Rolunk

My photo
Hollywood, ca, United States
Weston A. Price Alapitvany Hivatalos Magyar Tamogatoja. http://www.primitive-wisdom.blogspot.com/ Ehes vagy az igazsagra? Tiltott Wellness egy Alternative Taplalkozas Modot tamogat. Az informaciok tudomanyos kutatasokon es hiteles bizonyitekokon alapulnak, ami nem biztos, hogy megegyezik a mai politikailag korrektnek hitt, de egyebkent korrupt nezetekkel. Tiltott Wellness nem ad semmifele orvosi tanacsot, nem diagnosztikal vagy nyujt gyogyaszati kezelest. Mindenki a sajat felelossegere olvassa Tiltott Wellness blogot. Tiltott Wellnes legjobban olvasott cikkje: "Taplalkozas es Fizikalis Degeneracio" Video receptek:http://www.youtube.com/CHIMESTERDOTCOM www.primitive-wisdom.blogspot.com/ referenciak: http://www.westonaprice.org/

Wednesday, February 11, 2009

Babás könyvek terhes anyaknak
Csupa Rossz Tanacsokkal






Konyvtarban jarva arra gondoltam belenezek 1 par konyvbe, kivancsi voltam, hogy kik es mit irnak a terhes anyak szamara. A legtobb konyvet orvosok, bábák es anyak irtak. Sajnos ahogy elneztem, egyik iro sem hallott Dr Weston Price taplalkozasi kutatasairol.

Mivel lassan (de csak lassan) itt az ideje nalunk is a gyarapodasnak, akartam tudni, hogy mit tudnak ajanlani ezek a konyvek amivel a polcok tele vannak. Enyhen szolva meglepodtem. Nem attol, hogy mennyi jo dolgot olvastam, hanem mert minden konyv szinte ugyanazokat a dolgokat mondta.

A legtobb konyvben benne volt a tipikus USDA altal propagalt etel piramis es mind ugyanazt predikalta mint valami papagaj. Vagyis, azt amit a korrupt kormany javasol. Termeszetesen volt nehany jo tanacs is a konyvekben, de a legtobbje egesz egyszeruen nem csak rossz informacioval rendelkezett, de veszelyes is terhes anyak vagy a bebik szamara.

Mikor Dr Price tanulmanyozta a primitev nepeket (http://tiltottwellness.blogspot.com/2009/02/taplalkozas-es-fizikalis-degeneracio.html) azt tapasztalta, hogy mielott gyermeket nemzenenek a primitivek, nagy hangsulyt fektetnek az etrendukre.

A kovetkezo eteleket tartottak abszolut eszencialisnak ahhoz, hogy egeszseges gyermeket csinaljanak: halak, kagylok, belso szervek, halmaj, ikra, bogarak, allati erdetu zsirok, tojassargaja, nyers zsiros tej, nyers sajt, nyers vaj. Termeszetesen ezek szabadon tartott allatoktol szarmaznak, nem nagyipari agyon hormonozott, antibiotikumozott allatoktol.

Ezek az etelek rendkivul magas asvanyt es vitamint tartalmaznak. Foleg zsirban oldodo vitaminokat; A,D es K2 amit elnevezett Price X faktornak.

Laborerdedmenyei szerint a tradicios dieta tobb mint 10x annyi zsirban oldodo vitamint tartalmazott a modern ember dietajaval szemben. Ezzel nem azt mondtam am, hogy menjel vegyel Dr Lenkei vitamin csomagot mert abban sok a vitamin, remelem figyelted.. -))

Akkor nezzuk mirol is predikaltak ezek a konyvek tapanyag szempontjabol....

Tengeri etelek:

Altalaban mind ajanlott halakat es emlitettek omega-3 tartalmukat. Ami nem tetszett, hogy ugyanakkor le is beszelt a halakrol mondvan - tul sok benne a higany. Van amelyik konyv meg erosen ajanlotta, hogy fogyasszunk farmokon tenyesztett halakat, ami termeszetesen tele van antibiotikumokkal, mesterseges szinezekekkel es nem megfelelo a taplalekuk sem.

Egy konyv sem beszelt halmajrol, ikrakrol, kagylokrol, amik aztan igazan tapanyagdusak.
Na aztan volt amelyik konyv teljesen le akart beszelni a halolajrol, mondvan sok benne az A vitamin es a maj nem ajanlott terhes noknek egyaltalan mint D vitamin forras.

Belso szervek:

Szo se rola, nehany konyv emlitette, hogy allati belso szervek gazdagok vasban es A vitaminban, a baj csak az, hogy nem ajanlotta oket. Sot, ossze-vissza beszeltek es teves allitasokat irtak az A vitaminrol.

A vitamin van narancsban, leveles zoldsegekben. Az igazsag az, hogy ezekben nincsen A vitamin, az csak allatokban talahato. Nehany konyv azzal ijezget, hogy nem szabad tobb mint 10.000 IU A vitamint fogyasztani, mivel az szuletesi rendelleneseget okoz.

Hal' Istennek nemely konyv kulonbseget tett szintetikus es termeszetes A vitamin kozott.
Szintetikus A vitamin multivinaminokbol es feldolgozott margarinokbol, azok amik igazabol szuletesi rendelleneseget okoznak. Legjobb, ha ezeket mindenki elfelejti....

Nemelyik konyvtol teljesen osszezavarodtam. Az egyik oldalon azt mondja, hogy nem lehet belso szervekben levo vitaminoktol vitamin mergezest kapni, de 2 lappal kesobb meg azt mondja ne egyen a terhes anya majat es egyeb belso szerveket...

Maj, nemcsak rendkivuli modon tartalmaz rengeteg A vitamint, de az egyik legjobb vas forras is. Ezert sokszor ertelmesebb orvosok termeszetgyogyaszok ajanljak anemiara.
Egyebkent meg finom es tele van folsavval is.

Mivel retinol tartalma a majnak nagyon magas, a teherbe eses elott egy honappal hetente csak egyszer ajanlott enni. Erjesztett formaban a legertekesebb..

Dr price kulon kihangsulyozta, hogy sem feherjek, sem asvanyok, sem vizben oldodo vitaminok nem hasznosithatok A vitamin nelkul.

Ahelyett, hogy biztattak volna a terhes anyakat arra, hogy fogyasszanak termeszetes A vitaminokat allati reszekbol mint pl; maj vagy mas belso szerv, tokehalmaj olaj, tojas, vaj, tejszin szabadon tartott allatokbol, mind csak azt papolta a terhes anyak nyugodtan egyenek csak kulonbozo zoldsegeket A vitamin forraskent, mondvan, hogy a beta-carotene-t a szervezet atalakitja A vitaminra szuksegnek megfeleloen.

Amit ezek az irok nem kepessek felfogni, az az hogy ahhoz hogy a szervezet a beta-carotene-t at tudja alakitani, sok mindenen mulik mint pl. megfelelo mennyisegu zsir az etrendben es hogy az emberek nagy resze szinte nem is kepes beta-carotene-t atkonvertalni A vitaminra, mivel vagy emesztorendszeri bajuk van, vagy pajzsmirigyuk nem mukodik rendessen.

Allati zsirok:

Na, itt aztan volt am mindenfele eltorzult javaslat terhes nok szamara.
Szegeny primitivek, ha ezt a dietat kellett volna nekik enni amit itt ossze-vissza hablatyoltak, akkor Dr Price-nak  nem lett volna erdeke a vilagot bejarni ahhoz, hogy megtudja mitol olyan egeszseges a primitiv nep, hisz akkor nem is lett volna egeszseges primitiv nep...-))

Nemelyik konyv kifejezetten tiltotta a zsirfogyasztast csakugy altalaban, de telitett-zsirokat meg foleg.

Ilyen allitasok voltak mint pl:

-Testednek minimalis zsirmennyisegre van szuksege, csokkentsd a zsirbevitelt, vagd le a zsirt a husrol, hasznalj kevesebb vajat, igyal zsirmentes vagy alacsony zsirtartalmu tejet.
-Ne legyen tobb mint 25-30%-a a zsirnak a bevitt kaloriahoz kepest.
-Nem ehetnek vajat mert magas a telitett-zsir tartalma es szivbajt okoz.
-Sovanyhust egyenek es meg fozes elott vagjak le a zsirt rola, a csirke boret pedig huzzak le.
-Telitett zsirok nem egeszsegesek es legjobb minimalis mennyisegben fogyasztani oket. -Tiltott a vaj, zsir a huson, kokusz-zsir, kokusz es palmafa olaj.
-Bebikek nem kell semmifele zsir.... (pff)

Nem tudom ezeket az infokat honnan vettek ezek az emberek. Ezt a tipikus zsir-fobia nezetet sem az egeszseges tradicios tarsadalmak, sem pedig a modern tudomany nem tamogatja.

Aki olvasott Dr Price kutatasairol azok tudjak, hogy ebbol semmi nem igaz. Telitett-zsir nem okoz szivbajt, rakot es ki tudja milyen mas betegseget fognak meg ra. Valojaban nagyon sok fontos szerepe van a szervezet biokemiajaban.

Sok primitiv csoport akiket Dr Price tanulmanyozott gyakran a megfelelo evszakban kulonleges allatokra vadasztak, amikrol tudtak, hogy nagy zsirtartalmuk van. Ezeket az allatokat csak a zsirjuk miatt ejtettek el es sovany reszet a husnak kutyajuknak dobtak.


Tojassargaja:

Az osszes modern konyvnek halvany sejtese sincs a tojas tapertekerol. Amelyik meg lemerte irni, hogy eheto a tojas, az is csak annyit irt, hogy kettonel tobb tojas az tilos, de volt ami azt irta 2-3 tojas/het es csak a feherjet egyek a tojasnak mert a sargajaban zsir van.

Termeszetesen koleszterin-fobiaval ezek a konyvek is tele voltak. Mind azt irta, hogy ne edd a sargajat mert szivbetegseget okoz magas koleszterin tartalma, stb. Olyan is volt aki azt irta, hogy tojast ne is egyen a terhes anya, inkabb egyen tojaspotlo szereket. (tojasporrol mar tudjuk, hogy gyors halalt okoztak kiserleti allatokban, sok sikert..)

En azt mondom, hogy jobb ha nem dol be senki ezeknek a badarsagoknak es beiktatjak a tojast es tejszint az etrendbe ugy, ahogy azt a primitivek tettek. Hacsak nem akar valaki torz szulotett vagy olyan bebit aki mindig mindentol beteg lesz.

Tojasfeherje is jo feherjeforras fozve vagy sutve, de a sargaja meg taplalobb nyersen a bebi szamara. Rengeteg A, D es E vitamin van benne ami kritikus a bebi agyfejlodesehez. Ide tartozik EPA, DHA, choline.

Zsiros tej, Sajt, vaj:

Majdnem, hogy az osszes konyv javasolta a tejtermekek fogyasztasat kalcium tartalmuk miatt. Viszont egy iro sem utalt arra, hogy a boltban vasarolt pasztorozott tejbol a kalciumot azt igen nehezkesen tudja a szervezet felhasznalni. Arrol sem beszelt senki, hogy tul kis mennyisegu foszfor is gatolja kalcium felhasznalasat.

Pasztorozott tej helyett nemhogy a nyers tejet ajanlottak volna, de inkabb lebeszelnek rola.
Egyunk csakis pasztorozott tejtermekeket, ovakodjunk puha sajtoktol mint pl. camembert, roquefort, feta es hasonloktol.

Azt allitjak, hogy ezektol a sajtoktol es nyers tejtermekektol liszteriózis betegseget kapunk.
(szegeny primitiv emberek, ha tudnak, hogy ilyen betegsegben szenvedtek).
Valojaban a nyers tej biztonsagosabb mint a pasztorozott tej. Aki azt hiszi, hogy azert pasztorozik a tejet, hogy a kormany megovja egeszsegunket, akkor jo nagyot tevednek.

A kormany sosem volt erdekelt az egeszsegedben, penzed viszont annal jobban erdekli oket. A baj egyszeruen csak az, hogy a tejipar is kezeben tartja a kormanyt es a nyers tej nem all el a polcokon hetekig, vagy mint a homogenizalt tejtermekek honapokig...

Nyers tej szabadon tartott egeszseges allatoktol, a legfobb etrendje volt a legtobb kulturaban evszazadokig es hozzajarult a primitiv emberek robosztus egeszsegehez, nem okozott betegseget mint ahogy azt ma hiszik a zsir/koleszterin/salmonella fobias emberek.

Persze megertem en, hisz nagyhasu cigaretta lehelletu tanulatlan orvosaink is anti-tej dumakkal tomik a fejunket, mert az oveket is azzal tomtek.. Tisztelet a kivetelnek termeszetesen.

Azt allitjak a konyvekben, hogy sovany tejben benne van az osszes fontos vitamin ugyanugy mint a zsiros tejben. Szerintuk akkor a zsiros tej es a sovanytej ugyanaz. De akkor kerdem en, miert nem jo a zsiros tej? -))

Igazsag az, hogy sovany tej nem tartalmazza a zsirban oldodo vitaminok egyiket sem ami rendkivul fontos a jo egeszseghez. Nem beszelve arrol, hogy a zsirban oldodo vitamin jelenlete nelkul mas vitaminok sem tudnak beepulni, igy a sovany tej megint csak nem fedezi a megfelelo tapanyagokat.

Megsugom, hogy a sovany tejet csakis azert propagaljak mindenhol mert a zsirjat felhasznaljak jegkremekhez es hasonlokhoz ami hihetetlen nagy biznisz. Persze ezt nem mindenki tudja es mind egyfeszt csak ugyanazt fujja mint akiket felhuztak hogy "igyal sovany tejet, igyal sovany tejet, igyal sovany tejet".

Paran azt is irtak, hogy mivel sokan laktoz-erzekenyek, igy szojabol, tofubol, magvakbol brokkolibol, sotet levelu zoldsegekbol, szojatejbol meritsek kalcium forrasukat. Sajnos ezek az konyvirok megint csak nincsenek tisztaban azzal, hogy a nyers tejtol nem lesz az ember laktoz-erzekeny hisz maga az enzim lactase benne van a tejben ami segiti az etel lebomlasat.

Pasztorozott tejben ez az enzim mar nincs jelen, ezert ugrik mindenki a wc-re 2 perccel a tej fogyasztas utan. Marmint, aki laktoz-erzekeny. Azt is elfelejtettek kozolni, hogy csontbol fozott levek is tartalmaznak nagy mennyisegu kalciumot es mas asvanyokat is amik szinergikusan mukodnek a kalciummal.

Azok a primitivek akik nem fogyasztottak tejet, azok csontleveket ittak vagy az allat veret ittak, igy gondoskodtak a szukseges asvanyokrol.

Szenhidratok:

Az osszes konyv a szenhidratokat propagalta, mint a taplalek fo forrasat. Mivel mindenki lebeszel a zsirrol es a feherjerol is szinte, mas nem is marad csak a szenhidrat. Azt hiszem nekem olyan gyermek nem kellene aki azon no fel, koszi...

Nem tudom, ezek az irok igy nottek fel ilyen taplalekon, hogy nem tudjak mit beszelnek vagy ha nem akkor mitol lettek ilyen idiotak?

Mondanom sem kell, hogy az osszes konyv, kommando papagaj-szeruen rikalcsolja, hogy egyunk 6-11 adag gabona szarmazekot. Hmmm. Deja vu. Mintha az iskolaban is ezt hallottam volna amikor az agymosason mentem keresztul. Ez a tipikus USDA etel piramis, amit az iskolak menzajaban is meg lehet talalni, csakugy mint egy egyszeru dietetikus irodajaban. Koszonjuk szepen draga kormany a piramist!

Kormany altal javasolt etel piramis. Hmmm. Mintha a szemlelo tukrozne a piramis formajat.



Sok ember fóka testen meg is latszik, hogy aldozatai ennek a piramisnak. Persze Isten latja lelkem ezt nem csufolodaskent mondtam hanem inkabb segiteni szeretnek, de valljuk be ez a helyzet. Nekem ugy tunik, hogy ez a fajta piramis sem jobb attol a fajta piramistol amibe az emberek anyagilag belebuknak.
Egy kozos vonast latok bennuk azert. Mind a kettot megetetik veled...

Igaz ami igaz, a konyvek ajanlottak, hogy teljes kiorlesu buzat vagy zabpehelyt egyunk, de egynek sem volt fogalma arrol, hogy ezeket mind, mint a babfeleket is elore be kell aztatni fogyasztas elott, hogy az emeszto rendszer munkajat ne nehezitse meg.

Ezek etelek beaztatasa, csiraztatasa utan joval tobb tapanyagot tartalmaznak es emesztes is konnyebb, hisz ezaltal az etelek "elo-emesztodnek" Tradicios tarsadalmak mindig aztattak a magvakat, babfeleket vagy csiraztattak oket. Igy hatastalanitottak a bennuk levo anti-nutrient-eket mint pl: phytic sav es enzim gatlokat.

Azt allitjak a konyvben, hogy ha egeszseges gyermekeket akarunk akkor a napi bevitt kalorianak a 45-65%-a szenhidrat legyen. Tradicios primitivek a napi bevitt kalorianak 40-80% zsir volt.



Feherjek:

Dotta.. Mig itt nehany konyv ajanlotta, hogy egyen a terhes anya hust, tojast, tejet, stb, itt is a szokasos sztorit kezdtek meselni vagyis: Igyon sovany tejet, a zsirt le kell vagni a husrol, tojassargajat dobd el, (adjak ide nekem) -)) csirke boret huzd le... stb. Na jo, ha a csirke nem szabadtartasu es tele van tomve kulonbozo tapszerekkel es hormonokkal, akkor persze a bore az nem ajanlott, mert tele van mergekkel, de az igazsag az, hogy az egesz allat nem megfelelo fogyasztasra ugy ahogy van ebben az esetben.

Vegetarianus Etrend:

Az osszes robosztus egeszseggel rendelkezo primitiv kulturak, amelyeket Dr Price tanulmanyozott fogyasztott allati eredetu eteleket. Nemely csoport mint pl az eszkimok es a masai emberek afrikaban szinte csak allatokat ettek.

Egyetlen egy kultura sem volt vegetarianus etrenden Dr Price szerint, de ezek a konyvirok egyfolytaban azt hajtogatjak, hogy terjunk vegetarianus etrendre mert az egeszsegesebb.

Kossz, de inkabb nem. Probaltuk mi is 2 evig a vegan etrendet nagyon odafigyelve, hogy mit mivel eszunk, mindenbol biot vasaroltunk, valtozatosan foztunk mindennap magunknak szinte minden elkepzelheto zoldsegbol, tofubol, magvakat is ettuk mindennap.

Szerencsere ebbol a remalombol felebredtunk es egeszsegunk is jobb lett.

Amikor ez a vegetarianizmus es huseves vita feljon, a vegetarianusok nem veszik figyelembe es nem latjak a kulonbseget azon allatok kozott amiket ugy tartanak, hogy szegeny allatok moccani sem tudnak mig elnek, a csirkeket arammal razzak, hogy tojjanak, a tap tele van keverve mindenfele mereggel, antibiotikumokkal, novekedesi hormonokkal, (ha csodalkoznal miert jon meg a mai teenagerek legelso ciklusa evekkel korabban mint kellene, miert no a cicijuk 10 eves korban vagy szorosodnek es sorolhatnam) a banasmodrol nem is beszelek, mert en is ideges leszek. Meg beszelhetunk azokrol az allatokrol, amiket emberi korulmenyek kozott tartanak, azt eszik ami termeszetes nekik, nincsenek agyon stresszelve es tiszta vizet isznak.

E 2 allatcsoport abszolut nem ugyanaz. Moralis erveleseiket a vegetarianusoknak es veganoknak tisztelem, de ostobanak tartom 100%-ban. Az egeszsegeert mindenki sajat maga felelos.



Mester Peter CN, CMT, CTFH
Taplakozasi Tanacsado
www.youtube.com/chimesterdotcom
www.primitive-wisdom.blogspot.com


1 comment:

  1. Vegre valaki aki megirja az igazsagot a Magyar nepnek ami a nyugati nepek szamara elerheto mar egy ideje, persze a magyar nep nem valami "nyitott" az egeszsegre. Ha talalkozol egy anyukaval aki a kis csecsemojet eteti akkor latod gyorsan hogy tomi a fejebe a gyereknek a szutyok bebietelt termeszetesen a gyarak altal keszitettet.
    Csak igy tovabb Mester Ur!

    ReplyDelete