Rolunk

My photo
Hollywood, ca, United States
Weston A. Price Alapitvany Hivatalos Magyar Tamogatoja. http://www.primitive-wisdom.blogspot.com/ Ehes vagy az igazsagra? Tiltott Wellness egy Alternative Taplalkozas Modot tamogat. Az informaciok tudomanyos kutatasokon es hiteles bizonyitekokon alapulnak, ami nem biztos, hogy megegyezik a mai politikailag korrektnek hitt, de egyebkent korrupt nezetekkel. Tiltott Wellness nem ad semmifele orvosi tanacsot, nem diagnosztikal vagy nyujt gyogyaszati kezelest. Mindenki a sajat felelossegere olvassa Tiltott Wellness blogot. Tiltott Wellnes legjobban olvasott cikkje: "Taplalkozas es Fizikalis Degeneracio" Video receptek:http://www.youtube.com/CHIMESTERDOTCOM www.primitive-wisdom.blogspot.com/ referenciak: http://www.westonaprice.org/

Thursday, January 28, 2010

 ALVÁSI APNEA, Hiperaktivitas, Fogszabalyzas.
 A sulyos konzekvenciai a dentális eldeformalodasoknak


Gyakorlatilag mindenki altal ismerosek ezek a problemak, akik ismerik Dr Weston Price antropologus kutatasi munkait. 1930 korul, ez az elszant fogszakorvos azzal toltotte a nyarait, hogy felesegevel a vilagot korbe utazva ellatogatott 14 kulonbozo tradicios kulturaba, ahol a helybeliek egeszseget tanulmanyozta.

Konyveben, "Taplalkozas es Fizikalis Degeneracio"-ban leirta, hogy mindegyikuk fogyasztott allati belso szerveket, husokat mint; tengeri allatok, nyers tej, nyers vaj, nyers turo, stb. kulonbozo zoldsegekkel kombinalva.

3 fontos dolgot figyelt meg Price ezeknel a primitiv embereknel:

1. Altalanossagban sehol nem volt fogszuvasodas, max.  .5 % / lakossag.
2. Mindenkinek jolfejlett arccsontozata, fogazata volt es volt a szajban hely mind a 32 fognak.
3. Az embereken boldogsagot es elegedettseget figyelt meg. Remek humorerzekkel es nagyon magas intelligenciaval is rendelkeztek.

Ellentetben ezekkel az optimalis, mentalis es fizikalis egeszseggel szemben a mai ember:

1: Fogszuvasodas, lyukas fogak sokasaga, mar a gyermek kortol kezdve.

2: Hasonloan, a bolcsessegfog kihuzasa szinte mar divat az osszes fiatalnal, mivel szinte senkinek nincs megfelelo arccsontozata es allkapcsa sem arra, hogy elegendo helyet biztositson mind a 32 fog szamara.

3: Vegul, az emberek nagy szazaleka, mind gyerekek es felnottek, akik anti-deprenszans (serotonin) gyogyszereket szednek mint Prozac, Paxil es Zoloft, mind sulyos aggodasi es panikrohamszeru magatartast tanusitanak. Ez, ma mar epidemianak szamit.

Azonkivul, azon gyermekek szama csak egyre no, akiknek Adderall, Concerta es mas hiperaktivitas elleni gyogyszereket irnak fel. Ide tartoznak azok a gyermekek is akik  keptelenek rendesen tanulni, az orakon nem tudnak a tanarra figyelni, stb.

Ezek a gyerekek nagyon jol tukrozik a fiatal generacio sulyos problemait, amik pszihologiai es intellektualis mivoltjukban jelenik meg.

Szerencsere, egyre tobb ember ebred ra arra, hogy mennyire fontos a taplalek dus etelek fogyasztasa meg akkor is, ha a kormany megprobalja ezek eteleket ugy beallitani nekunk, mintha ezek lennenek felelosek a betegsegeinkert, mint pl. maj, tojassargaja, vaj.

Ebben a cikkben melyebben belemegyunk abba, hogy milyen szerepet is jatszik a taplalek a fogazatunkban.

 Dental Malocclusion
fogsorok zárodásának zavara

Az occlusion, a felso es also fogsor osszezarasat jelenti. Malocclusion, azaz rossz harapas, azoknak van, akik ha osszezarjak az allkapcsukat, a fogsoraik nem fernek ossze rendesen es csálén allnak.

Amikor a fogak nem zarnak rendesen, az allkapcsok elkezdenek valamilyen iranyban torzulni, ami tovabb torzitja a temporomandibular izuletet es az allkapocsi izuletet (TMJ) az eredeti helyzetebol.

Ez okozhat egy masik problemat is, amit a fogorvosok temporomandibular joint disfunkcionak neveznek, vagy TMD. Ezt a TMD-t mas baleset is okozhatja, mint pl auto balesetben ha a fejunk elore-majd hatra bicskul. (Whiplash)

Malocclusion (helytelen fogsor zarodas) okai.

A fo ok, a megfelelo taplalek hianya a fejlodo korban. Ezt Dr Weston Price kétségbevonhatatlanul bebizonyitotta mar az evszazad elejen.

Az alultaplaltsag es az ezzel jaro malocclusion annak is koszonheto, hogy az anyanak az etrendje nem kielegito sem a teherbe eses elott, sem a terhesseg alatt, sem pedig a szoptatasi ido alatt, vagy pedig mergezo tapszerekekkel etetik a gyermekeiket.

Fogantatas elotti ido es Terhesseg.

Az elodeink bolcsessege megint bebizonyosodott. Price kutatasa ramutatott arra, hogy elodeink kulonos nagy gondot forditottak az etrendjukre fogantatas elott 1-2 evvel a szules elott.

Az etrend gazdagon tartalmazta mindazt a tapanyagot, ami egy csecsemo felnevelesehez szukseges, mint pl; Vitamin A, D, E, K2 es omega3 zsirsavak tokehalmaj olajban, biotin a majban es tojassargajaban.

Noveny es Rovarirto Szerek

Egy masik veszelyes dolog, ami befolyasolja az allkapcsok es a fogazat normalis fejlodeset a novenyvedo szerek, gombaolo szerek es mas toxikus kemikaliak, amit a 2. Vilaghaboru utan kezdtek el hasznalni.

Ezeknek a kemikaloknak 2x-es rombolo hatasuk van. Az anyanak a tapanyag statuszat majd a bebi fejlodeset is veszelyezteti.

A vegyipar bizonyara nem erdekelt e fajta kutatasok elvegzeseben, hogy mi biztonsagos es mi nem. O szerintuk nyilvanvalo, hogy minden kemikal abszolut biztonsagos.

Ennek ellenere azert van 1-2 kutatas es bizonyitek arra vonatkozoan, hogy ezek a vegyszerek nagyban hozzajarulnak a csontozat es fogazati deformalodasokhoz. 1 Irorszagi  tanulmanyban bebizonyitottak, hogy a krumplipenesz ellen hasznalt gombaoloszer kulonbozo fizikalis, arc csontozati elvaltozasokat okozott.

Egy masik 6 eves tanulmanyban (Wise Tradition-ban publikalt) gyomirtoszerek  es gombaoloszerek sulyos csont es fogazati elvaltozasokat okozott lovakban, szarvasokban, ozekben, antilopokban, madaraknal, es sok mas allatfajnal.

Dobbenetes, hogy mindazok ellenere, hogy ezeket az azonositott tenyeket mint mindenfele testi elvaltozas, tul-harapas (eger harapas), alul-harapas, (bulldog harapas), elferdult es zsufolt fogak, farkas torok, megprobaltak a szonyeg ala soporni ugy, hogy azt hazudtak a nepnek, hogy ez csak azert tortenik, mert koszos a levegonk, es koszos a vizunk.

Valojaban, ezek a vegyszerek kiuritik az A vitamin keszletunket, ami abszolut kritikus a csontozat megfelelo novekedesehez. Ez azert is van, mert ezek a vegyszerek ugyanazon az "uton" kozlekednek a szervezetben, mint az A vitamin.

Fogtomesek.

Egy masik hozzajarulo a malocclusion kialakulasahoz, a modern fogaszat. Amikor tapanyaghiany a fog lyukadashoz vezet, a fogorvosok kulonbozo toxicus kemikaliakkal betomik oket, mint pl. higany tomes

Ezek a fogaszati restaulalasok, kezdve a legkisebb tomestol a legnagyobbig, vagy a koronak, amik nem mindig vannak rendesen a fogakra felhelyezve, mivel neha tul magasra csiszoljak, amik sulyosan interferalnak az egesz harapassal, ami tovabbi gyulladashoz vezethet a kornyezo idegekben, inszalagokban, inyszovetekben.


Ugyanezek a problemak akkor is elofordulhatnak, ha a fogakat tul alacsonyra csiszoljak. Mitobb, sok fogorvost ma ugy kepeznek, hogy inkabb 1 pindurkat vessek ki a fogat, hogy biztos ne legyen tul magas a tomes, vagy a korona.

Ez a megoldas vegezetul enyhebb, vagy mersekelt malocclusionhoz vezethet, mivel a fogak nem zarnak, vagy csukodnak (occlude) ossze rendesen.

A Nagy Félrevezető

Mivel malocclusion es az ezzel jaro allkapocs betegsegek (TMD) megannyi problemat ideznek elo a testben ezt a syndromat a berkekben elneveztek "A Nagy Félrevezető-nek".

TMD kivaloan álcáz sok mas kronikus betegsegeket is, amiknek ugyszinten megvannak a sajat maga szimptomai mint pl. etel allergiak, candida, stb. 

Tovabba, mivel malocclusion annyifele problemakat okoz es annyira kulonbozo szimptomai vannak, amik sokszor a nyaktol, fejtol  sokkal messzebb vannak a testen, sok doktor aki nem ismeri ezt a betegseget, nem ismeri fel ezt a problemat, keptelen a helyes diagnosztizalasra, ezert helytelen kezelest irnak fel, ami tovabb sulyosbithatja a beteg helyzetet.

Autonom Elégtelenség


1 Japan allati kiserletben, kutatok 3 mm-t csiszoltak le kutyak also es felso fogaibol a jobb oldalon, hogy  szisztematikus hatasat megfigyelhessek a malocclusionnak. Az eredmeny drasztikus volt. 

Minden egyes kutya kovetkezeskeppen tobbfele autonom elégtelenséget bizonyitott mint sulyvesztes, szőrhullatas, szőrfeny elvesztese, tulzott nyalladzas, es konnyedzes.

Azonkivul, minden kutya szignifikans motor es testtartasi abnormalitast demonstralt, nyugalmi allapotban levo reszketest, izomgyengulest,  abnormalis ulo poziturat, keptelenek voltak egyenesen setalni es santak lettek.

Termeszetesen fajdalmat azt allatoknal nehez merni mivel nem beszelnek, de nagyon valoszinu az, hogy ezek az allatok sok fajdalomtol szenvedhedtek, mivel az osszes abnormalis musculoskeletal jel mint kronikus izuletgyulladas erre utalt.

Ezt a kutatasi peldat figyelembe veve, azok az individualok akiknek kronikus csipo, vall, terd fajdalmaik vannak es mar mindenfele kezelest kiprobaltak de semmi nem segitett es a malocclusion gyanuja fent all, erdemes felkeresniuk egy holisztikus fogorvost, vagy egy orthodontistet es konzultalni veluk.
(Bal oldal) Modern ember (tapanyaghiany) V-alaku elkeskenyedo felso allkapcsa. (Jobb oldal) U-alaku alkapocs primitiv embereke, akik tapanyagdus etrenden voltak.


Légzőszervi Problemak


Enyhe es sulyos legzesi, legzoszervi es alvasi apnea problemak is a klasszikus malocclusion szimptomak koze tartoznak. Ennek a leguti betegsegnek, az alvasi apneahoz is nagyon sok koze van a V-alakura eldeformalodott szájpadláshoz es az ezzel jaro inszomniahoz is.

Mivel a V-alakura eldeformalodott fogsoriv nyomast gyakorol az orrüreg padlojara, a legzest elegge megneheziti. Ezert, a legtobb gyermek es felnott is kenytelen nyitott szajjal aludni, hogy eleg oxigent kapjon.

Dr Raymond Silkman holisztikus fogasz szerint ez a szajon-at lelegzes, kronikus stressz signalkent mukodik az autonom idegrendszerben, hasonloan mint a japan kutyas kiserletekben.

Dr Silkman megfigyelte azt, hogy ezek a szajon-at lelegzo emberek tulajdonkeppen egyfajta orok stresszben elnek es a szimpatikus idegrendszeruk folyamatos kronikus spiccen van.

Az ebbol fakado szisztemikus anoxia (oxigen hiany) nagyban karositja a test osszes sejtjet, ami miatt tovabbi tunetek kepzodnek mint; aggodas, panik rohamok, hiperaktivitas, kulonbozo fejfajasok, magas vernyomas, alacsony szivritmus, enuresis es kronikus ful-szinusz gyulladas.


Intelligencia Hányados

Egy masik dental uttoro, Dr Price-on kivul,  Dr A.C. Fonder, aki a "The Dental Physician" tankonyvet irta ujra, malocclusionben szenvedo iskolas gyermekeket tanulmanyozott, vagyis annak effektjeit, hogy az anatomiailag rossz harapas  milyen hatassal vannak az intelligenciajukra.

Egy 100 iskolas gyermekbol allo csoportot vizsgalt Dr Fonder, es azt figyelte meg, hogy a 100 gyermekbol 47 gyereknek az atlag alatt volt az IQ. szintjuk es teljestitmeny teszteik is alacsonyak voltak, 100%-ban szenvedtek valamilyen foku malocclusiontol. 17%-anak enyhe,  83%-anak sulyosabb malocclusionja volt.

Meglepo kontraszt volt  a maradek 53 gyermekkel szemben a 100-bol, akik az atlagon felulieket kepviseltek. 1-nek volt sulyosabb malocclusionja (2%) 43 gyereknek (81%) enyhebb es 9 normal occlusion (17%).

Pszhiologiai es Hallasi Problemak

Ugyanebben a tanulmanyban Dr Fonder megfigyelte azt is, hogy az alulteljesito gyermekcsoport tagjai, (a 47 gyerek) kivetel nelkul, mind pszihologiai problemat tanusitott, amibol 31.9% sulyosabb pszihes, fegyelmezetlen magatartasi problemakkal rendelkezett.

Ellenben azokkal a diakokkal szemben, akiknek nem volt malocclusion, (0%) semmifele pszihes problemajuk nem volt es a legtobbjuk (74%)  szinten semmifele mentalis vagy erzelmi problemat nem tanusitott.

Vegezetul, tudvan, hogy a hallasi kepesseg szorosan korrelál az intelligenciaval, csakugy, mint a rendesen mukodo szomszédos allkapoccsal, Dr Fonder megmerte a hallasi élességét ennek a 2 csoportnak.

Az eredmeny  ismet szembetuno volt: 83%-a  gyengebb csoportnak (a 47 gyerek) akiknek sulyos pszihes problemajuk volt, hallasuk elessege is gyengebb volt 15-40%-ig. A tobbi gyermeknek, normalis occlusionnal (normalis harapas) kituno hallasuk volt.

Nehany figyelemre méltó szimptoma  Öndiagnózishoz
  
Ambar vegleges malocclusion diagnozist csak specialisan kikepzett fogorvos vagy orthodontist adhat, van nehany signifikans szimptom ami segitheti az individualt eldonteni abban, hogy ellatogasson egy jol kepzett szakemberhez meg azelott, hogy belatogat a tipikus orvosi rendelobe es ott lemergezik mindenfele szuksegtelen gyogyszerekkel es esetleg az osszes fogat kicincaljak tevedesbol.

A malocclusion tipikus szimptomai: nehezkes legzes es ezzel jaro alvasi apnea, nehezkes nyeles (pl. gyogyszer, tabletta, stb), fajdalom az alkapcsok nyitasakor-zarasakor, vagy elozo problemak az allkapcsokkal kapcsolatban (nem nyilt ki a szaj vagy csukodott be hosszabb ideig), fejfajas, kronikus nyakfajas, megmagyarazhatatlan felso vagy kozepso hatfajas, pattogo hangu allkapocs is ide tartozik bar ugy becslik, hogy a nepesseg 60-80%-anak ad ki valamifele  pattogo hangot az allkapcsa mozgatas kozben.

Tovabba, minden olyan szulo akinek a gyermekenek valamifele kognitív, magatartasi vagy mas neuro-pszihiatriai szimptomjai vannak, idetartozik Attention Deficit Disorder (hiperaktiv), OCD (Obsessive- Compulsive Disorder, Tourette syndrome, Autista, Dankór, Asperger szindróma, fontolora kellene venni egy konzultalast egy megfelelo orvossal.

Kulonosen azoknal fontos az orvosi ertekezes, akik gyermekeinek fogai ferdek, zsufoltak, V-alaku fogsoruk van  U-alaku helyett.

Malocclusion Gyógykezelése

2 fo gyogykezeles all rendelkezesre. Az egyik a konvencionalis orthodontist kezeles, masik pedig a funckcionalis orthodontist kezeles. A konvencionais kezeles  sokszor artalmasabb mint maga a betegseg.

Ez abbol all, hogy kihuzzak a beteg 4 vagy tobb fogat, legtobbszor a 4. fogat minden oldalrol (a 4 bicuspid) es fogszabalyozot tesznek fel egy idore.

Ezt a 4 egeszseges fogat azert kell felaldozni, hogy enyhitsek a problemakat amit a  zsufolt fogak okoznak a V-alaku eldeformalodott allkapocsban, amiert pedig a csecsemokori es fejlodokori alultaplaltsag felelos.

Ezzel szemben, a funkcionalis orthodontist kevesbe folyamodik ilyen brutalis beavatkozashoz mint pl a fogak kihuzasa. Helyette inkabb dental sineket (splint) hasznalnak, amik segitik az Anya Termeszettel egyutt az eldeformalodott fogsorívet vissza allitani.

Idovel, ezek a funkcionalis dental eszkozok gyengeden mozditjak es tagitjak az also es felso fogsorívet, engedve igy a fogakat es csontokat ennek megfelelően fejlodni, vagy legalabb is megközelítőlegesen ugy, ahogy az, az erdeti genetikai blueprintbe kodolva van.

A Hires Angol Egypeteju Ikrek Tanulmanya.
A negativ konzekvenciaja a konvencionalis orthodontologianak.

Ebben a klinikai tanulmanyban 2 egypeteju ikret class 2 malocclusionnal gyogykezeltek 2  kulonbozo modon. Az elso ikret "OE" vagy "Orthodontic Extraction"-re "iteltek" vagyis kihuztak mind 4 bicuspid fogat, amit fog-szaj-ekszer (fogszabalyzo) kovetett.

A masik ikret pedig "OF" funkcionalis orthodontologianak vetettek ala. 1 fogat sem huztak ki, szajaba funkcionalis sineket tettek, (un: Fraenkel eszkoz) ami szetfeszitette a  fogsorivet es hagyta a fogakat es az allkapocsokat rendesen fejlodni.

A gyogykezeles mind a ket ikernel 30 honapig tartott. Ahogy a fotokon is jol latszik, az eredmeny drasztikus.

Dr. H.L. Eirew, aki ezt a klinikai tanulmanyt  az "International Journal of Orthodontics  "-ban publikalta, a kovetkezoket figyelte meg.

Az "OF" iker, akit Fraenkel eszkozokkel gyogyitottak, szep, kerek formaju fogsorive lett. A felso fogsoriv 4-5 mm-el megszelesult az elso bicuspids (4. fog) es 2 mm-t az elso őrlőfogaknal. Az also fogsornal hasonlo gyogyulas tortent.

A masik iker, "OE" akinek kihuztak 4 fogat, van nemi enyhules az összezsúfolódó fogak kozott, viszont meg igy is elvannak keskenyedve a fogsorivei, nem eleg szelesek.
Lateralis fejoldesnek nyoma sincs.

Kihuzott fogak miatt a resek meg 3 ev utan is lathatoak voltak. A ragofogak kicsusztak a korrekt occlusion-bol (also-felso fogsor helyes zarasa), a mély harapas megmaradt. Fogsoriv fejlodese szegenyes.

Az arc rongálódása elegge szerencsetlenne sikeredett. 12-14 eves korig "kis oreg asszony" lett belole az iker testverehez kepest.

A legjobban lesújtó a negativ emocionalis effekt volt az OE ikernel. Dr Eirew megjegyezte, hogy "a kislany akutilag erzi a nyilvanvalo kulonbseget megjelenésukben, ami kozte es ikertestvere kozott van. Ezert, sulyos alsóbbrendűség kompexus fejlodott ki nala".

Mi tobb, OE iker annyira belezavarodott abba, hogy o a csunyabb, hogy le is mondott a tanulmany tovabbi reszvetelerol, igy a tanulmanyt le is zartak.
FENT
"elotte" kepek az ikrekrol. A felso iker "OE" aki konvencios gyogymodban reszesult. (4 fogat kihuztak)

Alatta, az "OF" iker, aki funkcionalis gyogymodban reszesult. (fogsorat apparatussal feszitettek, egy fogat sem huztak ki)

UTANA
A vonzóbb es szelesebb arcberendezes jol megfigyelheto az OF ikernel, akinek 1 fogat sem huztak ki.


A fogsor tagito eszkozok csodai

Dr Weston Price holisztikus fogasz nemcsak taplalkozas szakerto, hanem specialis funkcionalis orthodontist is. Egy masik hires tanulmanyaban, egy Dankoros gyermeknek szelesitette meg a felso elkeskenyedett fogsorivet kb 1.27cm-rel egy specialis tagito palcaval, amit a felso fogak koze helyezett el.

Ezt kovetoen, a maxillary csont gyorsan be is nott. Ezt a tavolsagot kesobb allando feszito eszkozzel kellett megoldania, egy allando hiddal, amit 2 felso fogra rogzitett.

Az eredmeny lenyugozo volt. Ez a 16 eves Dankoros gyerek annyi IQ.-val rendelkezett, mint egy 4 eves. Fizikalisan es mentalissan is olyan sulyosan gyenge volt, hogy masra nem volt kepes, mint ulni egy szobaban egesz nap  kockakkal jatszadozni.

6 honap elteltevel a fogsor tagito eszkozok berakasa utan viszont mar kepes volt elmenni a boltba es visszajaro penzt pontosan visszahozta az anyjanak, (nalunk tobbszor megesett az ellenkezoje ennek) a buszokon kepes volt atszallassal A-bol B-be kozlekedni biztonsagosan es anelkul, hogy eltevedt volna es kepes volt gyermek sztorikat, napilapokat olvasni.

A fizikalis megjelenese szinten dramatikusan atalakult. 7.5 cm-t nott 4 honap alatt. Arc szorzete fejlodesnek indult, es nemi szerve is kifejlodott. Ezek a hormonalis maturaciok az agyalapi mirigy stimulaciojanak tudhatok be, amit a csontok tagitasaval ertek el. (sella turcica csont)

Dan-szindromaban az arc kozep-harmad resze, az agyalapi mirigy fejlodesi rendellenessegei  jol dokumentaltak. Vegezetul, ennek a gyereknek az alvasi apneaja is minimumra csokkent miutan az eszkozok kelloen kitagitottak a bal oldali  teljesen elferdult orrureget.
6 honapos progresszus palatális tagitoval. Dr Price Dan-koros betege.

Elotte-Utana kepek. Drasztikus valtozas
Dr. Louisa Williams

No comments:

Post a Comment