Rolunk

My photo
Hollywood, ca, United States
Weston A. Price Alapitvany Hivatalos Magyar Tamogatoja. http://www.primitive-wisdom.blogspot.com/ Ehes vagy az igazsagra? Tiltott Wellness egy Alternative Taplalkozas Modot tamogat. Az informaciok tudomanyos kutatasokon es hiteles bizonyitekokon alapulnak, ami nem biztos, hogy megegyezik a mai politikailag korrektnek hitt, de egyebkent korrupt nezetekkel. Tiltott Wellness nem ad semmifele orvosi tanacsot, nem diagnosztikal vagy nyujt gyogyaszati kezelest. Mindenki a sajat felelossegere olvassa Tiltott Wellness blogot. Tiltott Wellnes legjobban olvasott cikkje: "Taplalkozas es Fizikalis Degeneracio" Video receptek:http://www.youtube.com/CHIMESTERDOTCOM www.primitive-wisdom.blogspot.com/ referenciak: http://www.westonaprice.org/

Wednesday, October 7, 2009

Nyers Etel Etrend Majmolas

es

Enzimek

Enzimek a 20. Szazad egyik legjobban kutatott resze a taplalkozasi tudomanyban.

Miutan Magyarorszagra is elert amerikabol a "nyers etel etrend mania", gondoltam hozzafuznek en is par gondolatot az enzimekkel kapcsolatban.

Enzimek olyan osszetett feherjek, amik majdnem minden biologiai funkcioban katalizatorkent mukodnek a szervezetben. Aktivitasuk fugg megfelelo mennyisegu asvanyok es vitaminok jelenletetol.

1930-ban mikor elkezdtek az enzimeket tanulmanyozni, kb 80 enzimet azonositottak. Ma, tobb mint 5000 enzimet ismernek fel.

Enzimek 3 nagy osztalyba sorolhatoak.
1. Legnagyobb csoport a metabolikus enzimek, amelyek szerepet jatszanak az osszes testi funkcioban mint pl; lelegzes, beszed, mozgas, gondolkodas, viselkedes es az immune system karbantartasa.

Egy resze ezeknek a  metabolikus enzimeknek felelos a toxinok es carcinogen anyagok semlegesiteseert mint pl; levego szennyezodes, cigaretta fust, stb.. Ezek az enzimek, kevesbe toxikus anyagokka  probaljak atkonvertalni az emlitett toxinokat, hogy a szervezet konnyebben tudja oket kiuriteni.

A 2. kategoria az emeszto enzimek, amibol kb 22 van. Legtobbjuket a hasnyalmirigy termeli.

A 3. kategoria az etel enzim. Ezt kulonosen figyelembe kell vennunk, mikor az etrendunket megtervezzuk. Ezek az enzimek nyers etelekben fordulnak elo, es mar a szajban es a has felso reszeben ragas kozben elkezdik az emesztest.

Etel enzimek koze tartozik a protease, ami a feherjeket emeszti, a lipase, ami a zsirokat emeszti, az amylase pedig a szenhidratokat emeszti. Amylase  a nyalban ragas kozben hozzajarul a szenhidratok emesztesehez, mig az osszes tobbi enzim vegzi a dolgat a has felso reszeben. (cardiac stomach)

A has felso reszeben viszont nem kerul sor enzim kivalasztasra, csak az etel tarolasara, ugy mint a kerodzo allatok elso gyomraban. Ugy kell elkepzelni, mintha ez egy tarolo kontener lenne, ahol az enzimek teszik a dolgukat, amelyek a nyers etelben talalhatoak.

Ezutan,  ez a felig-meddig megemesztett etel tovabb halad a has also felebe kb 30 perccel azutan, hogy lenyeltuk.

Gyomorsav kivalasztas itt a has also reszeben tortenik, amit az etel haladasa stimulal. Ez a gyomorsav nem emeszt hust, mint ahogy az a kozhitben van, inkabb aktivalja az ugynevezett pepsinogen enzimet, amibol pepsin enzim lesz. Tehat, pepsin emeszti a hust.

Enzim kutasasok ramutattak a nyers etelek fogyasztasanak fontossagara. A nyers etelben talalhato enzimek segitenek az etel emesztesehez es igy leveszik a terhet a szervezetrol, igy nem kell a szervezetnek annyi enzimet termelni.

Minden enzim karosul a ho hatasara, ami viz-homersekletnel 48C es szaraz-homersekletnel pedig 65.5C fok.

A 100% fott etelek fogyasztasa senkinek sem ajanlott, mivel tul nagy stressz harul a hasnyalmirigyre. Ha a hasnyalmirigy allandoan azon faradozik, hogy enzimeket produkaljon, amik az etelben kellene hogy legyenek egyebkent, akkor egy ido utan az beadja a derekat es nem fog mukodni.

Dr Edward Howell pioneer enzim kutato szerint az enzim-szegeny etrend leroviditi az eletet, betegsegeket okoz, es redukalja az ellenallo kepesseget mindenfele stressz ellen.

Dr Howell ramutatott arra, hogy azok az allatok es emberek akik kizarolag fott etrenden vannak hasnyalmirigyuk megnagyobbodik, mig mas mirigyuk vagy szervuk, foleg az agyuk, zsugorodik.

Kutatasa arra is ramutatott, hogy a szervezet az enzimeket ujra felhasznalja ugy, hogy felszivja azokat a beleken es a vastagbelen keresztul, majd "visszakuldi" a veraramlaton keresztul a belek felso reszebe, ahol ujra felhasznalasra kerulnek.

 Ez is azt mutatja, hogy szervezetunk egy tokeletes design, hisz igy probalja megovni draga enzim keszletet.

Dr Howel Enzim Tapanyag Axioma

Az elettartam forditott aranyossagban all azzal, hogy az organizmus milyen utemben hasznalja fel enzim potenciajat. Emelt szintu enzim fogyasztasa megakadalyozza, hogy a enzimhaztartas kimeruljon, de legalabb is lelassitja a kimerules utemet.


 Majdnem minden tradicios nep fogyasztott enzim gazdag eteleket, nem csak zoldsegeket, de nyers husokat, nyers zsirokat nyers tej es vaj formajaban, nyers belso szerveket es nyers halakat.

Ezek a tradicios nepek ugyanakkor fogyasztottak erjesztett eteleket-italokat egyarant, amik enzim tartalmuk meg jobban megnott az erjedes utan. Az eszkimok pl. rengeteg olyan nyers halat fogyasztanak, amiket ugymond "megrohasztanak". Valoszinu innen is van a robosztus erejuk..

A tejtermekek savanyitasa, erjesztese szinte mindenhol ismert volt meg mielott a nagy iparositas megkezdodott volna. Primitive emberek napi szinten fogyasztottak enzim gazdag erjesztett tejtermeket mint pl; vaj, kefir, sajt, tejszin.

Tulajdonkeppen, ez azt jelenti, hogy az eletunkben egy bizonyos mennyisegu enzim all rendelkezesunkre. Mindenki sajat maga felelos az enzim keszleteert. Ha valaki joforman az egesz eletet az ettermekben tolti, vagy nem fogyaszt nyers es fermentalt etelt a fott etelek melle, nem lesz megfelelo mennyisegu enzimkeszlete mire megoregszik. Mai oregek ezt egyebkent nagyon jol tukrozik is, hisz legtobbjuknek emeszto rendszeri problemajuk van.

  Nyers Etel Dieta Majmolas


Valo igaz, a nyers etelekben sok az enzim, ami nagyon fontos minden szempontbol. Par dolgot viszont nem vesznek figyelembe a kovetoi.

Az elso nagy veszely, hogy aki felul a Nyers Etel Dieta hintalora, az valoszinu a husok es allati zsirokrol is le fog mondani amik fontosak az egeszseghez.
Azonkivul, mivel sok etel toxinokat, enzimgatlokat tartalmaz nyers allapotban, csak ido kerdese mikor lesz az ember beteg.

Legtobb buzafelet, huvejeseket, magvakat,  aztatni kell fogyasztas elott a bennuk levo toxinok miatt. Csak aztatas soran kerulnek ezek a mergek es enzim-inhibitorok, phytic savak semlegesitesre.

Nyers tojasfeherje avidint tartalmaz, ami interferal a biotin felszivodasaval (B vitamin)
Holott a dieta kovetoi pont ezt predikaljak, hogy a fozesben megserul a B vitaminok nagy resze, ezert nyersen kell enni azt is.

Tartalmaz meg trypsin inhibitort, ami a feherje emeszteset gatolja. Nem csoda, hogy legtobb nyers tojasfeherjet kedvelo testepito ossze-vissza fingja magat tole, mivel a feherjek emesztes helyett csak a gyomorban rothadnak es blokkoljak a B vitaminok felszivodasat.

Ezek az anti-nutrientek a tojasfeherjeben enyhe fozes soran nagyreszben diaktivalodnak.

Spenotban es mas zoldekben amelyek sok oxalic savat tartalmaznak, asvany hianyallapotot okoznak mivel az ocalic sav osszekotodik magneziummal, vassal, natriummal es kennel a belekben. Eppen ezert vesekovet is okozhatnak nem csak csontbetegsegeket.

Mig brokkoli es kaposzta tele van eszencialis tapanyagokkal, tartalmaznak nagy mennyisegu toxinokat, mint glucosinolate. Ez a toxin goitert okoz. (pajzsmirigy betegseg)

Vad gombak nyersen fogyasztva erosen mergezoek lehetnek.
Nyers magvak, mint pl; kesudio, napraforgo, mogyoro, stb. nagy mennyisegu enzim-inhibitorokat es phyctic savat tartalmaz.

E nyers magvak fogyasztasa pontosan az ellenkezojet valtja ki a nyers etel dietanak alapelvevel szemben, mivel a bennuk levo enzim-inhibitorok akadalyozzak az enzimek felhasznalasat. Ezert, a szervezet kenytelen a sajat enzimhaztartasat igenybe venni.

Szojabab az ugy toxikus ahogy van, nyersen is, megfozve is, arrol jobb nem is beszelni. Tofu is ide tartozik, kiveve az a szoja termek amit minimum 6 honapig erjesztettek vagy tovabb. Szojaban a toxinok egyszeru aztatassal nem lehet semlegesiteni.

Nyers Etelek Fogyasztasa a Tradicios Kinai Gyogyaszatban

Nagy mennyisegu es rendszeres nyers etelek fogyasztasa duhos magatartast valt ki emberekben. Ez talan meg is magyarazza, hogy miert lesznek a dieta kovetoi egy ido utan mergesek mint a legtobb vegan,  a tobbi nem oket koveto embertarsaival szemben. (na jo, veganok azert is mergesek mindig, mert B12 hianyuk van, ami fontos az idegrendszer mukodesehez.)


Tapasztalatom szerint, a nyers etel dieta kovetoi egyfajta csoportulasban vesznek reszt, lenezik azt, akik fott etelt esznek, es azokat is akik csak mondjuk 70%-ban fogyasztanak nyers eteleket es nem 100%-ban.


Nyers etel gyengiti a "centerunket", emesztesunket, es az asszimilaciot. Ezert, akadalyozza a szervezetet abban, hogy epitse az Elet eszenciajat, vagy mint az hindu ayruvedic gyogyaszatban nevezik, az Ojas-t.

Ojas ugyanaz mint a kinai gyogyaszatban a Jing eszencia, ami nelkul elet nem letezik. Ojas a reproduktiv eszenciabol jon letre es felelos a novekedesert, fejlodesert, immunitasert.


Szellemunk funkcionalasa is fugg attol, hogy az Ojas vagy Jing eszencia mennyire eros. A spiritualitas is  az Ojast reprezentalja.  Megfelelo mennyisegu Ojas nelkul a szellem es spiritualitas nem letezik.


Indokolt esetben, mikor valaki tul Sattava tipusu, (ayruveda) akkor ajanlott a szemelynek a nyers etelek fogyasztasa egy ideig detox es "megujulas" celjabol.


Nyers Etel Dieta kovetoi gyakran felhozzak, hogy a fott etelek azert is karossak, mert  nyalkat kepeznek a belekben.


Igazsag az, hogy tul sok nyers, hideg, edes etel fogyasztasa meg tobb nyalkat kepez.
Tul sok nyers etel fogyasztasa "elpusztitja" az emeszto "tuzet" amire a hasnyalmirigy/lepnek szuksege van a megfelelo emeszteshez.


Idetartoznak: nyers zoldsegek, gyumolcsok, csirak, zold juiceok, amik vekony nyalkat  es nyirkossagot kepeznek.

Tul sok nyers etel fogyasztas szimptóma: Gyengeseg, hideg erzet, lagy, folyekony szeklet, gyenge emesztes. Sokan sulyosan megbetegedtek, akik nyers etel dietat kovettek, mivel nem tudtak mikor kellett volna beiktatni fott etelt a dietajukba.

Ugyanakkor megjegyzem, van amikor nyers etelek fogyasztasa nagyon is ajanlott. Azoknak pl, akik altalaban piros komplexusuak, vastag lepedek a nyelven, eroteljes pulzusuk van.


En szemely szerint kivancsi lennek arra, hogy a Nyers Etel Dieta kovetoi szerint hol van ebben az etrendben az egyensuly? Hol van a Yin&Yang? Hol van a Tridoshas?

Akkor most jogosan tehetjuk fel a kerdest, hogy mikor es kinek javasolt a nyers etel dieta?

Tiltott Wellness megmondja.

A megfelelo mennyisegu nyers etel a dietaban a kovetkezo 2 faktoroktol fugg:

-Az individual ereje, konstitucioja es kondicioja.
-A klima vagy az eghajlat,  amiben az individual tartozkodik.

Dieta alapjairol itt.


No comments:

Post a Comment