Rolunk

My photo
Hollywood, ca, United States
Weston A. Price Alapitvany Hivatalos Magyar Tamogatoja. http://www.primitive-wisdom.blogspot.com/ Ehes vagy az igazsagra? Tiltott Wellness egy Alternative Taplalkozas Modot tamogat. Az informaciok tudomanyos kutatasokon es hiteles bizonyitekokon alapulnak, ami nem biztos, hogy megegyezik a mai politikailag korrektnek hitt, de egyebkent korrupt nezetekkel. Tiltott Wellness nem ad semmifele orvosi tanacsot, nem diagnosztikal vagy nyujt gyogyaszati kezelest. Mindenki a sajat felelossegere olvassa Tiltott Wellness blogot. Tiltott Wellnes legjobban olvasott cikkje: "Taplalkozas es Fizikalis Degeneracio" Video receptek:http://www.youtube.com/CHIMESTERDOTCOM www.primitive-wisdom.blogspot.com/ referenciak: http://www.westonaprice.org/

Friday, September 4, 2009

Bodybuilderek Figyelem!

"A" Vitamin

Az Elfelejtett Testepito Tapanyag

"A" Vitamin vs Testosterone





A sok testepito taplalkozassal foglakozo mediakkal Dunat lehetne rekeszteni. Annak ellenere, hogy mekkora mennyisegu infoval szolgalnak a testepito magazinok, egy sem beszel a tradicios dieta bolcsessegerol, aminek epp az lenne a feladata, hogy kielegitse a gyuro emberek taplalkozasi szuksegleteit.

A tipikus dieta ajanlgatasa itt is csak a zsirmentes vagy alacsony zsirtartalmu dieta, mint pl hal vagy csirkemell.

Par ilyen mainstream bodybuilder magazin elolvasasa kozben, szigoruan figyeltem, hogy emliti-e valaki az A vitamin fontossagat es annak szerepet a testepitesben.

Nem, sehol egy szo sem esett A vitaminokrol, pedig az A vitamin eszencialis a testepiteshez es meglehet ez a legpotensebb "fegyver" a testepitok szamara. Az A vitamin elengedhetetlenul fontos a feherjek mukodesehez, a testosterone es mas novekedesi faktorok termelesehez.

Egy ember kiserletben amirol lejjebb irok, ramutatott, hogy A vitamin es Vas szedese ugyanolyan eredmenyekhez vezetett, mint a testosteron szedese magaban.

Inkabb mint promotalnak az A vitamin dus, termeszetes alapanyagbol keszult taplalek kiegeszok fogyasztasat mint pl. tokehalmaj olaj, az iroi ezeknek a 'izom' magazinoknak mind csak magas feherje tartalmu dietat javasol, ami kiuriti az A vitamin tartalekot a szervezetbol.

Az A vitamin es a Testosterone

Rengeteg allati kiserleteken bizonyitottak az A vitamin fontossagat a testosterone termelesehez.

Az A vitamin atmegy az ugynevezett 'blood testis barrier"-en keresztul alkohol-retinol formaban es a Sertoli sejtekben az tarolasra kerul. Majd aztan a szervezet szukseg szerint konvertalja at retinoic savra, ami biologiailag aktivabb es jobban felhasznalhatobb a szervezet szamara.

Patkany kiserletekben kimutattak, hogy nagyobb A vitamin koncentracio a herekben emelte az alap testosterone kivalasztast, csakugy mint a transferrint, ami felelos a Vas szallitasaert; kulonbozo novekedesi faktorokert, ide tartozik az IGF kotesu feherje 4 is, (ami szallitja az IGF-et) androgen kotesu feherjekert, (androgeneket szallitja).

Atalakitja a beta novekedesi faktorokat, ami sejt novekedest idez elo de visszafolytja a rak kialakulasat. Azonkivul felelos a stereoidogenic akut szabalyzo feherjeert is aminek a koleszterin mitchocondriaba valo szallitas a feladata, hogy azt ott steroidra tudja konvertalni.

Az A vitamin csokkenti az estrogen termelest ferfi herekben. Azok a patkanyok amelyek A vitamin hianyosak, testosteron termelo kepesseguk is lelassul, majd az ivarsejtek elsorvadnak ami azt mutatja, hogy az A vitamin nemcsak segit a testosterone termelesben, de szuksegszeru is. (Talan van neked is baratod, ismerosod aki nem kepes nemzeni? Eseteleg A vitamin hianyosak?)

Diszno kiserleteben is kimutattak, hogy azok a disznok amelyek A vitamin hianyossak voltak, plasma testosteron szintjuk is nagyon alacsony volt.

Emberi tanulmanyt vegeztek 155 ferfi ikerparon, ahol ugyanezt tamasztottak ala. Vagyis, Alacsony A vitamin tartalom= alacsony testosteron termelessel.

A legimpozansabb tanulmany 102 fiatal fiut tanulmanyozott, olyanokat akik alacsony novesuek voltak, fejletlenebbek korabeli tarsaiknal. 4 csoportra osztottak oket: 1 kontroll csoport, 1 testosterone kapszulakat fogyaszto csoport, 1 A vitamint es vasat fogyaszto csoport, es egy olyan csoport amelyik az osszes fent emlitettet szedte.

Az osszes eljaras efektiven elosegitette a novekedest, a pubertalast, kiveve a kontrol csoport annyiban, hogy ott nem egy idoben novekedtek a sracok. Ami a legerdekesebb resze a tanulmanynak szerintem az az, hogy akik a testosterone-t szedtek, nem nottek jobban, mint akik az A vitamint szedtek, hanem inkabb majdnem ugyanabban a 'tempoban' fejlodtek.


A tanulmany 2 dolgot vet fel. Az egyik, hogy a fejlodesi problemak elkerulhetoek lettek volna, ha a szulok heti rendszeresseggel taplaltak volna gyermekeiket majjal, ami nagy mennyisegu A vitamint es vasat tartalmaz.

A masik, hogy ugyanakkora erobedobassal, nehez munkaval, az atletak es testepitok kepesek ugyanolyan eredmenyeket elerni edzesuk soran ha pl. tokehalmaj olaj kiegeszitot szolitanak magukhoz es A vitamin dus eteleket fogyasztanak megszokott rendszeresseggel nem ugy, mint mas csalo sporttarsaik, akik testosterone prekurzorokat hasznalnak.

A Vitamin es Feherje Hasznositas

A feherje hasznositasahoz az A vitamin jelenlete abszolut szuksegszeru. Allatokat tanulmanyozva rajottek, hogy a majukban tarolt A vitamin gyorsan kiurul, ha magas a feherje bevitel, mig a test tobbi reszeben megno az A vitamin tartalom.

Talan az egyik magyarazat erre az, hogy megfelelo mennyisegu feherjet kell bevinni ahhoz, hogy a szervezet az A vitamint transzportalni tudja.

Radio-aktiv anyaggal megjelolt (ouch) A vitamint etettek patkanyokkal amelyek 2 csoportbol alltak. Az egyik alacsony feherje bevitelu, a masik magas feherje bevitelu taplalekon volt.

A radio-aktivitast a kilelegzo gazbol, vizeletbol, szekletbol mertek es kimutattak, hogy valoban tobb A vitamint hasznal fel a szervezetuk magas feherje bevitelnel.

Tovabba az A vitamin nem csak kiurul a magas feherje bevitelu etrendtol, de szukseges is az uj feherje szintezishez is, ami igazabol a cel a testepitoknel.

Azok a patkanyok akik kevesebb A vitamint kaptak, lassabban allitottak elo az uj feherjeket azokkal a patkanyokkal szemben, amelyek nagyobb mennyisegu A vitamint kaptak.

Tenyesztett izomsejt kiserletekben kimutattak azt is, hogy az izomsejtek gyorsabban allitjak elo az uj feherjet ha A es D vitamin is jelen van, de ez nem igaz ha csak D vitamin van jelen.

Testepitok es mas atletak is abban erdekeltek, hogy izomtomeguket, teljesitmenyeiket, testosterone szintjuket es mas novekedesi faktorjaikat noveljek es maximalizaljak feherje felhasznalasukat az izomsejtben.

Tipikus javaslatok nagyreszt magas feherje bevitelt foglalnak magukban, es kirekeszt taplalo eteleket mint pl maj amiben sok az A vitamin, azonkivul mind az alacsony zsirtartalmu etkezesrol predikal.

A magas feherje tartalmu etrend ami kimeriti az A vitamin tartalekot es az alacsony zsirtartalmu etrend kombinacioja egy nagyon jo recept azoknak, akik A vitamin hianyban es azzal asszocialhato betegsegekben akarnak szenvedni.

Itt az ideje a testepitoknek elfelejteni a modern mantrakat es emlekezni kellene a osi taplalkozas bolcsessegere, amivel kenyelmesen el lehet erni a celjukat, legyen az testepites, sulylokes, vagy sprint futas.

Ezek az etelek a tradicios etelek, amelyek magukba foglaljak a majat, tojas sargajat, zsiros tej, vaj (szabadtartasu allatoktol) es tokehalmaj olaj kiegeszito.

Tiltott Wellness Konkluzio

Draga testepito baratom! Ebredes utan es lefekves elott mikor a tukorben vicsorogva feszitesz, jusson eszedbe a kovetkezo. Minel tobbet es kemenyebben edzel, minel tobb feherjet viszel be, annal jobban urul az A vitamin tartalekod.

Az annyit jelent, hogy hamarabb impotense valhatsz mint egyebkent valnal a sok meregtol, amik a dobozolt csinos kis szines csomagolt arukbol viszel be, amik az aruhazak polcain vannak es ugy hivjak "etel". Azonkivul mas A vitamin hiany betegseg elofordulasa is valoszinubb lehet nemcsak nemzo keptelenseg. A veszely a noket is ugyanugy fenyegeti egyebkent..


Meg tobbet az A vitaminrol itt: http://tiltottwellness.blogspot.com/search?q=Az+A+Vitamin+Mende-Monda

2 comments:

  1. Üdv,
    Azt kérdezném, hogy A vitamin-ból mennyi az ajánlott napi mennyiség, ha multi vitamin mellé még fogyasztok tőkehalmáj olajat nem viszek-e be túl sokat?

    Köszönöm a segítséget

    ReplyDelete
  2. Attol fugg. A multikban altalaban nem retilnol van, hanem beta-carotene. Halolajban van D vitamin is, ami fontos az A vitamin melle. Halolaj mjinosege nagyon fontos. Sokszor pont olyan karokat okoz, mint ami ellen eppen szedjuk, mivel tobb benne a hidrogenizalt olaj meg mi egyeb mint a halolaj. Aztan kerdes , hogy milyen halnak az olaja az? Farmon tenyesztett hal olaja ami tele van antibiotikumokkal,hormonokkal, stb vagy szabadon fogott hale? Az ajanlott A vitamin mennyisegerol itt olvashatsz..

    http://tiltottwellness.blogspot.com/2009/09/az-hirhedt-maj-tenyleg-mergezo-maj_29.html

    ReplyDelete