Rolunk

My photo
Hollywood, ca, United States
Weston A. Price Alapitvany Hivatalos Magyar Tamogatoja. http://www.primitive-wisdom.blogspot.com/ Ehes vagy az igazsagra? Tiltott Wellness egy Alternative Taplalkozas Modot tamogat. Az informaciok tudomanyos kutatasokon es hiteles bizonyitekokon alapulnak, ami nem biztos, hogy megegyezik a mai politikailag korrektnek hitt, de egyebkent korrupt nezetekkel. Tiltott Wellness nem ad semmifele orvosi tanacsot, nem diagnosztikal vagy nyujt gyogyaszati kezelest. Mindenki a sajat felelossegere olvassa Tiltott Wellness blogot. Tiltott Wellnes legjobban olvasott cikkje: "Taplalkozas es Fizikalis Degeneracio" Video receptek:http://www.youtube.com/CHIMESTERDOTCOM www.primitive-wisdom.blogspot.com/ referenciak: http://www.westonaprice.org/

Friday, September 11, 2009

Szuloknek
A Hyper Aktiv Gyermek



Ez a cikk azon szulok szamara szol, akiknek gyermekukre a hyper aktivitas belyeget ranyomtak vagy akik nem tudnak odafigyelni az iskolaban ugy, ahogy kellene. (most dejavu-m van) -))

Termeszetesen nem azert irom ezt a cikket, hogy megmutassam barmelyik szulonek is hogyan kell nevelni a gyermeket, csak szeretnek ravilagitani egy-ket dologra.

Beszelgettem mar par szulovel, olyanokkal akiknek gyermekuk vagy allergias valamire, vagy pedig hyper aktivak, oran nem tudnak figyelni es tolem kertek tanacsot, hogy mit tudnanak tenni az ugyben, hogy a nebulok jobban teljesitsenek az iskolaban es sport foglalkozasokon.

Szulok kerdeztek, mit adjanak a gyerekeknek enni, hogy erossebbek legyenek az edzesen es ne aludjanak el az orakon.

Rendben, mondom egyenek termeszetes eredetu taplalekokat, igyanak elegendo tiszta vizet, ne egyenek cukrot, bla, bla, bla, szokasos szoveg...

Viszont sohasem kerdezte egy szulo sem tolem, hogy: Peter, kituztunk valamit celnak, pl. szeretnenk hogy a gyermekunk szin 5-os tanulo legyen. Vagy szeretnenk, hogy a gyermekunk maximalisan elerje a kituzott celjat testneveles oran, edzesein, versenyein.

Sosem kerdezte tolem senki, hogy mit kellene enni a gyermekeknek ahhoz, hogy elerjek celjaikat.

Szerintem, a szuloknek tenyleg el kellene gondolkozni azon, hogy mivel kuldik gyermekuket az iskolaba, hogy mi van a tizorais zacsekjukban es mit esznek majd ebedre.

Mert ha ezzel nem foglakozunk, akkor elfelejtkezunk arrol, hogy az etel amit megesznek gyermekeink, milyen iranyba befolyasolja a szellemuket, magatartasukat, koncentracio kepesseguket.

Gondoljunk csak erre. Gyerekek felkelnek reggel, kimennek a konyhaba az asztalhoz reggelizni es mi van elottuk? Egy nagy tanyer cukor. Valami fele cukrozott muzli, ami tele van mindenfele adalekanyagokkal, tartositoszerekkel, vegyszerekkel, rovarirtoszerekkel.



Ezt leontjuk alacsony zsirtartalmu pasztorozott vagy homogenizalt tejjel, ami tele van ugyanugy rovarirtoszerekkel, novekedesi hormonokkal, antibiotikumokkal.

Aztan persze a reggeli vegen adunk nekik egy jo nagy pohar cukros levet, amit gyumolcslenek neveznek.

Hat, ez a fajta reggeli, azt hiszem ledontene a labamrol. Osszeesnek tole kb 1 ora alatt. En jelenleg 90 kg vagyok. Hogy gondoltuk mi azt, hogy a gyerekeink akik fele akkorak sulyban mint en, hogyan reagalnak majd erre a fajta reggelire?

Gondolod, hogy 45 perc vagy 1 ora mulva az a gyerek az osztalyban kepes odafigyelni arra amire kellene? Gondolod tudjak magatartasukat kontrolalni? Gondolod megfeleloen tudnak osszpontositani feladatukra?



Gondolod kepessek egyaltalan tanulni valamit vagy egyaltalan gondolkodni ezen a elkepeszto tapanyaghianyos, toxikus etrenden? Ami nem is etel hanem cukor cukor hatan.

Aztan ne felejtsuk el az ebedet sem. Mit eszik a gyermek ebedre? Zacskos snackeket?
Egy pohar cernameteltes levest? Nutellas feher kenyeret? Mert ezeknek abszolut de semmi tapertekuk nincs, csakugy mint a reggelinek.

Ne felejtsuk el, hogy a gyerekek novesben vannak, minden esszencialis tapanyagra szukseguk van, a leheto legtisztabb formaban. Ennek ellenere, nem adunk nekik megfelelo taplalekot, ami miatt meg noni sem kepesek rendesen se fizikalisan, sem szellemben, sem spritiualisan.

Hizni azt lehet persze, ha valakinek az a celja. Ugyanakkor mi meg elvarunk toluk mindent, annak ellenere, hogy mergekkel etetjuk oket.

Aztan, amikor a gyermek hazajon a sulibol egyessel az uzenofuzetben, bekuldjuk a szobajukba, szobafogsagra iteljuk, megbuntetjuk.

De nem magunkat kellene megbuntetni? Nem magunkat kellene a szobaba zavarni, hogy melyen elgondolkozzunk ezen? Nem kellene a sajat tv-nket kikapcsolni mint sem inkabb kifogasokat keresni, hogy nincs idonk kajat kesziteni gyermekeink szamara?

Nem nekunk kellene a sarokban allni ezert 30 percig? De most tenyleg!
Ez igazabol olyan mint 1x1. Amit a gyermekkel etetunk, az tokeletes kolcsonviszonyban van azzal, ahogyan az iskolaban szerepelnek vagy ahogyan a szuleikkel beszelnek csaladi korben.

Ez csak errol szol, hogy nekunk kell a szamukra elkesziteni az etelt, barmibe is kerul.
Igen, lehet, hogy fel kell kelnunk 10-15 perccel korabban pl. De aki nem hiszi, az csinaljon ne tobb mint 2 het probat.

Kelj fel korabban, reggelire keszits a gyereknek par tojast, adjal nekik 1-2 darab bacon-t vagy kolbaszt, szalamit. (hazi szalamit)

Adj neki 1 almat, adjunk nekik tiszta vizet, csomagolj neki rendes ebedet, de gyozodj meg rola, hogy amit csomagolsz neki etelt, az mar volt 10.000 eve is, de legalabb oreganyad nem kerdezne vissza, hogy az meg mi.

Aztan csak figyeld gyermeked! Kerdezd meg a tanart! Fiam, lanyom jobban tanul? Jobban figyel? Testneveles oran jobban szalad? Garantalom neked, hogy a valasz igen lesz, mivel igy mar van megfelelo tapanyag bennuk, amit a szervezetuk kepes hasznositani.

Mi van ha a gyermek nem akarja megenni azt, amit a szulok ugy gondolnak, hogy szukseguk van ra? Igy jartak. Tedd fel a kerdest magadnak! Ki dolgozik a csaladban? Ki csinalja a bevasarlast? Ki teszi az asztalra az etelt? Igen, en is igy gondoltam. Ne hagyjuk mar, hogy a farok csovalja a kutyat!

A gyermek azt eszi, amit lat a szulotol. A szulo a legjobb peldakep a gyermek szamara.
Nem mondhatjuk a gyermekunknek, hogy menjel ki fiam es szaladjal ket kort az utcaban ugy, hogy kozben log a cigi a szambol, a pizzas doboz a hasamon es a soros uveg a kezemben. Kifognak rohogni.

A gyermek azt eszi amit eletesznek. Ha nagyon raszokott a cukrokra, szepen lassan tapanyagdus etelek hozzaadasaval le lehet oket szoktatni. Tobbek kozott azert is, mert ok maguk is erzeni fogjak, hogy a jo tapanyag milyen pozitiv hatassal van rajuk.

Ha meg sokat nyafognanak, akkor sincs baj. Ki tesszuk az etelt az asztalra, ha kell megeszi, ha nem, majd jon erte vacsorara. Ismetlem, a gyermek azt eszik, amit kap a szulotol. Ez nem forditva mukodik. Legalabbis elmeletben nem.

Ne feledjuk! Az, hogy a gyermekeink boldogak legyenek es egeszsegesek legyenek, rendesen egyenek, csak rajtunk mulik, nem a gyerek padtarsa szulein.

Nekunk kell megtanitani oket meg idoben a megfelelo taplalkozasra, hogy azt majd ok is at tudjak adni a kovetkezo nemzedeknek.




Angolul beszelo szuloknek video. Tapanyag es Magatartas - Dr Russel Blaylock

http://video.google.com/videoplay?docid=2963728494205235281&ei=LPaqSu3EFKfuqAP0op2kAw&q=nutrition+and+behavior&hl=en&client=firefox-a#

2 comments:

  1. Rendben van, de már a tököm van tele, hogy mi mindennel szívatják a jó népet.

    Szeretnék egy rendes könyvet, amiben benne van mit igen és mit nem.

    Most hallottam a teflonról. Ezek a cikkek számomra felháborítóak, de nem tölthetem egész napomat azzal, hogy állandóan keresem mit igen és mit nem. Plusz nekem nem is jutott eszembe keresni a teflont mint egészségtelen dolgot.

    Létezik ilyen gyűjtő cikk illetve összeírás?
    Egyszerű városban élő fickó vagyok. Nem tudok lekvárt főzni, meg ilyeneket....

    Mit kerüljek? Pontosan és azt miért 10 mondatban.

    Mit kell megtennem, hogy robosztus és egészséges fogú magyar legyek ép csontozattal?

    Lehetőleg ne kelljen kimennem tanyára lakni és kapálni.

    Kérlek "valaki" - aki ezzel dolgozik és értelmes józan esze van - ezt mint egy kis bibliát írd már meg.

    És légyszi ne dobd vissza a labdát, hogy járj utána, mert akkor én azt mondom, amikor villany kell, hogy tessék utána járni, mi az az erőmű és kezd el kábelt gyártani, aztán már csak a villanyoszlop van hátra ja és a végén nem árt megtanulni a műanyag fröccsöntést sem, ha konektort akarsz.

    Te legalább normális vagy és nem akarsz vegát faragni mindenkiből.

    válasz: peti.nagy1@gmail.com

    Szóval?

    ReplyDelete
  2. B orongós napok tűnjetek tova,
    O kkal szomorú ne legyél soha!
    L épteid kísérje töretlen szerencse,
    D erűs percek rajzoljanak mosolyt a szemedre!
    O szoljanak el az óévnek sötét árnyai,
    G úzsból szabaduljanak a képzelet szárnyai!
    Ú j évet hozzon a nesztelen iramló idő,
    J öjjön már a rég várt, csodálatos jövő!

    É vek ha múltok, ha elszálltok napok,
    V idámságot, örömet számolatlan adjatok!
    E lfusson most az óévnek malaca,
    T öbbé ne legyen senkinek panasza!

    K erüljön betegség, bánat messzire,
    Í rmagjuk is vesszen mind a semmibe!
    V ágyaid sorra valóra váljanak,
    Á lnok szavak többé ne bántsanak!
    N övekedjen az igaz barátok tábora,
    O kosan élj, ne legyél ostoba!
    K ívánom neked, legyen 365 szép ünneped!

    ReplyDelete