Rolunk

My photo
Hollywood, ca, United States
Weston A. Price Alapitvany Hivatalos Magyar Tamogatoja. http://www.primitive-wisdom.blogspot.com/ Ehes vagy az igazsagra? Tiltott Wellness egy Alternative Taplalkozas Modot tamogat. Az informaciok tudomanyos kutatasokon es hiteles bizonyitekokon alapulnak, ami nem biztos, hogy megegyezik a mai politikailag korrektnek hitt, de egyebkent korrupt nezetekkel. Tiltott Wellness nem ad semmifele orvosi tanacsot, nem diagnosztikal vagy nyujt gyogyaszati kezelest. Mindenki a sajat felelossegere olvassa Tiltott Wellness blogot. Tiltott Wellnes legjobban olvasott cikkje: "Taplalkozas es Fizikalis Degeneracio" Video receptek:http://www.youtube.com/CHIMESTERDOTCOM www.primitive-wisdom.blogspot.com/ referenciak: http://www.westonaprice.org/

Thursday, September 3, 2009

Teljes Kiorlesu Pekaru Mania

De Vajon Egeszsegesek-e?

A taplakozas tudomany ugy tunik minden masodik elorelepesnel egyet hatra is lep.
Amikor meg a tudomany gyermekcipoben jart meg akkor rajottek, hogy a finomitott lisztekbol hianyoznak a vitaminok es asvanyok, amikrol a termeszet gondoskodott meg a magvak oroletlen formajaban.

Az egyik kutato Dr Weston Price volt aki kutatasai soran ramutatott arra, hogy amikor a "primitiv" elizolalt emberek ratertek a feher lisztekre es abbol keszult termekekre, egybol fogszuvasodas, csont es mas betegsegek jottek elo, amelyek azelott nem voltak rajuk jellemzok.

Az uj finomitas technologiajat kezzel-labbal vedtek persze, mondvan a teljes kiorlesu magvak foszfor tartalma miatt azok tul savasak es az okozza a csontbetegsegeket, a lyukas fogakat.

Senkit nem erdekelt Dr Price figyelmeztetese, miszerint a finomitott lisztek betegsegeket okozhatnak..

Csak az elmult nehany evtizedben validaltak Dr Price allitasat. Meg az orthodox dietetikusok (1 korrupt formaja taplalkozas tudomanynak. Tudom, hisz en is egy hasonlo oktatason vettem reszt.) is belatjak ma mar, hogy a feher liszt az egy "ures" etel, ami "ures" kaloriaval es energiaval szolgal, de testepito fontos anyagokat nem tartalmaz, mert kivettek belole a magvak ertekes reszeit mint pl; korpa, csira.

Ket lepest tettunk igy elore, egyet viszont sajnos hatrafele azzal, hogy a teljes orlesu liszteket promotaljuk es istenitjuk, figyelmen kivul hagyva ezek portekak fogyasztasi veszelyeit.

Ezek a veszelyek nemcsak emesztorendszeri, Cronh betegseg vagy Colitis formajaban jelennek meg, de mentalis betegsegeket is okozhatnak mint pl. hyper aktivitas es hasonlok, ami legtobbszor asszocialhato Celiac betegseggel is.

Vannak olyanok is, akik azt allitjak, hogy a magvakat el kell felejteni az etrendbol ugy ahogy van, mert azok sosem voltak reszei a paleotic etrendnek.

Ezek az emberek ugy velik, hogy a magvak felelosek a bel es csontbetegsegekert, szivbetegsegekert, teljesen mindegy milyen formaban fogyasztjuk azokat.

De valojaban sok egeszseges tarsadalom fogyasztott magvakbol keszult termekeket.
Sot, inkabb nagy valoszinuseggel a magvak kultivalasa meghatarozo lehetett a civilizacio fejlodeseben, kaput nyitva az emberiseg szamara, hogy hosszu es egeszseges eletet eljen.

Most egy lepest vissza

A problemak akkor kezdodnek, mikor szetvalasztjak a magvat a csiratol, korpatol es csak a kemenyito marad; amikor magas hofokon orlik; amikor extrudaljak, hogy minel jobban ropogjon a szankban muzlikent, es amikor helytelen elokeszites nelkul fogyasztjuk oket.

Magvakat megfelelo modon kell elkesziteni, mivel tele vannak anti-nutrient anyagokkal, amik fogyasztasa sulyos, a fent emlitett betegsegekhez vezethetnek.

Phytic sav pl egy organikus sav ami foszforral van osszekapcsolva. Ez legnagyobb mennyisegben a korpaban talalhato vagy a magvak kulso hejaban. Phytic sav ha nem kezelik megfeleloen, osszekotodhet magneziummal, rezzel, vassal, foleg cinkkel es nagyban blokkolhatja ezek felszivodasat a belekben.

Eppen ezert, azokban az etrendekben, ahol nem megfeleloen elkeszitett magvakat fogyasztjak, ott sulyos asvany-hiany allapot lep fel, ami mindenfele betegsegekhez vezethet, de leginkabb csont betegsegekhez.

Bizonyara mar te is eszrevetted, hogy mindenhol azt reklamozzak, egyunk minel tobb korpat, mert az milyen jo nekunk. A tranzit idot valoban felgyorsitja a vastagbelben, de idovel irritabilis belszindromahoz vezethet, es legtobb esetben vezet is, es persze mas betegsegeket is okoz.

Mas anti-nutrient-tek a teljes kiorlesu magvakban mint pl enzim inhibitorok, amik gatoljak az emesztest es stresszelik a hasnyalmirigyet, irritalja a csersavat, a komplex cukrokat, amiket a szervezet nem kepes lebontani. Aztan itt van a siker,(gluten) es hasonlo nehezen emesztheto feherjek, amik mindenfele allergiakat, emesztorendszeri es mentalis betegsegek okozoi, beleertve panik rohamokat is.

A legtobbje ezeknek az anti-nutrienteknek a magvak prezervacios rendszerehez tartoznak, amik gatoljak a magvakat abban, hogy kicsirazzanak mindaddig, amig nincsenek megfelelo kornyezetben.

A csirazashoz nedvessegre, melegre, idore es kis savassagra van szukseg.
A magvak megfelelo elokeszitese finom es kenyes procedura, ami imitalja ugyanazt a procedurat ami a termeszetben fordul elo.

A magvakat megfelelo modon aztatni kell meleg, savasitott vizben (nyers tejsavo, nyers alma-ecet hozzaadasa) ha valamifele zabkasarol van szo vagy lassu kovaszt kell erjeszteni, ha kenyerrol van szo.

Ezek a procedurak semlegesitik a phytic savat es enziminhibitorokat. Vitamin tartalmuk megno tobszorosere, foleg a B vitaminoke.

Csersav, osszetett cukrok, siker es mas nehezen emesztheto anyagok reszben lebontodnak egyszeru komponensekre es igy a szervezet kepes a tapanyag hasznositasara.

Azok az allatok amelyek fokent magvakkal vagy zoldekkel taplalkoznak, 4 gyomruk van. A beleik hosszabbak, csakugy mint az egesz emesztesi idejuk.

Nekunk embereknek csak 1 gyomrunk van es joval rovidebb mint a kerodzo allatoke. Ez az anatomiai jellemvonas is bizonyitja, hogy allati eredetu etelek konnyen rothadas nelkul atmennek a beleken, mig kevesbe adaptalodtunk olyan etrendekhez amelyekben magas a magvakbol keszult etelek aranya, persze csak az olyan, ami nem megfeleloen van elkeszitve.

Most egy lepes elore

Amikor a magvak megfeleloen vannak elkeszitve, akkor a hasznos bakteriumok a mikroszkopikus vilagban segitik nekunk az anyagokat elore felig megemeszteni az erjedes vagy csiraztatas kozben.

Ezt a folyamatot ugyanezek a lacto-bacillusok vegzik, csakugy mint a kerodzok elso es masodik gyomrukban talalhato lacto-bacillusok.

Tehat, a rolunk gondoskodo dietetikusok es termeszetgyogyaszok tanacsaira hallgatva, hogy egyunk minel tobb teljes kiorlesu termeket naponta, eleg sok veszelyt rejt maga mogott.

Igaz, elodjeink egy resze, nagy mennyisegu magvakat fogyasztott, de egyik sem ugy keszitette el oket, mint mi keszitjuk manapsag mint pl. gyors-kelesztesu kenyerek, muzlik, hirtelen elkeszulo korpa, vagy ehhez hasonlok.

Nehany jo regi recept is ezt bizonyitja: Indiaban rizst es lencset erjesztettek legalabb 2 napig mielott dosas-t vagy idli-t elkeszitettek.

Afrikaban a helyiek aztattak durvara daralt kukorica lisztjuket mielott etelukben felhasznaltak volna. Kolest tobb napig erjesztettek (csak ugy mint mi magunk), hogy megfelelo savanykas kasat tudjanak belole kesziteni, amit ok ogi-nak neveznek.

A Walesi nep hasonlo etelt keszitett zabbol. Nehany tavol keleti es latin amerikai orszagban a rizst pl hosszu ideig erjesztik mielott elkeszitik fogyasztasra.

Etiopok hires, jol megkulonboztetheto kenyere (injera) hosszasan erjesztett magbol keszul.

Mexikoi kukoricabol keszult sutemenyeket (pozol) napokig erjesztik. Bananlevelbe tekerve pedig akar 2 hetig is.

A gyors-elesztes bevezetese elott az europaiak lassu kelesztesu kenyereket sutottek kovaszbol.

Ambar kenyerunk az eletunkben nagyon fontos etel, a modern technologiak tokeletes mergeket allitanak elo beloluk. Igen, meg a teljes orlesu pekarukbol is.

Ma, a magvak legnagyobb resze nagymennyisegu permetszereket tartalmaz, magas hofokon dolgozzak fel, igy meg teljes kiorlesu lisztek zsirsava is megavasodik.

A zsirsav avasodasa tovabb no a tarolas ideje alatt, foleg ha nincsenek a tarolo edenyek legmentesen lezarva.

A korpa es a csira ki van valasztva es eladjak nekunk kulon, mikor az Anya Termeszet szandekosan beletette nekunk a szenhidratokkal egyutt oket.

A kenyereket gyors kelesztessel sutik, igy a benne levo anti-nutrientek benne maradnak, szintetikus vitaminokat, hasznosithatatlan vasat adnak az aruhoz, amik mindenfele egyensuly felbomlast idezhetnek elo. A hozza adott adalekok pedig tovabb fokozzak az "izgalmakat"..

Amit ma az elelmiszeripar levag a magvainkkal, az abszolut kegyetlenseg. Mai modern emberek rengeteg penzt kifizetnek reggeli muzlikre, amik recsegnek-ropognak a fogaik alatt es nem is sejtik, hogy legtobbet az egeszsegukkel fizetnek erte.

Mert ugye a szankbol vidamparkot kell csinalni, mert hat a legfontosabb az az, hogy finom legyen a porteka.

Meg akkor is, ha a feher lisztol ragados a verunk, es a szervezet "kiszivja" az osszes asvanyt a csontukbol, csak hogy a feher liszt savas hatasat semlegesitse.

Zsirban oldodo vitaminok A es D, amik allati eredetu taplalekokban fordul elo, mint pl: vaj, zsir, tejszin segiti felszivodni a kalciumot, foszfort, vasat, B es mas vitaminokat, amiket a magvak biztositanak.

Zabkasa tejszinnel vagy vajjal ezerszer tobb jot tesz nekunk mint hideg muzlik sovany vagy megrosszabb, zsirmentes tejjel beaztatva.

Kovaszos, teljes kiorlesu kenyer megvajazva vagy nyers zsiros sajttal rajta kivalo egeszseget biztosit.

Vasarolj bio magvakat, aztasd be oket ha kasat akarsz reggelire, vagy darald le te magad lisztnek es csinalj kovaszt magad. Mi is igy tesszuk...

Sajat tapasztalataim a kovaszos vagy csiraztatott kenyerkkel, magvakkal kapcsolatban a kovetkezo. Nehany paciensunk Celiac betegsegben szendvedett szinte egesz eletukben.

A doktorok allitottak hogy a siker (gluten) erzekenyseguk miatt tobbe nem ehetnek kenyeret, vagy olyan etelt ami sikert tartalmaz. Nekem viszont jo hirem volt szamukra, ugyanis Autonom reflex diagnosztika segitsegevel megvizsgalva kiderult, hogy a mi itthon keszitett kovaszunk, csiraztatott magvaink nem okoznak a betegeknek problemat, igy batran ehetnek kenyeret ugy, ha az megfelelo modon el van keszitve.

Termeszetesen az orom csak addig tartott szinte az osszes betegunk szamara, mig kiderult, hogy a kovaszt nem aruljak a boltban, a magvakat nekik kell beaztatni es kicsiraztatni, mert nem jonnek csinos, szines, jol dizajnolt dobozokban.

Tehat valamit kellene nekik azert tenni, hogy a betegseguk eltunjon es egeszsegesek legyenek. Az viszont mar sajnos nem jarja.

Valoszinu azert, mert az aranygyuru leesne az ujjukrol. Igy, inkabb jarnak majd tovabbra is orvosaikhoz, tovabbra is szedik a gyogyszereiket valoszinu eletuk vegeig es mindenkinek nagy kerek szajjal ujsagoljak majd, hogy mi celiac betegek vagyunk, mikozben verik a melluket es sajnaltatjak magukat.

Ezzel persze nem azt mondtam, hogy minden belrendszeri betegsegben szenvedo esz nelkul kovaszoljon, csiraztasson es tomje magaba az arut.

Mindenki sajat felelossegere tegye, keressen fel ertelmessebb hozzaertot, aki le tudja tesztelni rajtuk az etelt.

VOLL vizsgalat ugy gondolom kepes erre a feladatra, ha visszuk magunkkal a kesz arut, meg lehet allapitani, hogy kompatibilis-e a szervezettel.

Aztan ha kompatibilis, akkor "a suti probaja az eves". Tradicios kineziologia a koztudattal ellentetben, nem alkalmas allergia felmeresekre, arra nem szabad hagyatkozni.

Home - Made

Titkos receptjeim leirasa nelkul, itt lathatod hazi keszitesu kovasszal erjesztett kenyereinket es mezes-csokis-fahejas buzapehely reggeli kalacsunkat.



fent, lent: mezes-csokis-fahejas erjesztett buzapehely





fent-csiraztatott tonkolybuza kenyer



Buza kenyer kovaszbol









1 comment: