Rolunk

My photo
Hollywood, ca, United States
Weston A. Price Alapitvany Hivatalos Magyar Tamogatoja. http://www.primitive-wisdom.blogspot.com/ Ehes vagy az igazsagra? Tiltott Wellness egy Alternative Taplalkozas Modot tamogat. Az informaciok tudomanyos kutatasokon es hiteles bizonyitekokon alapulnak, ami nem biztos, hogy megegyezik a mai politikailag korrektnek hitt, de egyebkent korrupt nezetekkel. Tiltott Wellness nem ad semmifele orvosi tanacsot, nem diagnosztikal vagy nyujt gyogyaszati kezelest. Mindenki a sajat felelossegere olvassa Tiltott Wellness blogot. Tiltott Wellnes legjobban olvasott cikkje: "Taplalkozas es Fizikalis Degeneracio" Video receptek:http://www.youtube.com/CHIMESTERDOTCOM www.primitive-wisdom.blogspot.com/ referenciak: http://www.westonaprice.org/

Monday, October 5, 2009

Etrend Cukorbetegeknek



Dr Weston Price es mas kutatok tanulmanyai bennszulottekrol, es azok bolcs osi elet-stilusairol szamol be. Oseink nem csak osztonszeruen kovettek a "tokeletes" anti-diabetic elet-stilust, de a mindennapi etrendukbe is beletartoztak specifikus etelek.

Sajnos, csak nem regiben sikertult rajonnunk arra , hogy ezek az etelek milyen fontos szerepet jatszanak a cukorbetegseg megelozeseben. Lenyegeben, a bennszulottek eleg keves szenhidratot fogyasztottak, es mellette rengeteget mozogtak.

Melegebb eghajlaton, ahol a huvejesek es gyumolcsok "boseg-zavara" volt, legtobbszor lacto-erjesztettek oket, azonkivul megfelelo mennyisegu zsirral es feherjevel fogyasztottak egyutt.

3 taplalkozasi faktor van a bennszulottek etrendjeben ami segit elkerulni a cukorbetegseg kialakulasat.

1: Az etelek gazdagon tartalmaztak asvanyokat. Modern tudomany ramutatott arra, hogy asvanyhiany mint pl. Cink, Chromium, Vanadium akadalyozza az insulin termelodest es felszivodast.

Vanadium hianyaban a cukor a verben nem tud a sejtbe kerulni, Chromium pedig szuksegszeru a szenhidrat anyagcserehez es az  insulin receptorok megfelelo mukodesehez.

Cink pedig egy co-factor az insulin termelesehez. Tradicios etelek asvanydus foldben teremtek, fogyasztottak asvanydus csontbol fozott leveket , finomitatlan sot, asvanydus vizet ittak vagy azt hasznaltak kulonbozo erjesztett italok keszitesehez.

Mai modern etelek kozul a kagylok, csigak, piros husok a legjobb Cink forrasunk. Extra-szuz szuretlen oliva olaj tartalmaz Vanadiumot, Chromiumot pedig tartalmaz taplalkozasi eleszto, melasz, vagy belsosegek mint pl maj.

2: Oseink eteluk egy reszet  mindig nyersen es/vagy erjesztve fogyasztotta, mint. pl. hal, tej, hus. Igy, a hore nagyon erzekeny B6 vitamin megmaradt az etelukbe amit a fozes tonkre tesz.

B6 vitamin szuksegszeru a szenhidrat anyagcserejehez, amihez nem konnyu hozzajutni ha valaki a tipikus modern etrenden van. Oseink osztonszeruen tudtak, hogy allati eredetu  taplalekuk egy reszet nyersen kell fogyasztani.

3: Primitiv emberek bosegesen fogyasztottak azokat az eteleket, amelyek tartalmaznak nagy mennyisegu zsirban oldodo vitaminokat mint pl. vaj, szabadtartasu marhatol, belso szervek, kagylok, halmaj olajak es bizonyos allatok zsirjait, mint pl. medve vagy diszno.


Az Amerikai Diabetikus Szovetseg Etel Piramisa
(Korrupt Verzio.)


Nagy mennyisegu A vitamin abszolut nelkulozhetetlen cukorbetegeknek, mivel a zoldsegekben megtalalhato carotene-eket  keptelenek valodi A vitaminra (retinolra) konvertalni.

A es D vitamin szinten vedi a cukorbetegeket retina es vese problemak ellen. D vitamin pedig szukseges insulin produkciohoz.

Osszeteve mind a 3 szabalyt, kiderul, hogy a tapanyagdus tradicios etrend megfelel az osszes elvarasnak ami a cukorbetegseg megelozesehez vagy kezelesehez szukseges.

Legfontosabb, hogy a cukorbetegek szigoruan kontrolaljak a napi szenhidrat beviteluket. Mig az optimalis szenhidrat adag fugg attol, hogy a beteg mennyire aktiv, legtobbjuk kezdesnek fogyasszon 60g/nap szenhidratot addig amig normalizalodik a vercukor szintjuk.

A kezeles kezdeti periodusaban, ami lehet 1 ev is, az atlag vercukorszintet monitorozni ajanlott verveteles tesztel, ami meri a HgbA1c merteket. Ez megmutatja az atlag vercukor szintet 6 hetes periodusra.

II. tipusu cukorbetegeknek, ez a fajta etrend segit a vercukrot es a sulyukat is normalizalni, miutan napi szenhidrat beviteluket megtoldhatjak kb 72 gramra. Ez a szenhidrat mennyiseg javasolt egesz eleten at.

Ugyanez vonatkozik az I. tipusuakra is, bar ez nem azt jelenti, hogy nem kell tobbe insulin injekcio. Ambar szigoru szenhidrat korlatozas mellett, az inzulin injekciok szamat redukalni lehet, segit a vercukorszint stabilitasaban es az azzal jaro mellekhatasokban.

Erdemes megjegyezni, hogy ebben a megkozelitesben nincs korlatozva a total napi bevitt etel mennyisege, sem az ugynevezett "Glycemic-Betoltes"-e a kulonbozo szenhidratoknak.

Zsirok fogyasztasa barmilyen tipusu szenhidrattal egyutt, csokkenti a glycemic indexet. Tul sokat aggodni azon, hogy melyik etel milyen glycemic indexu, semmit nem segit a terapiaban, inkabb jobban megneheziti a beteg eletet azzal, hogy az osszes idejet szamolgatassal tolti el ahelyett, hogy elvezne az eteleket.

Cukorbetegek nyugodtan fogyaszthatnak tobb zsirt es feherjet, csakis a szenhidratot kell korlatozni.

Amen.



Cukorbeteg Vilag Terkep.

No comments:

Post a Comment