. A 3. generacioban nemely csontok teljesen elpuhultak, es Osteogenesis Imperfecta csontbetegseg alakult ki. (csontok abnormalisan torekennye valnak)

Sziv problema, rovid-tavol latas, alul mukodo vagy gyulladt pajzsmirigy, vesegyulladas, majgyulladas, himivarsejt vagy petefeszek gyulladas, hugyholyag gyulladas, izuleti gyulladas, idegrendszer gyulladas benulassal, es agyhartya gyulladas volt gyakori ezeknel a macskaknal.

Belso szerveik kissebbre nottek amit alulfejlett mellkas meretuk is igazolt. Csontgyulladas gyakorinak tunt es sokszor ez is okozta halalukat. Mire a 3. generacio megszuletett, a macskak pszhiologiailag annyira gyotortek voltak hogy 6 honapnal egyik sem elt tobbet, igy ezt a generaciot nem tudtak tovabb tanulmanyozni. (sajnos az eletben tartas nem volt celja a kiserletnek. Ha a macska nem birta tovabb, hagytak megdogleni.)

Mikroszkopikus fenykepek bizonyitottak 2., 3. generacios macskaknal hogy tudoszovetuk is karosodott. Nehany macska tudeje Hyperemia-as es Vizenyos volt, de gyakori volt Bronchitis es Pneumonitis is.

Fott huson elo macskak sokkal ingerlekenyebbek voltak. Jo nehany nosteny macska veszelyesse is valt. Haraptak es karmoltak. Ugyanakkor a himek kezelhetobbek voltak de szexualis igenyuk az leesett vagy pervert jellegu volt. Lenyegeben ezeknel a macskaknal egyfajta szerepcsere volt megfigyelheto.

A nostenyek agresszivebbek lettek es a himek passzivabbak parzas idejen, abnormalis szexulalis viselkedes ugyanazon nemuek kozott.
Ilyen eltorzult szexualis hajlamuk a nyers huson es nyers tejen tartott macskaknal nem volt jelen.

Fergek, es parazitak hemzsegtek bennuk. Bor serules es allergiak gyakoriak voltak es egyre gyakoribba is valt egyik generaciorol a masikra. Pneumonia es Empyema okozta a leggyakoribb halalt az idosebb macskakban, amit diarrhea (hasmenes) kovetett a kis macskak halalozasaban.

Nostenyeknel sokszor petefeszek sorvadast es meh-verboseget vettek eszre, a himeknel sperma termelesi problema volt gyakori. Veteles a nostenyeknel kb 25% az elso generacioban es kb 70% a 2. generacioban.

Az elles altalaban fajdalmas es bonyolult, sok nosteny bele is halt. Halalozasi szamuk a kis macskaknak magas volt mivel vagy sok halva szuletett, vagy gyengeknek szulettek es nem voltak kepesek szopni.

Az elles utan az anyak egeszsege teljesen leromlott es 3 honappal kesobb meg is doglottek pszihologiai kimerultsegben. Sok macska sokszor teherbe sem volt kepes esni. Atlag szuletesi sulyuk 100 gr volt, 19 gr-mal kevesebb mint az elozo csoporte.

Regeneralodo Macskak

Azokat a macskakat melyeket fott huson tartottak (2.-3.generacio) es visszatettek oket nyers hus etrendre “Regeneralodo Macskak”-nak hivtak. Az o utodjukat optimalis etrenden tartva figyeltek meg. Arra voltak kivancsiak, hogy mennyi idore van szukseguk a macskaknak ujraepiteni testuket, szellemuket.

Kb 4 generaciora volt szukseguk ahoz, hogy olyan tokeletes allapotba keruljenek mint a nyers etrenden tartott macskak. A masodik generacioban mar ellenalobbak voltak a betegsegekkel szemben, de allergias tunetek meg a 3. generacioba is jelen voltak.

3. generacioban csontozat es izomszovetei problemak meg lathatoak, de mar joval kevesbe.
4. generacional a legtobb hianyallapot es betegsegre utalo jel eltunt, de meg igy is ritkan fordult elo 100%-osan egeszseges macska szuletese.

A kiserlet egyik legzavarobb felfedezese az volt hogy ha az anya macskat hianyos taplalekon tartottak (fott hus) legalabb 12-18 honapig, akkor reprodutivitasa annyira leesett hogy mar tobbe nem tudott egeszseges kolykoket elleni.

Dr Pottenger 10 eves tanulmanya bizonyitja, hogy konzervalt, szaraz, fott, pasztorozott es mas uton feldolgozott etelek nem macskaknak valok. Ide tartozik az osszes hus evo, beleertve baratunk, a kutya is.

Ezek az allatok ugyanolyan betegsegektol kezdtek el szenvedni miutan nem a megfelelo taplalekot kaptak, mint mi emberek miutan attertunk a feher ember etrendjere. Ma, a helyzet a macska-kutya-hal tapokkal meg roszabb. Az osszes nagy marka nev mergezo eledeleket gyart ‘barataink’ szamara.

Ne tevesszen meg a “Termeszetes” felirat a csomagolason sem!
Nem csoda hogy viragzik az uzlet az allatorvosoknal is, hisz ott is egyre tobb fele betegsegeket diagnosztizalnak, amik egyreszt a nem megfelelo taplalek okoz, masreszt tele vannak tartositokkal, izfokozokkal, es mas kulonbozo idegmergekkel amiktol kedvenceink szenvednek mind testileg, lelkileg, es szellemileg.

Igy, mi is szenvedunk, hisz mi erzelmileg kotodunk macskankert, kutyankert, nem beszelve arrol hogy betegseguk penzunkbe, idonkbe is kerul. Ha az allat eledelek annyira ’termeszetes eredetuek” es jo minoseguek lennenek mint ahogyan az allitjak mind a kereskedok, a gyartok, az allatorvosok, akkor mivel magyarazzuk betegsegeiket?

Erdekesnek talalom hogy vadon elo allatok mint pl farkasoknal, vadmacskaknal nem tudunk ilyen tipusu degeneracios betegsegekrol beszamolni.

Az elso amit meg kell nezni a csomagolason az nem a ‘Tapertek” ami a rossz minosegu vitaminokat listazza, hanem az “Osszetevok” listat kell ellenorizni ami az E-szamokat es egyeb mereganyagokat elarulja. A kihivas sokszor sajnos az, hogy a vasarlo nem is erti a szot amit olvas.

Eppen ezert, etesd allatodat azzal ami a legjobb nekik, nyers hussal, egeszitsd ki taplalekat jo minosegu tokehalmaj olajjal. Velemenyem szerint ahoz hogy valaki megertse mennyire fontos az allatok taplalekanak helyes megvalasztasa ahoz hogy egeszsegesek maradjanak, tudnunk kell elsosorban hogy szamunkra melyek azok az etelek, mikro es makro elemek amik az optimalis egeszseget biztositjak, es nem csak azt kell tudjuk hogy autonk melyik tipusu uzemanyaggal megy a legjobban, es melyik a legfelkapotabb karpit tisztitoszer, ami egyebkent is toxikus mind emberre es allatra egyarant.

Allatorvosokat szponzoraljak a tapszer gyartok, naluk nem erdemes tanacsot kerni erre vonatkozoan. Ok annak a tapjat fogjak ajanlani a beteg kedvencednek, amelyik gyarto a legtobb penzt adja nekik.

Eredmenykeppen, hordhatod vissza kedvencedet kulonbozo betegsegekkel az allatorvoshoz mig vagy a penzed fogy el, vagy megdoglik a csalad kedvence a feldolgozott etelek altal okozott betegsegben.


Abszurd tevhit: Nyers hussal etetett kutyak, macskak megveszednek, es megtamadjak az embert mivel a hus es ver szagohoz vannak szokva.


Igazsag: Feldolgozott eteleken tartott allatok idegrendszere labilis es instabil, az embert ezek az allatok tamadjak, es ezeknek az allatoknak van kellemetlen lehelletuk is. Nyers, egeszseges hussal taplalt allatok pszhiologilag sokkal kiegyensulyozottabbak, baratsagosabbak, az embert nem tamadjak.


http://www.youtube.com/watch?v=XPCOGSnjP5w&feature=channel_page


www.youtube.com/chimesterdotcom
Konyv: Pottenger Macskai (Pottenger's Cats: A Study in Nutrition)
ISBN-10: 0916764060




Betegsegek Tovabbi Okai


A kutyak macskak betegsegehez nemcsak a rossz etrend a felelos hanem a vedoltasok is.
A vedooltasokban levo thimerosal (higany) nagymertekben rontcsolja az allatok kozponti es autonom idegrendszeret, ami vezerli az osszes elettani funkciot mint pl. latas, hallas, emesztes, szivritmus, vernyomas, stb.

Ha egy medencebe 1 csepp higanyt tesznek, akkor az egesz medence mergezove valik. Nem csoda hogy kutyaknak macskaknak (embereknek) minden bajuk van a belejuk fecskendezett mergektol.


Higanyon kivul a vedooltasok meg tele vannak mas femekkel is mint pl. aluminium. Eger kiserletekben (es ember kiserletekben is) bebizonyitottak, hogy mikor aluminiumot fecskendeztek be az allatba akkor kisebb szazalakban doglottek meg, de amikor hozzaadtak minimalis mennyisegu higanyt az aluminiumhoz akkor tobb ezerszeres volt a mereg hatasa es az osszes eger elpusztult nehez-fem mergezesben.

Nem beszelve arrol, hogy amikor viszed az kedvenced az evi vedooltasra akkor az allatorvosok miert nem szamoljak ki a dozist kulon ev, es sulycsoport szerint? 1 2 kilos Pincsi ami 1 eves ugyan akkora dozist kap a vedooltasbol mint 1 60 kilos 10 eves Bernathegyi.

Azonkivul az allatoktol vert sem vesznek evente, hogy megnezzek mennyi veszettseg-antitest van az allat vereben. Lehet nem is kellene az allatokat oltani minden evben, mert van bennuk eleg anti-test? Csak oltjak oket minden evben mintha muszaly lenne mig meg nem doglenek.

Az allatorvosok is oltjak magukat veszetseg ellen, de minden evben vert vesznek toluk, hogy megnezzek van e bennuk eleg anti-test. Ha van, akkor nem kell oket beoltani. Allatoknal ez miert nem igy van?

Rad hagyom hogy kitalald...

12 comments:

  1. Van benne sok amit igaznak talalok es hiszek. Nagyon erdekesnek tartottam es ugyanakkor elegszomorito....HIszen mi tehetunk sajat"csaladtagunk"jovojerol...

    ReplyDelete
  2. Szia nézd meg a rockingcooncats.com -ot és jó az oldalad... sajnálom, hogy anonym vagy...
    Üdv Merci

    ReplyDelete
  3. Jó az összefoglaló. Szívesen beszélgetnék a húsevők táplálásáról.
    Meg van Neked a Pottenger tanulmány fordítása magyarra?
    Ha igen szeretném nagyon elolvasni.
    Ha tudsz segíteni, köszönném.
    Isten áldjon!

    Gábor Debrecenből

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hat, "a" sajna nincs nekem magyarul. de a keplet egyszeru szerintem..

      Delete
  4. Szia!

    Azt , hogy érted, hogy a képlet egyszerű?

    Angolul meg van Pottenger tanulmánya? Úgy is jó lenne.

    Köszönöm!

    Gábor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ugy ertem, hogy a leirtakbol a lenyeg kiderul. Vagy nem? Ne adjunk a macskaknak kutyaknak tapot a boltbol, ne oltassuk minden szarral. A konyvet angliabol az Amazon/com-rol tudod beszerezni ha magyarban vagy szerintem, nekem mar nincs meg a konyv.

      Delete
  5. Köszönöm szépen!

    Azért érdekel részletesen a mű mivel én is nyers párton vagyok, de állatorvosként, hitelesen szeretnék idézni a gazdiknak és főleg a kollégáknak.


    Köszönettel: Gábor

    ReplyDelete
  6. Szia Gábor!

    Itt elérhető a tanulmány:

    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0096634746901809

    Sajnos, fizetős.

    Üdv.

    Attila

    ReplyDelete
    Replies
    1. Köszönöm, hogy gondoltál rám!

      Isten áldjon! Gábor

      Delete
  7. Sziasztok!
    Én már elkezdtem etetni az enyémeket, 4 cica két kutya, de a 9 éves kutyám, az nem eszi meg a tejtől pedig megy a hasa. A többieknek sem tudom minden nap, mert köret nélkül nem elég nekik a nyers hús, félek nem tudok annyit venni nekik. Szerencsére a cicák szoktak vadászni. De jó lenne tudni, mennyi lenne az optimális mennyiség/nap/fő. Azon is gondolkodtam, hogy lehet hogy eleinte sokat ennének belőle, aztán kevesebb is elég lenne. Tud valaki segíteni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igen ha küldesz egy címet a molnargm@chello.hu-ra akkor küldök egy bevált összeállítást.
      gábor

      Delete