Rolunk

My photo
Hollywood, ca, United States
Weston A. Price Alapitvany Hivatalos Magyar Tamogatoja. http://www.primitive-wisdom.blogspot.com/ Ehes vagy az igazsagra? Tiltott Wellness egy Alternative Taplalkozas Modot tamogat. Az informaciok tudomanyos kutatasokon es hiteles bizonyitekokon alapulnak, ami nem biztos, hogy megegyezik a mai politikailag korrektnek hitt, de egyebkent korrupt nezetekkel. Tiltott Wellness nem ad semmifele orvosi tanacsot, nem diagnosztikal vagy nyujt gyogyaszati kezelest. Mindenki a sajat felelossegere olvassa Tiltott Wellness blogot. Tiltott Wellnes legjobban olvasott cikkje: "Taplalkozas es Fizikalis Degeneracio" Video receptek:http://www.youtube.com/CHIMESTERDOTCOM www.primitive-wisdom.blogspot.com/ referenciak: http://www.westonaprice.org/

Sunday, February 8, 2009





Taplalkozas es Fizikalis Degeneracio Dr Weston A. Price DDS.



Ebben a konyvben megtamadhatatlan bizonyitekul szolgal Dr Weston Price kiterjedt tudomanyos kutatasa es mind fenykepes es lejegyzett dokumentacioja 6 kontinensrol. Bizonyitja azt, hogy kizarolag olyan etrend ami nem finomitott, teljes erteku, asvanyokban gazdag, beleertve elegendo mennyisegu zsirban oldodo 'aktivatorokat' amik csak allati eredetu zsirban talalhatoak kepesek folyamatos generaciokat, szuloket es gyermekeket megovni betegsegtol, kivalo fogakat es csontozatot produkalni, es mentesiteni mindenfele degenerativ betegsegtol.

Csak e fajta etrenddel lehet elerni a legmagasabb foku spiritualitast ami megint csak mentes barmi fele mentalis betegsegtol, emocionalis problemaktol es bunozesi hajlamoktol.

E konyv elolvasasa utan az osszes megvalaszolatlan kerdesemre megtalaltam a valaszt ami a Vegan, Vegetarianus es az Omnivore emberek allando vita targyat kepezte.

Ahogy Dr Price utazta a Vilagot es latogatta a primitiv elizolalt nepeket a Vilag minden tajan, legyen az akar az afrikai torzsek egyike, Eszkimok, Eszak amerikai Indianok, Svajciak, stb... mindig ugyanarra a kovetkeztetesre jutott.

Pontosabban fogalmazva Dr price arra kereste a valaszt, hogy ezek a primitiv nepek mitol orvendtek olyan robosztus egeszsegnek, hogyan fejlodtek olyan erosse, mitol voltak olyan inteligensek es hogyan alkalmaztak az osi osztonuket, amit a legtobb mai ember egesz egyszeruen elvesztett.

Eloszor szeretnek bemutatni egy par megdobbento peldat amivel Dr Price talalkozott az utja soran.


Svajc, Loetschental: Ezek az emberek legfokebb tejtermeket fogyasztottak, mint pl nyers vaj, nyers tej, nyers sajt es nyers tejszin. Azonkivul teljes kiorlesu rozs kenyeret, zabkasat es mas buza feleket ettek. A svajci primitiv emberek hust csak a hetvegen fogyasztottak.

Ezt a teljes erteku etrendet kovetve Dr Price megfigyelte, hogy szinte senkinek sem volt fogszuvasodasa. Tuberkolozis es barmi mas fajta betegseg is ismeretlen volt ebben a kis svajci elizolalt varosban.

Ahogy a fiatalok felnottek, elhagytak a varosukat es elmentek tanulni mas varosokba 3-4 evre, mindannyiuk romlott fogakkal es mas betegsegekkel jott vissza, mert az etrendjukbe beiktattak a "feher ember” etrendjet.


Evszazadokon at a helyiek a frissen orolt rozsbol sutottek kenyereiket. Felvaltva hasznaltak a csaldok a kemencet a varosban.



Normalisan fejlodott fogazat, arccsontozat es orrcimpa amikor mind a szulok es gyermekek kovettek tradicios etrendjuket.


Svajc modernizalt teruletein a fogszuvasodas burjanzik. A bal felso lany 16 eves a jobb felso fiatalabb. Mind a ketten boseges edesseget, es feher kenyeret fogyasztanak. Az also ket gyermeknek nagyon rosszul fejlodott az allkapcsuk es a foguk is ossze-vissza all. Ez a fajta eldeformalodas nem genetikus, hanem a finomitott etelek altal okozott.


Fent, Isle es Harris. Bal oldalon Isle finomitott eteleken el es folyamatosan novekszik a szuvas fogainak szama. Arca es allkapcsa el van vekonyodva. Jobb oldalon testvere tradicios etrendjet koveti, tokeletes fogsora es csontozata van. Bal also: Tipikus burnyanzo fogszuvasodas modernizalt etelek fogyasztasa miatt. Jobb also: kovetve tradicios etrendet megorizte tokeletes fogsorat es csontozatat.

Afrikai Masai torzs: E torzs lakoi nem ettek semmifele zoldsegfelet, csak marhahust, nyers tejet, allati belso szerveket es az allatok veret. Az allati ver kulonleges es nagybecsben tartott eledel volt kulonosen bebiknek es szoptatos anyaknak a ver nagyon magas asvanytartalma miatt.

Ez a torzs nagyon eros testfelepitessel rendelkezett, es nagyon magasra nottek 185+cm.. . Aszaly ideje alatt a legfontosabb zsirban oldodo vitaminok forrasa az okor vere volt, amit 30 naponta 'csapoltak' le. Egy hegyes landzsaval szurtak meg az okor nyakat es kb 4 liter vert csapoltak le alkalmankent. Miutan a csapolast befejeztek, kulonbozo gyogyfuvekkel kentek be az okor nyakat vagy hamuval a mielobbi gyogyulas celjabol.

Az okor vere az aszaly idejen nagyon fontos zsirban oldodo vitaminok forrasa volt.


A Wakamba Afrikai torzs: A torzs osszes tagja haromszog alakura csiszolta az elso fogait, de meg igy csiszolas utan sem szendvettek semmifele fog-vagy inybetegsegben mindaddig amig a tradicios etrendjuket kovettek.
En szemely szerint kivancsi lennek, hogy csiszoltak fogaikat haromszog alakura. Ez a torzs legfokeppen vadallatokat fogyasztott es nyers boci tejet ittak napi szinten.


A legtobb afrikai torzs tagjainak arccsontozata es fogai tokeletesek. A Wakamba torzs tagjai lecsiszoljak csucsosra fogaikat es ennek ellenere sem szuvasodnak mindaddig amig maradnak a hagyomanyos etrendjukon.



Ezek a foldmuvesek teljesen adoptalodtak a modernizalt etelekhez. Fogaikat sorban mind elvesztik.


Modernizalt etrend bevezetesevel egyidoben mar a legelso generacio arccsontoza sulyos eldeformalasban karosult.


Ez az afrikai asszony daganattal (Goiter) a nyakan 3000m-rol 1500m-re jott le specialis gyogyfuveket egetni a betegsege ellen. Az elegetett gyogyfu hamujat viszi a csaladjanak fel a hegyre, hogy ezt a betegseget megelozzek a gyermekei . Nile a noveny neve.



Eszkimok: Legfokebb allati zsiradekot, hal ikrat es keves tengeri novenyt fogyasztottak mint pl tengeri hinar es alkalmankent karibut. Eszkimok hihetetlen fizikalis erovel birtak. Nem volt ritka, hogy asszonyoknak 26 gyermekuk volt es jele sem volt semmifele vitamin hianynak sem gyermekeikben sem az anyaban. A legertekesebbnek hitt, es legnagyobb becsben tartott eteluk a halikra volt.

Tokeletes taplalekot biztositott mind az anya es mind a fiatal gyermekek szamara is magas esszencialis zsirsav tartalma miatt. Eszkimok olyan eros emberek voltak hogy mindket kezben es szajukban is kepesek voltak 50kg holmit hordani. Eszkimoknak figyelemre meltoan eros es jol fejlett fogazatuk volt.
Egy eszkimonak sem volt semmifele betegsege, es fogszuvasodasa sem. Ahogy bejott a cserekereskedelem es elkezdtek fogyasztani a 'feher ember' finomitott etelet, (konzervek, cukrok, finomitott lisztek, lekvarok) egybol megmutatkoztak a kulonbozo degenerativ betegsegek mind csont, es mentalis formaban.


Tipikus alaszkai eszkimok. Jol kifejlett szeles allkapocs es arccsontozatuk van. Fogszuvasodasnak nyoma sincs. Bal felso asszonynak a foga ki van torve es 26 gyermeke van.


Eszkimok miutan a modernizalt etrendre attertek a fogszuvasodas nagyon gyakoriva valt. Eszkimoknak nem volt konnyen elerheto fogorvos ezert sokat szenvedtek a fajdalomtol.


Amig eldeformalt allkapocs es ossze-kuszalt fogazat nem volt jelenseg az eszkimoknal, az elso generacional azonnal megjelent miutan a szulok attertek a modernizalt etrendre.

Ausztral Aboriginik: Ezek a bennszulottek alkotjak a legegyedulibb primitiv emberiseget a multbol es ez a torzs is alkotja a legosibb emberiseget a Foldon. Kepesek voltak olyan elkepeztoen erosek es egeszsegesek maradni es tokeletes egeszseguket megorizni egy olyan foldreszen ahol az alacsony novenyzet es kovetkezetesen kisebb allat fajok eppen hogy csak megelnek eso hiany miatt.

Aboriginiknek volt a legkifinomultabb halasz es vadasz tudasuk. Egy felnott pl. 8 alamerulesbol 6x hoz fel halat a vizbol. A fiatalok vadaszaton nem ejthetnek el vagy olhetnek meg oregebb vagy lassan mozgo allatot hanem az idosebb torzs tagjat kell oda hivnia az allat elejtesere mert az oket illeti meg.

Regebbi Ausztral barlangokban rabukkantak osregi rajzokra amiket az Aboriginik rajzoltak. A rajzok csillagkepet abrazoltak es megdobbenve vettek eszre a regeszek, hogy azok a csillagok letezeset csak azutan ismertek az egen miutan megszuletett az eslo tavcso. Ez is bizonyitja az Ausztral benszulott torzs tokeletes fizikalis fejlettseget. Mas ember szabad szemmel nem kepes ezeket a csillagkepet eszlelni.

Az ausztral titkos rendorseg ma is hasznalja az Aborgini bennszulott torzs nehany tagjat nyomolvasokent hihetetlen jo latasa es egyeb tokeletesen kifejlett keszsegei miatt.

Aborigini torzs etrendje legfokepp allati eredetu volt mint pl; szarazfoldi emlosok, madarak, hullok, tengeri halak, bogarak es keves novenyfeleseg ami epp csak megtudott teremni.


Aboriginik tokeletes arcberendese es hibatlan fogsora.


Barhol ahol a primitiv aborigini benszulotteket rezervatumba helyeztek el es a feher ember etrendjen tartottak oket, mind elkezdte fogait elvesziteni es egyeb csontozati eldeformalodas alakult ki testukben..
Jobb felso kep (tradicios dieta) kontrasztban a tobbi 3 keppel .



Elkepeszto, hogy fuggetlenul a borszintol es ember fajtol, miutan az elso generacio adaptalta a modernizalt etelt mindegyikuk ugyanolyan csontozati eldeformaoldasban karosult. Megfigyelheto az arccsont elkeskenyedese csak ugy mint a feher embereke, akik modernizalt eteleket fogyasztanak.


Native aboriginik. Tradicios etrendet kovettek. Megfigyelheto tokeletes fogsoruk es arccsonozatuk..


Aboriginiknek nem volt szukseguk szemuvegre, tokeletes latasuk volt. Az eteluket is remekul meg tudtak valasztani.


Eltemetett koponyacsont maradvanyok bizonyitjak az aboriginik tokeletes fizikalis arccsontozati, allkapocsi csontozatat es fogazatat. Az also kepek a tipikus aborigini csontozatait mutatjak be a felso tobb millio eves pekingi ember koponya csontozataval szembe.


Gaelikok: E szigetlakok etrendjet legfokepp halak, zab, keves arpa kepezte.
Zabbol kasat keszitettek, ami szinte minden csaladban alapetel volt. Zabot ettek mindenhez valamilyen formaban. Egy nagyon fontos es leginyencebb eteluk a tokehal feje volt zabbal es tokehalmajjal toltve. Fogszuvasodas majdnem itt is ismeretlen volt csak a "feher ember" etrend bevezetese utan kezdtek el az emberek betegedni minden szinten.


Eszak Amerikai Indianok: Ezek az indianok szinte kizarolag csak elejtett vadallatokat fogyasztottak, azokat amiket kepesek voltak vadaszat soran zsakmanyul ejteni. (eppen ezert volt e torzs tanulmanyozasa rendkivul fontos)

Az indianoknal nem volt semmifele betegseg, Tuberkolozist nem ismertek, minden foguk tokeletes, szabalyos es ep volt. Ami a mai modern taplalek-tudomany szamara a legmeghokkentobb, hogy ambar 100%-ban piros es vadhust fogyasztottak, ami tele van telitett zsirokkal, annak ellenere egy lelek sem szenvedett se magas vernyomastol, se koleszterin problemaktol.

Ez indianok mindaddig orvendtek robosztus fizikalis es spiritualis egeszseguknek amig a 'feher ember' megerkezett koreikbe es elkezdtek fogyasztani a finomitott eteleket.


Indianok, akik csak tradicios etrendjukon eltek, vad husokon. Fogszuvasodas vagy betegseg ismeretlen volt kozottuk.


Amikor az indianoknak hozzaferesuk volt modernizalt etelekhez, fogaszati es egyeb csontozati problemaktol szendvedtek..


Indianok: Eltorzult fogak es eldeformalt arccsontozat modernizalt etrend bevezetese utan.


A modernizalodas utan, ide tartozik a feher ember etrendje is, az egeszsegi allapotuk az Indianoknak teljesen megvaltozott. Ezek a modern Indian gyerekek tuberkolozistol haldokolnak ami nagyon ritkan fordul elo primitiv Indian emberek koreben.


Uj Zelandi Maori: Foleg halat, capat, polipot, tengeri kukacokat, kagylokat, felhizlalt diszno hust, bo valaszteku zoldsegfelet, kokuszt es gyumolcsoket fogyasztottak. Az uj zelandi embereknek szinten elkepesztoen robosztus egeszseguk volt, de csak addig amig ok is attertek a 'feher ember' etrendjere. A cserekereskedelem bevezetese utan naluk is megnovekedett a fogszuvasodasok szama es mas degenerativ betegsegek is elojottek.


Uj Zeland felfedezese utan, a primitiv Mauriak buszkelkedhettek a legjobban fejlett fogaikkal es testfelepitesukkel az egesz vilagon. 1000 fogbol csak 1 szuvas fogat talalt Dr Price a mauriaknal mielott a feher ember dietajara attertek..


Modern Uj zelandi gyerekek. A modernizalt etrendtol elszenvedett fogszuvasodas es fog betegseg nyomai.


Peruiak es Perui Indianok: Nagy mennyisegu tengeri allatokat, tengeri zoldsegeket es szarazfoldi zoldsegeket fogyasztottak. Arra is rajottek ezek a bolcs Indianok, hogy ha kulonbozo eteleket kulonbozo modon kombinaltak egymassal, akkor az plussz hasznokkal jar. Perui embereknek tokeletes egeszseguk volt barmelyik korban. Amit szemely szerint erdekesnek talaltam, hogy a perui indian etrend 3Km magassagban nem allt masbol mint szaraz kukoricabol es babfelekbol, amik teljesen lekoptattak a fogukat, egeszen az inyjukig viszont a fogak meg igy is megmaradtak teljesen egeszsegesnek, es inybetegseguk sem volt ennek ellenere.

Fogszuvasodas majdnem, hogy nem letezett naluk sem. A perui hegyi indianok etrendje fuggott llama husatol is, (nem Lama, csak hasonlit ra) csak ugy mint alpaca (lama faj), szarvas hus, es guinea malac husatol.


Melanesia: Az egyik legerdekesebb, amit ezekrol az emberekrol olvastam, hogy nyaron kokusz olajjal kentek a testuket. A kokusz zsir elnyelte az UV sugarakat, igy elkerultek a tropusi nap sugarainak karos hatasait.

Melanez emberek azt gondoltak, hogy a testre felvitt kokusz zsir a nap sugarzasa utan, kulon hasznot nyujtott nekik. A konyv nem tert ki ra milyen extra vitaminhoz juthattak a Melanezok, de sejtesem szerint D3 vitamin (hormon) termeleset segitette elo. Erdekes megjegyezni, hogy abban az idoben meg nem beszeltek UV sugarakrol, de ezek az emberek mar osztonszeruen vedekeztek ellene.

(Mi is kokusz zsirt hasznalunk borunkre, kovetjuk az O bolcsesseguket, vallalva a borrak kockazatat amivel mai borgyogyaszok ijezgetnek. Szerintuk csak toxikus naptej ved meg a Nap karos sugaraitol. Igazabol naptejtol hamarabb lesz az ember rakos a benne levo mergek miatt mint anelkul.)

Azok a primitivek akik megmaradtak a tradicios etrendjuk mellett, rendkivul eros es tokeletesen aranyos testfelepitesnek orvendhettek. Az egyik fo eteluk kokusz volt minden formaban. (zsir, hus, kokusztej)

(Megjegyeznem a kokusz zsir kb 90%-ban telitett zsir. Erdekesnek talalom, hogy ezek az emberek sem szenvedtek semmifele szivbetegsegben a telitett zsir fogyasztasatol, pedig kokusz az egyik fo eteluk.)
Kokuszon kivul, nagy mennyisegben tengeri eteleket ettek, igy tudtak fenttartani tokeletes egeszseguket.

E primitiv csoport egy reszenel Dr Price 0.14% ossz. fog/lakossag fogszuvasodast figyelt meg. A masik csoport akik beiktattak a finomitott eteleket az etrendjukbe ott ez egybol felemelkedett 26%-ra.


Melaneziak: Tradicios dietaval kepesek voltak megorizni tokeletesen fejlett arccsontozatukat es fogazataikat.


Ez a Fiji szigeti asszony nagy tavolsagot megteve szerzi be azt a specialis etelt amit elengedhetetlennek tartanak a gyermek nemzeshez. Ezek, es sok mas primitive fajok ertettek a fontossagat a helyes taplakozasnak hazassag elott, a terhesseg , es szoptatas ideje alatt.


A modernizalt etelek importalasa utan a melanezok fogszuvasodas miatt fogaik kihullott. Legjobban a novekvo gyerekek es terhes anyak szenvedtek fogaszti problemaktol.


Torres Strait szigetlakok: Fogszuvasodasra ezek az emberek majdnem 100%-ban immunisak voltak. Fokent tengeri eteleket es szarazfoldi zoldsegeket fogyasztottak.

Mikor Dr Price kicsit beljebb latogatott a szigeten ahol a feher emberek laktak, ott megfigyelte hogy az emberek 64%-anak valamilyen degenerativ arccsonti vagy allkapocsi eldeformalodasa van. Ezek a feher emberek fokent konzerveken, finomitott liszteken es mas finomitott eteleken eltek.


Itt is megfigyelheto a modernizalt eteleken elo gyerekek rossz ossze-kuszalt fogazata. Az elso generacios gyerekek azon szuloktol akik adaptalodtak a modernizalt etrendhez. Megfigyelheto elkeskenyedett arcuk, es eldeformalt orrcimpajuk. Nem voltak kepesek megorizni fenseges szarmazasukat.


4 eves gyermek eltort combcsontja amiert a taplalekhiany felelos. 2 honapig gyogyulas nem kovetkezett be. Nyers vajbol nyert vitamin beiktatasa utan a csont gyogyulni kezdett 30 napon belul. Sovany tejet zsiros tejre cserelte , es a feher kenyeret pedig teljes kiorlesu buza kenyerre.


Bunozok. Anti-szocialis jellemuk kozvetlenul kapcsolhato a kifejletlen agymukodeshez ami a szules elotti alultaplaltsagra vezetheto vissza. Legtobb bunozo kozos arci vonasa az alulfejlett allkapocs.


Megfigyelheto e hirhedt bunozok fejletlen arccsontozata. Nixon meg cak 18 eves.







Tipikus Mongoloid. Fejletlen arccsontozat kozepso harmadnal es az orr a felso allkapocs kisebb az alsohoz kepest. Mongoloidok mind kulsoleg, magatartasban, beszedukben hasonlitank egymasra. Ennek oka az agykarosodas. Legtobbszor, vagy az utolso, vagy az elso gyermeknel fordul elo. Nagy szazalekuk a 40. eletevet betolto anyaknak szuletik.


Ez a 2 kep ugyanazt a marhat abrazolja. Nezd a szarvat a jobb oldali kepen. Szarutartalmat fokozatosan elveszti a rosszminosegu takarmany miatt. Addig marad csak eletben, amig a csontjaibol a teste teljesen ki nem hasznalja az asvanyt. (embereknel ugyanez tortenik, foleg idosebb korban amit csontritkulasnak neveznek. Pasztorozott tejtermekek csak tovabb fokozzak a problemat!!!)

Fogszuvasodastol karosult fogak szama szazalekban a Primitiv es Modern Emberek kozott

Group--------------------------------Primitive -------Modern

Swiss -------------------------------------4.60 ------------29.8
Gaelics ----------------------------------- 1.20 ----------- 30.0
Eskimos ----------------------------------0.09 ------------13.0
Northern Indians------------------------- 0.16 ------------21.5
Seminole Indians -------------------------4.00 ------------40.0
Melanesians ------------------------------0.38 ----------- 29.0
Polynesians -------------------------------0.32 -----------21.9
Africans -----------------------------------0.20 ----------- 6.8
Australian Aborginis ---------------------- 0.00 ----------70.9
New Zealand Maori ------------------------0.01 --------- 55.3
Malays ------------------------------------ 0.09 --------- 20.6
Peruvians in mountains -------------------0.00-----------40.0

(Ne felejtsuk el hogy a primitiv emberek sosem mostak fogat es nem ismertek a fogkremet sem “szerencsejukre“)

Kis Iskolas Dolgozatok


Idezek 2 dolgozatot a konyvbol, amit az 1930-as evek korul irt 2 diak. Abban az idoben meg tanitottak taplalkozast az iskolaban a fiataloknak. Tananyagkent Dr Price kutatasi eredmenyei szolgaltak, de ma mar nem hogy nem tanitjak sehol sem a helyes taplalkozas alapjait az iskolakban a nebuloknak, de Dr Weston A. Price nevet sem ismerik.
9 eves 5-os tanulo ezt irta:

“A kepeken lattam, hogy 30 bogar van a barna lisztben, es egy sincs a feher lisztben, ami azt jelenti, hogy a bogarak okossabbak mint mi vagyunk, mert a bogarak azert mennek a barna lisztbe, mert az tele van vitaminnal es asvanyokkal ami taplal, es egy sem ment a feher lisztbe mert az nem taplalo a vitamin es asvany hianya miatt. Megtanultam a kepekbol, hogyha egeszseges gyermekeket akarunk mikor felnovunk es hazasok leszunk akkor jobb ha meg most megtanuljuk hogyan kell helyesen taplalkozni. Ha helyesen taplalkozunk, a testunk is egeszseges lesz, ha felnottek leszunk es gyerekunk lesz, ok is egeszsegesek lesznek.”

Bogarak a bal tanyeron levo rozst mind megeszik mig a jobb tanyeron levo feher lisztet tudomasul sem veszik, mert nem kepesek tapanyagot meriteni belole.

16 eves tanulo dolgozata:

“Egeszseges test eszencialis ahhoz hogy egeszseges szellemunk legyen. Egeszseges test csak helyes taplalkozassal erheto el, ami elegendo mennyisegu vitamint es asvanyt jelent. Ha valaki egeszseges, minden eselye meg van ra hogy boldog is legyen.

Ha a petesejtek, es himivar sejtek egeszsegesek, abbol egeszseges gyermekek szuletnek. Szulni megfelelo idokozonkent kell kolonbozo okok miatt.

Az anya taplalekul szolgalja a gyermekenek terhesseg ideje alatt a testeben levo vitaminokat es asvanyokat, igy par evbe telik mire az anya ’feltotodik’ uj vitaminokkal es asvanyokkal.

A legfiatalabb gyermek lesz valoszinu az akiben a legkevesebb lesz a vitamin. Az anya, a legelso gyermekenek adja a legtobbet es ha sok gyermeke van az anyanak, akkor az anya vitamin keszlete lassan kimerul.

Igen, a szuloknek helyesen kell taplalkozniuk fogantatas elott. Egeszseges petesejt nem jon beteg vagy vitamin hianyos szuloktol. Az egeszseges petesejt eredmenye egy egeszseges gyerek.

Megfelelo etrend gondoskodik a megfelelo egeszsegrol. Dr Price szerint a kriminalis magatartasert a szulo a felelos. A bunelkoveto olyan szuloktol szarmazik akik tapanyag hianyosak vagy hianyos a szervezetuk egyeb masban.

Tanitsd a szuloket, es a bunelkovetok ‘eltunnek’ Mi, A jovo szuloi, ra kell jonnunk, szamitasba kell vegyuk Dr Price infojat. Tudjuk hogy igaza van, mert a “jozan esz’ is ezt diktalja.”



Azt gondolom, hogy Dr Price kutatasa magaert beszel. Velemenyem szerint, minden egeszseget kedvelo ember konyves polcan ott kellene lenni ennek konyvnek.

Dr Price kutatasait a Kinai Yin-Yang vagy a Kinai 5 elem teoriajaval is ala lehet tamasztani. A Kinai Orientalis Gyogyaszatra hivatkozva, a megfelelo etrend a vitalitas es egeszseg alapelve. A hianyos taperteku etrend az alapja a betegsegeknek.

Ha az etrendunk nem enged minket reagalni a valtozasokra a klimaban es
aktivitasunkban ahogy fejlodunk, betegge valunk.

Megfelelo etrendnek tukrozni kellene az emberiseg evoluciojat, a kornyezetet az egyennek aki benne el, es az aktivitas tipusat amiben az egyen reszt vesz.

Az eszkozok a megfelelo etrend felismeresehez, es hogyan tudjuk azokat valtoztani sajat szuksegletunkhoz merten YIN es Yang-nek nevezzuk

Ahhoz, hogy megertsuk a yin es yang fontossagat az etel kivalasztasaban, megfigyelhetjuk az eves ciklusat a vegetaciovilag energiajanak.

A novenyek ellenkezo tulajdonsagban nonek a klimajukhoz kepest.
Ha a klima Yang, (meleg) Yin (hideg) novenyek nonek, es ez forditva is igaz.

Telen, a klima hideg. (Yin) Amig a tel tart, az energia a vegetacio elovilagban lefele iranyul a gyokerhez (YANG)

Nyaron, a klima meleg, (Yang) es a noveny energiaja felfele es szetfele iranyul (Yin). Teli zoldsegek mint pl. a paszternak es tok szarazak, lassabban nonek es nehezek.

Nyari zoldsegek mint pl; salata es uborka gyorsan novekszik, tobb vizet tartalmaznak, altalaban konnyuek.

Ha azokat az eteleket fogyasztjuk amelyek az evszaknak megfeleloen nonek es ugyanazon a foldrajzi helyen no ahol vagyunk, akkor a kozvetlen kornyezettel is egyensulyban vagyunk.

Igy a Bedouin emberek pl. a kaktusz le dus gyumolcset (Yin) fogyasztjak a forro (Yang) sivatagban, ahol a kaktusz no es Beduinok elnek.

A masik kedvencem amit mindig szivesen hozok fel peldakent, az Eszkimok. Ok szinte kizarolag allati zsiradekon elnek, (Yang) ami biztositja szamukra az energiat a fagyos (Yin) klimaban, ahol elnek.

Befejezesul szomoruan jegyzem meg, hogy a 'feher ember' jottevel az osszes primitiv nep szama es egeszsege leromlott az altaluk hozott betegsegeivel.

Az egyik legfontosabb lecke amit Dr Price kutatasabol es a primitive nep kulturajaibol, bolcsessegebol megtanultam az az, hogy hogyan lehet megelozni barmifele betegseget megfelelo taplalkozassal.

Egyszeruen fogalmazva, gyakorlati alkalmazasa a primitiv ember bolcsessegenek eleresehez, vissza kell fordulnunk a termeszetes etelekhez, amik kepesek ellatni minket az osszes testet es szellemet epito tapanyaggal.

A kovetkezo teny kerult felismeresre. Megpedig az, hogy mindenfele allatfaj a termeszet termeke ami alapjaul szolgal az Ember elengedhetetlen taplalekanak.

Dr Price egyik kontinensen sem talakozott olyan primitiv neppel ami ne fogyasztott volna valamilyen formaban allati eredetu taplalekot, mitobb mindegyik nep etrendjeben szerepelt allati eredetu etel nyers formaban is.

Kovetkezteteskeppen nem tudjuk ezeket az eteleket semmilyen formaban megfosztani, eltorzitani, finomitani termeszetes formajatol anelkul, hogy ne vezessen sulyos betegsegekhez.

A termeszet gondoskodott nekunk arrol, hogy az eteleket termeszetes formajaban ellatta kulonbozo aranyu asvanyokkal es mas faktorokkal amik esszencialisak a testunk taplalasara.

Dr Price tobb tucat keppel illusztralta es bemutatta konyveben a primitive embereket szemben a modern emberekkel, es azok betegsegeivel, ami a modernizalt etrendjuknek volt koszonheto.


Ez a konyv egy igazi ajandek szamomra, mert ez az egyetlen konyv ami kepes fenyt deriteni a betegsegek valodi eredetere.

Ha egyetlen szoval kellene osszegeznem, hogy hogyan taplalkozzunk a megfelelo egeszseg fennttartasahoz, a kovetkezo szot hasznalnam: "TISZTASAG"



Konyv ISBN-10: 0916764206
Images printed with permission from the Price-Pottenger Nutrition Foundation, www.ppnf.org.





Weston A. Price, D.D.S. (1870-1948) was a dentist and nutritionist. He was the chairman of the Research Section of the American Dental Association from 1914-1923,[1] but was later marginalized by the American Dental Association for his outspoken views on what he considered the detriments of root canals.










5 comments:

  1. Érdekes megfontolandó.

    ReplyDelete
  2. Sajnos a vegák olyan elvakultak, hogy Ők ezt nem hinnék el, mutatnának egy rakás oldalt, ami az Ő igazukat bizonyítaná. Haverom is "beleőrült" a magokba, szerinte Ő mindent megkap, amit a húsevők is. Órákig képes erről beszélni, győzködni minket, kritizálni a mi kajáinkat. ("Képes vagy ezt megenni ? Tudod mi van ebben ?") Okosat neki nem lehet mondani, olyan mániás a magok, zöldségek felé.

    ReplyDelete
  3. A vegákat sajnos ezzel nem győzöd meg, olyan elvakultak a magjaik, zöldségeik felé. Ő szerintük az Ő kajájukban minden benne van, ami kell az egészséghez. Haverom is beleőrült a magokba, órákat képes erről beszélni, győzködni, kritizálni a kajánkat. ("Képest vagy ezt megenni ? Tudod mi van ebben ? Jobb is, ha nem.")
    Agyrém...

    ReplyDelete
  4. "A vegákat sajnos ezzel nem győzöd meg"
    nem is akarom...TW.

    ReplyDelete
  5. Nagyon érdekes írás, köszönjük szépen! Valóban tudatos döntés kérdése, hogy nemet mondjunk az "üres" ételekre az egészségünkért. Vegaság: az vagyok, 14 éve, és minden szinten egészségesebb lettem, minden problémám elmúlt, amivel küszködtem(migrén, emésztési zavarok)a mai ipari állattartás nem hasonlítható össze a régi idők állattartásával, itt csupán ennyit mondanék. Még egyszer nagyon köszönjük az értékes írást!

    ReplyDelete