Rolunk

My photo
Hollywood, ca, United States
Weston A. Price Alapitvany Hivatalos Magyar Tamogatoja. http://www.primitive-wisdom.blogspot.com/ Ehes vagy az igazsagra? Tiltott Wellness egy Alternative Taplalkozas Modot tamogat. Az informaciok tudomanyos kutatasokon es hiteles bizonyitekokon alapulnak, ami nem biztos, hogy megegyezik a mai politikailag korrektnek hitt, de egyebkent korrupt nezetekkel. Tiltott Wellness nem ad semmifele orvosi tanacsot, nem diagnosztikal vagy nyujt gyogyaszati kezelest. Mindenki a sajat felelossegere olvassa Tiltott Wellness blogot. Tiltott Wellnes legjobban olvasott cikkje: "Taplalkozas es Fizikalis Degeneracio" Video receptek:http://www.youtube.com/CHIMESTERDOTCOM www.primitive-wisdom.blogspot.com/ referenciak: http://www.westonaprice.org/

Tuesday, September 29, 2009

Az  A "Hirhedt" Maj
Tenyleg mergezo a maj fogyasztasa?





Gyakorlatilag minden cuisinenban talalhato maj valamilyen formaban. Nemelyik kultura olyan becsben meri, hogy kezzel hozza sem nyulhatnak az asztalnal. Specialis palcakkal szabad csak megerinteni. Li-Chi, regi Kinai ritualis konyvben leirja hogy a maj beletartozik a 8 inyencfalatok koze.


Rengeteg regi lejegyzest talaltak, amik bizonyitottak, hogy a majat az emberek joval nagyob elonyben reszesitettek a husokkal szemben, a vitamin tartalmuk miatt. Hittek, hogy a majnak magikus ereje van es hogy valami kulonleges modon gyogyitani is kepes gyengebb embereket.


Hogy mitol olyan csodalatos a maj?


Egyszeruen azert, mert joval tobb tapanyagot tartalmaz per gram mint barmi mas etel. Tobbek kozott:


-Kivalo feherje forras
-A Termeszet legkoncentraltabb A vitamin forrasa
-Az osszes B vitamin jelen van nagy mennyisegben, foleg B12
-Egyik legjobb Folsav forrasunk
-Magas Vas tartalom, ami nagyon jo felhasznalhato formaban van jelen
-Rez, Cink, Chromium; maj a legjobb rez forrasunk.
-Ma meg ismeretlen anti-faratsag factor
-CoQ10, nagyon fontos az errendszer szamara
-Tartalmaz nitrogen tartalmu purinokat, amik prekurzorokkent szolgalnak a DNS es Ribonucleic savaknak


Anti-Faratsag Factor


A majat, a  ma meg nem ismert anti-faradsag faktorja miatt kedvelik az atletak es testepitok. (persze csak azok a testepitok, akik nem ultek fel a hintalora es azt hiszik a toxicus feherje, vagy mas porokbol all a vilag.)


Eloszor, Benjamin K. Ershoff, PhD szamolt be a faktorrol egy 1951 juliusi cikkben, ami megjelent a "Proceedings for the Society for Experimental Biology and Medicine ujsagban.


 Eshoff 3 kulon egercsoporton kiserletezett. Az elso, alap-etrenden volt, amit "megfuszereztek" 11 fele vitaminnal. A masik csoport ugyan ezen az etrenden volt, kiveve, hogy meg jobban megtoldottak az eteluket complex B vitaminokkal.


A 3. csoport is ugyanazt az etelt kapta mint a tobbi, kiveve a vitaminokat. Ez a csoport majbol keszult port kapott mint kiegeszito.




1975-ben publikalt cikkben "Prevention Magazin" igy magyarazta a kiserletet:
Nehany het kiserlet utan az egereket "bedobtak a melyvizbe". Beletettek az elso csoportot egyesevel 1 vodor vizbe ahonnan nem tudtak kimaszni.


Teljesen magukra lettek hagyva, vagy usznak a vegtelensegig, vagy elmerulnek es megfulladnak. (Hat, elegge egy undorito kiserlet az biztos)


Az elso csoportbol az egerek 13 percig usztak atlagban mielott megfulladtak.
A masodik csoport tagjai, amik kaptak extra B vitaminokat, azok 13.4 percig birtak a gyurodest.


A 3. csoport tagjai, amik a majbol keszult port kaptak az alap-etrend mellett, 3 eger kozul az egyik 63, a masik 83, a harmadik eger 87 percig volt kepes uszni mielott a kaszas magahoz szolitotta volna oket.


A tobbi 9 eger ugyanebbol a csoportbol tovabbra is eroteljesen uszott a vodorben 2 ora hosszaig. Valami van a majban, ami magakadalyozta a kimerulest.  Meg a mai napig tudosok nem voltak kepesek rajonni, hogy mi van a majban, mi okozza ezt az anti-faratsag factort.


Veszelyes a maj fogyasztasa?


Mindazok ellenere, hogy rengeteg tudomanyos bizonyitek all rendelkezesunkre a maj hasznos tapertekerol, hagyomanyos dietetikusok es a kormany figyelmeztet minket, hogy ne fogyasszunk majat.


Azzal a 2 dologgal dobaloznak mindig, hogy a maj tul sok merget tartalmaz, es sok benne az A vitamin. En is az elsot hallom mindenkitol, ilyenkor csak magamban mosolygok...


Az egyik feladata a majnak, hogy kozombositse a mergeket pl a gyogyszerektol, stb. De a maj, valojaban nem raktarozza el a toxinokat. Mergezo anyagokat amiket a maj nem kepes kozombositeni, a zsirszovet es az idegrendszer raktarozza el.


A maj nem egy 'mereg-raktar', viszont raktaroz sok fontos vitamint;A,D,E,K,B12 es Folsav, tovabba asvanyokat mint pl. rez es vas. Ezek a tapanyagok epp azert is felelosek, hogy segitsek a szervezetbol a mergeket kiuriteni.



Na persze, csak egeszseges allat majat ajanlatos fogyasztani. A legjobb olyan allatok maja ami szabadtartasu. Ha ilyen nem all rendelkezesre, akkor a kovetkezo legjobb a bio csirke maj, marha vagy borju.


Ha csak aruhazi maj van elerheto, akkor a legjobb valasztas  a borju maj, mert a borjuk meg kint legelnek fuvon az elso par honapban. Azon csirkek es disznok maja amelyek nagy neveldekben voltak tartva, nem ajanlott.


Ami a "retteget" A vitamin tartalmat illeti, az egy elegge idiota tanulmanybol szarmazik.

E tanulmanyokban azt mutattak ki, hogy mersekelt mennyisegu szintetikus A vitamint talaltak a szervezetukben azoknak, akik nem birtak egeszseges gyermeket szulni.


Igen am, de termeszetes A vitamin ami a majban van az kulonosen fontos  az egeszseghez, es nem okoz szulesi rendellenesseget, kiveve hihetetlen nagy mennyisegben, jo hosszu ideg kellen azt fogyasztani.


Azok a primitive emberek, akiket Dr Weston Price tanulmanyozott, 50.000 IU A vitamint fogyasztottak naponta. 


A 2. Vilaghaboru elott, taplalkozasrol szolo szakkonyvekben leirtak, hogy terhes anyak fogyasszanak majat rendszeresen, holott ma mindenki arrol akar lebeszelni.


Kb a 2. Vilaghaborutol szamitva ment el a vilagnak az esze egyebkent. Kb azota vannak a tankonyvek atirva, a tortenelem konyvek eltorzitva, es hat ugye a taplalkozas tudamany is torzit az iskolakban. A nep pedig koveti a borzaszto javaslatokat, es nem esik le nekik, hogy ha mindent ugy csinalnak ahogyan azt a kormany javasolja, akkor mitol betegszik meg mindenki?


Miert nem lesz egeszseges valaki a gyogyszerektol? Miert propagaljak jobban a zoldsegbol keszult olajakat es margarint mintsem a vajat? Miert no a tulsulyosak szama  evrol evre, ha a legtobbjuk zsirmentes vagy alacsony zsirtartalmu eteleken el eleve?


Egyebkent, velemenyem szerint, az osszes kormany trukkoskodesei kozul, nekem a zsirmentes etelek propagalasa a legtutkobb. Miert? Mert hihetetlen egyszeru modon elhitettek a neppel, hogy ha zsirt eszel, zsiros leszel, mert a zsir az hizlal. Nagyon egyszeru a zsirt a zsirral asszocialni ugy nez ki.



Tudjak nagyon is jol, ha nem eszuk  zsirt, mindenfele bajunk lesz, es ez nekik egy hihetetlen konnyu trukk ahhoz, hogy betegge tegyenek minket, amibol eletfogytiglan hasznot huznak majd.


Mi meg csak csodalkozunk, hogy ha olajjal fozunk, margarint eszunk, akkor mitol vagyunk szivbetegek? Mitol magas a koleszterin szintunk?




De a majra visszaterve, kb 100g marhamaj, bolenymaj, vagy kacsamaj kb 2x ajanlott hetente legalabb, ami biztosit kb 50.000IU A vitamint per adag. Csirkemajbol lehet tobbet, abban alacsonyabb az A vitamin tartalom.



Meg tobb A vitamin itt: 










Monday, September 28, 2009

Hazikeszitesu Olivas Tonkolybuzacsira Kenyer

Minnesota Egyetem kutatasai kimutattak, hogy a buza csiraztastasa utan a mag taperteke joval magasabb mit egyebkent.

Buzacsira megemelkedett vitamin mennyisege %-ban.

B1 28%; B2 315%; B3 66%; B5 65%; B7 111%; Folsav 278%; C vitamin 300%.

Ez a fenomena, nemcsak a buzara vonatkozik. Minden magban megno a tapertek, ha megfelelo modon aztatjak felhasznalas elott. Ez a kutatas azt is kimutatta, hogy nemcsak a vitamin mennyiseg no meg, hanem az enzimek mennyisege is joval magasabb lesz, igy az etel joval konnyebben felhasznalhatobba valik a szervezet szamara.

Recept:

Aztasd a magvakat szurt vizben Kb 12-24 orat. Tehetunk a vizbe nyers hazi tejsavot vagy nyers almaecetet 1 evokanallal.


Mosd at a buzat, csurgasd le es huvos helyen pl tesztaszuroben tartsd kb 3 napig.
Az  elso nap aztatas utan, naponta 3x 3 napig at kell mosni es hagyni a szuroben , hogy had csopogjon le rola a viz, egyebkent bepeneszedik ha a viz az edeny aljaban megall. Valoszinu lehet kapni kulon csiraztato edenyt is.

Ha a csira akkora mint maga a buzaszem vagy nagyobb, akkor kesz.


 

Robotgeppel vagy husdaraloval darald le, tegyel bele akarmennyi olivabogyot mag nelkul, sot izles szerint,   formazz belole kenyer format, hagyd dagadni 2-3 orat, aztan susd meg.




En kb 150C fokos sutoben kb masfel orat sutottem, de valoszinu ez mindig mas lesz mindenkinel, fuggoen attol, hogy mennyire vizes a buza, mekkora a kenyer, stb. Az is biztos, hogy minel tobbet sutsz, annal nagyobb lesz a tapasztalatod, es majd rajossz, neked mi a megfelelo sutesi ido.







Tuesday, September 15, 2009

Gourmet Ginger-Orange Truffle
Tiltott Modra

500g magozott datolya
*500g ropogos mogyoro/kesu/pisztacia stb.. (tetszoleges)
500g Callebout Belga vagy mas jo minosegu 100%-os etcsokolade (Kraft vagy Nestle nem ajanlott)
470ml nyers tejszin
250ml nyers mez vagy izles szerint
Kb 6 ek friss gyomber juice vagy izles szerint
9 tk narancs olaj kivonat
50g kakao vaj vagy sima vaj (semmikeppen margarin)



A datolyat es a mogyorot jol dolgozd ossze robotgeppel, mig ragados massza nem lesz belole.

A masszat kezzel dolgozd bele 1 torta formaba.




-Dupla melegiton ovatosan olvaszd fel a 100%-os csokit.
-keverd hozza a mezet
-keverd hozza a tejszint
-keverd hozza a narancs olajat



-Jol keverd ossze, de vigyazz nehogy nagyon felforrositsd a masszat.



-Ontsd ra a mogyoros-datolyas masszara a csokit.
-Olvaszd fel a kakaovajat, add hozza a gyomber juicet es jol keverd ossze.




-Ontsd ra a csokolade tetejere es tedd a fagyasztoba.
-Par ora utan felszeletelheted es dobozban a fagyasztoban tarolhatod.

1g truffle tartalmaz kb 5.6 kaloriat es .4g zsirt. Kivalo energy bar testepitoknek.


Friday, September 11, 2009

Szuloknek
A Hyper Aktiv Gyermek



Ez a cikk azon szulok szamara szol, akiknek gyermekukre a hyper aktivitas belyeget ranyomtak vagy akik nem tudnak odafigyelni az iskolaban ugy, ahogy kellene. (most dejavu-m van) -))

Termeszetesen nem azert irom ezt a cikket, hogy megmutassam barmelyik szulonek is hogyan kell nevelni a gyermeket, csak szeretnek ravilagitani egy-ket dologra.

Beszelgettem mar par szulovel, olyanokkal akiknek gyermekuk vagy allergias valamire, vagy pedig hyper aktivak, oran nem tudnak figyelni es tolem kertek tanacsot, hogy mit tudnanak tenni az ugyben, hogy a nebulok jobban teljesitsenek az iskolaban es sport foglalkozasokon.

Szulok kerdeztek, mit adjanak a gyerekeknek enni, hogy erossebbek legyenek az edzesen es ne aludjanak el az orakon.

Rendben, mondom egyenek termeszetes eredetu taplalekokat, igyanak elegendo tiszta vizet, ne egyenek cukrot, bla, bla, bla, szokasos szoveg...

Viszont sohasem kerdezte egy szulo sem tolem, hogy: Peter, kituztunk valamit celnak, pl. szeretnenk hogy a gyermekunk szin 5-os tanulo legyen. Vagy szeretnenk, hogy a gyermekunk maximalisan elerje a kituzott celjat testneveles oran, edzesein, versenyein.

Sosem kerdezte tolem senki, hogy mit kellene enni a gyermekeknek ahhoz, hogy elerjek celjaikat.

Szerintem, a szuloknek tenyleg el kellene gondolkozni azon, hogy mivel kuldik gyermekuket az iskolaba, hogy mi van a tizorais zacsekjukban es mit esznek majd ebedre.

Mert ha ezzel nem foglakozunk, akkor elfelejtkezunk arrol, hogy az etel amit megesznek gyermekeink, milyen iranyba befolyasolja a szellemuket, magatartasukat, koncentracio kepesseguket.

Gondoljunk csak erre. Gyerekek felkelnek reggel, kimennek a konyhaba az asztalhoz reggelizni es mi van elottuk? Egy nagy tanyer cukor. Valami fele cukrozott muzli, ami tele van mindenfele adalekanyagokkal, tartositoszerekkel, vegyszerekkel, rovarirtoszerekkel.



Ezt leontjuk alacsony zsirtartalmu pasztorozott vagy homogenizalt tejjel, ami tele van ugyanugy rovarirtoszerekkel, novekedesi hormonokkal, antibiotikumokkal.

Aztan persze a reggeli vegen adunk nekik egy jo nagy pohar cukros levet, amit gyumolcslenek neveznek.

Hat, ez a fajta reggeli, azt hiszem ledontene a labamrol. Osszeesnek tole kb 1 ora alatt. En jelenleg 90 kg vagyok. Hogy gondoltuk mi azt, hogy a gyerekeink akik fele akkorak sulyban mint en, hogyan reagalnak majd erre a fajta reggelire?

Gondolod, hogy 45 perc vagy 1 ora mulva az a gyerek az osztalyban kepes odafigyelni arra amire kellene? Gondolod tudjak magatartasukat kontrolalni? Gondolod megfeleloen tudnak osszpontositani feladatukra?



Gondolod kepessek egyaltalan tanulni valamit vagy egyaltalan gondolkodni ezen a elkepeszto tapanyaghianyos, toxikus etrenden? Ami nem is etel hanem cukor cukor hatan.

Aztan ne felejtsuk el az ebedet sem. Mit eszik a gyermek ebedre? Zacskos snackeket?
Egy pohar cernameteltes levest? Nutellas feher kenyeret? Mert ezeknek abszolut de semmi tapertekuk nincs, csakugy mint a reggelinek.

Ne felejtsuk el, hogy a gyerekek novesben vannak, minden esszencialis tapanyagra szukseguk van, a leheto legtisztabb formaban. Ennek ellenere, nem adunk nekik megfelelo taplalekot, ami miatt meg noni sem kepesek rendesen se fizikalisan, sem szellemben, sem spritiualisan.

Hizni azt lehet persze, ha valakinek az a celja. Ugyanakkor mi meg elvarunk toluk mindent, annak ellenere, hogy mergekkel etetjuk oket.

Aztan, amikor a gyermek hazajon a sulibol egyessel az uzenofuzetben, bekuldjuk a szobajukba, szobafogsagra iteljuk, megbuntetjuk.

De nem magunkat kellene megbuntetni? Nem magunkat kellene a szobaba zavarni, hogy melyen elgondolkozzunk ezen? Nem kellene a sajat tv-nket kikapcsolni mint sem inkabb kifogasokat keresni, hogy nincs idonk kajat kesziteni gyermekeink szamara?

Nem nekunk kellene a sarokban allni ezert 30 percig? De most tenyleg!
Ez igazabol olyan mint 1x1. Amit a gyermekkel etetunk, az tokeletes kolcsonviszonyban van azzal, ahogyan az iskolaban szerepelnek vagy ahogyan a szuleikkel beszelnek csaladi korben.

Ez csak errol szol, hogy nekunk kell a szamukra elkesziteni az etelt, barmibe is kerul.
Igen, lehet, hogy fel kell kelnunk 10-15 perccel korabban pl. De aki nem hiszi, az csinaljon ne tobb mint 2 het probat.

Kelj fel korabban, reggelire keszits a gyereknek par tojast, adjal nekik 1-2 darab bacon-t vagy kolbaszt, szalamit. (hazi szalamit)

Adj neki 1 almat, adjunk nekik tiszta vizet, csomagolj neki rendes ebedet, de gyozodj meg rola, hogy amit csomagolsz neki etelt, az mar volt 10.000 eve is, de legalabb oreganyad nem kerdezne vissza, hogy az meg mi.

Aztan csak figyeld gyermeked! Kerdezd meg a tanart! Fiam, lanyom jobban tanul? Jobban figyel? Testneveles oran jobban szalad? Garantalom neked, hogy a valasz igen lesz, mivel igy mar van megfelelo tapanyag bennuk, amit a szervezetuk kepes hasznositani.

Mi van ha a gyermek nem akarja megenni azt, amit a szulok ugy gondolnak, hogy szukseguk van ra? Igy jartak. Tedd fel a kerdest magadnak! Ki dolgozik a csaladban? Ki csinalja a bevasarlast? Ki teszi az asztalra az etelt? Igen, en is igy gondoltam. Ne hagyjuk mar, hogy a farok csovalja a kutyat!

A gyermek azt eszi, amit lat a szulotol. A szulo a legjobb peldakep a gyermek szamara.
Nem mondhatjuk a gyermekunknek, hogy menjel ki fiam es szaladjal ket kort az utcaban ugy, hogy kozben log a cigi a szambol, a pizzas doboz a hasamon es a soros uveg a kezemben. Kifognak rohogni.

A gyermek azt eszi amit eletesznek. Ha nagyon raszokott a cukrokra, szepen lassan tapanyagdus etelek hozzaadasaval le lehet oket szoktatni. Tobbek kozott azert is, mert ok maguk is erzeni fogjak, hogy a jo tapanyag milyen pozitiv hatassal van rajuk.

Ha meg sokat nyafognanak, akkor sincs baj. Ki tesszuk az etelt az asztalra, ha kell megeszi, ha nem, majd jon erte vacsorara. Ismetlem, a gyermek azt eszik, amit kap a szulotol. Ez nem forditva mukodik. Legalabbis elmeletben nem.

Ne feledjuk! Az, hogy a gyermekeink boldogak legyenek es egeszsegesek legyenek, rendesen egyenek, csak rajtunk mulik, nem a gyerek padtarsa szulein.

Nekunk kell megtanitani oket meg idoben a megfelelo taplalkozasra, hogy azt majd ok is at tudjak adni a kovetkezo nemzedeknek.




Angolul beszelo szuloknek video. Tapanyag es Magatartas - Dr Russel Blaylock

http://video.google.com/videoplay?docid=2963728494205235281&ei=LPaqSu3EFKfuqAP0op2kAw&q=nutrition+and+behavior&hl=en&client=firefox-a#
Merges Vegetarianusoknak Valaszolok



Szeretnek valamit megerteni a vegetarianizmusrol. Jo par e-mailt kaptam veganoktol es vegetarianusoktol, jo nehanyuk egyenesen undorito level, volt olyan, aki az anyamat is szidta amiert merek olyanfele taplalkozasrol irni, ami tamogatja a hus fogyasztasat.

EN meg csak itt olvasom a tragar leveleket es csak az jar a fejemben, nyugi testver, nyugodjal mar le, relax!

Nekem nincsen bajom azzal, amit ti vegetarianusok csinaltok, nincs bajom azzal amit esztek, ahogyan esztek, tudod? De azzal mar van bajom, ahogyan a nezeteid eloadod, ahogyan a leveledben kifejted a torz velemenyedet, es soha, soha, de soha ne akard nekem megmondani, hogy miert legyek en is vegetarianus es hogy a vegetarianizmus milyen jo az en egeszsegemnek.

Amiket irtok, az semmi mas, csupan undorito anti-hus nazi duma tudod? Ugyanakkor nem jonnek ertelmesen ervelo levelek, tudod, pro-vegetarianus modon valo ervelesek.

Tobbet kellene foglalkozzal az uggyel pro-vegetarianuskent es kevesebbet anti-hus nazikent. Kivancsi lennek milyen emberek tarsasagaban mocorogtok ti egyaltalan?

A varost jarkalva minden etterembe beugrotok es lekopkodtok mindenkit, akinek hus van a tarnyejaban talan? Vagy mindekire vicsorogva neztek, akiknek gyanusan hus szaguk van?

Jo par vegetarianus ismerosunk, baratunk van, de nem emlekszem, hogy barmikor is allat modjara vitatkoztunk volna egymassal ez ugyben. Mifelenk mindenki tiszteletben tartja a masik filozofiajat.

Nagyon is megertem en, hogy az allatokat nem 'emberi' korulmenyek kozott tartjak, nem etetik oket megfelelo taplalekkal. Megertem, hogy a kornyezetet elpusztitjak a nem megfelelo allattartassal, megertem, nyugodj meg.

Pontosan ezert, mi nem vasarolunk olyan allat husat, amelyik nem megfelelo banasmodban reszesult. Ide sorolnam pl. a zombie csirkeket, amelyek az egesz eletuket 1 ketrecben toltik es a tojast ugy tojjak, hogy kozben arammal razzak oket, mikozben mantraikat mondjak, hogy "tojjal, tojjal, mert halalra razlak" amelyik beteg, rakos, azt is ugyanugy a tobbi nyomorult alattal osszeapritjak es eladjak a tomegnek, vagy beletoltik a csirkemelles parizsidbe.

Vagy a marhak, amiket osze-viszza rugdosnak, vagnak, targoncaval tologatjak a foldon ide oda, mert mar menni nem bir szegeny olyan beteg, de a szalamidba azert meg belepaszirozzak mert jo az meg attol...

Vagy pl a sotetben fluoreszkalos diszno, ami azert vilagit a sotet disznoolban, mert genmanipulalt tapot kap es csak Isten tudja meg mit csinaltak azokkal az allatokkal tudod?

Mi inkabb kimegyunk a piacra minden vasarnap es a helyi farmertol vasarolunk, akit jol ismerunk, toluk vesszuk a hust amit megeszunk. Azok a aruk mind szabadtartasuak a tojastol, nyers tejtol, a nyers sajtig, a husig minden, de meg a zoldseg, gyumolcs is bio termesztesu.

Mi ezt az ipart tamogatjuk es nem a nagykereskedelmi husipart.

Na most van 1 masik kerdesem. Legyszives magyarazd el nekem, hogy akkor hol kezdodik vagy mikor es hol valik az allatallomany elolénnyé? Vagy mely allatok tartoznak az elolények soraba?

Mivel elo dolgot nem szabad enni, es kioltani mas eletet is tilos ugye?

Hogy prioritalod, hogy mi az Elet? Az allatokra gondolsz, amit mi verengzo gonoszok megeszunk, azt megertem, az tiszta sor.

Ugyanakkor nezzel le a labad ala is, a talajra ok? Tudod, amiben a zoldsegek megteremnek, arrol a talajrol beszelek. Azon talaj alatt, letezik egy teljesen mas vilag, ami ugyanolyan elovilag mint a mienk. A kerdes megint a prioritas.

A talaj alatt vannak micro-organizmusok, parazitak, gombak, meg mindenfele ez-az amaz.

Ezek, nekem Elet, ez elovilag! Ezek ugyanolyan elolenyek. Sot, ezen elolenyek nelkul el is felejthetned azt az eletet, amiben elsz most eppen. Ezek elolenyek nelkul nincs is elet, mivel az egesz taplaleklanc a talajban kezdodik. Tudtad?

Tudtad, hogy a zoldseg nem letezik micro-organizmusok nelkul? Tudtad, hogy azzal taplalkozik? Bizony, a zoldseg is allatokat eszik. Na, akkor mar a zoldseg sem vegetarianus ugy hiszem, es igy ugyanugy mar te sem vagy az.

Akkor a masik, hogy itt van a nagykereskedelmi zoldsegtermeles pl. A termesztok szanaszet permetezik a zoldsegeket rovarirtoszerekkel, gombaoloszerekkel, gyomirtoszerekkel elegge undorito, kegyetlen modon.

Igy, nemcsak a zoldsegek lesznek mergezoek szamodra, hanem ami a talaj alatt van elovilag, azt is teljesen elpusztitjak. Ez nem mas, mint vegyihaboru ha ugy tetszik.

Nos, ez sem egy emberi dolog szerintem. Szoval, ha egy vegetarianus mondja ,hogy o inkabb almat eszik, akkor en meg megkerdezem: Bio az alma? Ha nem, akkor tessek, epp errol beszelek.

Ilyenkor en is osszerancolt homlokkal es osszehuzott merges szemoldokkel kopkodhetnek az egyenre es azzal ervelhetnek, hogy ma mar az Eszaki Sarkoron is kimutathato a permetszer a levegoben, annyi merget permeteznek a zoldsegekre.

Meglehet mindanyian jobban jarnank, ha Monsantohoz mennenk reklamalni.

Akkor az a vegetarianus, amelyik nem bio zoldsegeken el, az akkor melyik ipart tamogatja? Majd en megmondom. A vegyihaboru fele ipart. Az en szememben az sem kulonb azoktol, akik a nagyipari hus fogyasztoi.

A permetszerek is megolnek mindenfele elovilagot. Akkor most hogy van ez?
Aztan ehhez meg annyit hozzatennek, hogy hoborges helyett inkabb olvasd el a "Secret Life of Plants" c. konyvet, de a google videon filmkent meg is nezheto akar.

A filmben lathatod, hogy a novenyek abszolut tudatos elolenyek. Tudjak mikor milyen kedved van, tudjak ha rossz kedved van, tudjak ha vidam vagy, ha szomoru vagy.

Az egyik kiserletben elektrodakat rajuk kotve, egy kutato elkezdte szabdalni az egyik novenyt olloval. A muszer a stresszt egybol jelezte. Legkozelebb annyit kellett csak csinalni, hogy a noveny stresszes legyen, hogy oda kellett menni hozza olloval a kezben vagy maganak az elkovetonek ollo nelkul akar.

Vagy pl az egyik japan kutato az ABC-t tanitotta egy kaktusszal. Ajanlom, hogy nezd meg a dokomentum filmet, hatha jobban megerted majd, hogy valojaban az elovilag az nemcsak a marhakbol, csirkekbol es disznokbol all.

A novenyek csak azert mert nem beszelnek, nem rofognek vagy csiripelnek, attol meg komplett teljes tudatu elolenyeknek szamitanak. Legalabbis nalunk. Mi tobb, ha nem lenne bennuk elet, nekunk sem lennenek kepesek eletet adni.

Akkor kerdezem megint. Hogy teszunk kulonbseget egy csirke, diszno, marha, pulyka, micro-organizmus, parazita es a zoldseg kozott?

Az Elet, az Elet. Barmilyen elovilagrol is legyen szo.
Ha pl. kimennel a jungelbe es meglatna egy oroszlan, hidd el, az is biztos szana szet tepne pillanatok alatt habozas es buntudat nelkul, eleg csunya modon. Ugye?

Tehat remelem megerted, hogy azzal mi sem ertunk egyet ahogyan az allatokkal bannak egyes husiparban.

De, mivel hust jobb nem kihagyni legtobb embernek az etrendjebol, igy azt muszaj fogyasztani.

Viszont nem muszaj a nagyipari zombie termekeket vasarolni. Mindehol van piac, vagy kisebb hentesbolt, ahol megbizhato termekeket lehet vasarolni. Termeszetesen az emberek lustak arra, hogy megkeressek a megbizhato hus forrasat, igy inkabb megoldas helyett kifogast keresnek.

Mint pl. draga, kozelben nincs, nem tudok rola, nem erdekel, egyszer elunk, egyszer ugy is meg kell halni. Ezen kellene sok mindenkinek valtoztatni. Ne feledjuk. A nagy iparok azt aruljak nekunk, amit mi megveszunk. A penzeddel szavazol arra amiert fizetsz.

Ha nem vasarolsz zombie arut, akkor majd ok is maskepp allnak a dolgokhoz. Ha nem vasarolsz csak bio termeket, akkor azt akarjak majd mindehol eladni es igy az is olcsobban lenne elerheto.

Bizonyara vannak olyan emberek is akik egeszseges eletet tudnak elni vegetarianus etrenden, de az sajnos igen ici-pici szazalek.

Ha pl a feherje metabolikus csoportba tartozol, mint a legtobb ember, de vegetarianus etrenden vagy, akkor a rengeteg szenhidrattol tobb mint valoszinu beteg leszel valamilyen formaban, felpuffedsz vagy lefogysz es gyenge egeszseggel, gyenge fizikummal es gyenge energiaval fogsz rendelkezni, hacsak mar most nem vagy tele kulonbozo panaszokkal.

Tehat, vegetarianusok a kopkodesetek helyett inkabb gondolkozzatok el a fentieken ahelyett, hogy engem vagy masokat terrorizalnatok az anti-hus nazi szovegetekkel.

Van meg 1 kerdesem. Mi van pl. a B12 hianyallapottal? Mi van az A vitamin hianyallapottal? Mi van a D vitamin hianyallapottal? Mi van a phytic-sav problemaval? Mi van a lectin problemaval?

Mi van a omega-3 problemaval? Lenmag olajnak nem tobb mint 20%-os az omega-3 konvertalasa.

Mi van a szoja problemaval? Miert gyartanak a vegetarianusoknak vagy veganoknak csirkehus-izesitesu vagy fustolt BBQ szalonna izesitesu szoja fasirtot fogyasztasra? A hus nem jarja csak az ize? HAH?

A szoja a vilag egyik legborzasztobb etele, ha nem erjesztik megfelelo ideig. Szojat nem eleg csak 1-2 napig aztatni mint a tobbi magvakat, babokat, stb. Hogy allsz ahhoz pl. hogy az osszes vegetarianus elore elkeszitett etel tele van TVP-vel? (texturized vegetable protein)

Ez a TVP anyag az idegreceptor sejtjeid tulizgatjak, majd szetdurranak a nagy izgalmakban.

Mondod, hogy 'te nem olsz' allatot taplalekert, ugyanakkor hagyod magad megoletni ezekkel az excitotoxinokkal amiket az elelmiszer - es feldolgozo ipar beletesz nektek csak azert, hogy az etel eheto legyen mert mas kulonben ehetetlen lenne? Egyebkent MSG-rol beszelek ha nem esett meg le.

Velemenyed tovabbra is nyugodtan fejtsd ki, de az legyen pro-vegetarianus modon es ne hoborgo, tamado, vicsorgo anti-hus nazi modban. Igaz, ezzel ez a tema ezen a blogon le is van zarva, mert ez a blog nem ezert jott letre hogy pokhendi veggie burgerekkel vitatkozzak.

Kellemes Hús-vétot!






Friday, September 4, 2009

Bodybuilderek Figyelem!

"A" Vitamin

Az Elfelejtett Testepito Tapanyag

"A" Vitamin vs Testosterone





A sok testepito taplalkozassal foglakozo mediakkal Dunat lehetne rekeszteni. Annak ellenere, hogy mekkora mennyisegu infoval szolgalnak a testepito magazinok, egy sem beszel a tradicios dieta bolcsessegerol, aminek epp az lenne a feladata, hogy kielegitse a gyuro emberek taplalkozasi szuksegleteit.

A tipikus dieta ajanlgatasa itt is csak a zsirmentes vagy alacsony zsirtartalmu dieta, mint pl hal vagy csirkemell.

Par ilyen mainstream bodybuilder magazin elolvasasa kozben, szigoruan figyeltem, hogy emliti-e valaki az A vitamin fontossagat es annak szerepet a testepitesben.

Nem, sehol egy szo sem esett A vitaminokrol, pedig az A vitamin eszencialis a testepiteshez es meglehet ez a legpotensebb "fegyver" a testepitok szamara. Az A vitamin elengedhetetlenul fontos a feherjek mukodesehez, a testosterone es mas novekedesi faktorok termelesehez.

Egy ember kiserletben amirol lejjebb irok, ramutatott, hogy A vitamin es Vas szedese ugyanolyan eredmenyekhez vezetett, mint a testosteron szedese magaban.

Inkabb mint promotalnak az A vitamin dus, termeszetes alapanyagbol keszult taplalek kiegeszok fogyasztasat mint pl. tokehalmaj olaj, az iroi ezeknek a 'izom' magazinoknak mind csak magas feherje tartalmu dietat javasol, ami kiuriti az A vitamin tartalekot a szervezetbol.

Az A vitamin es a Testosterone

Rengeteg allati kiserleteken bizonyitottak az A vitamin fontossagat a testosterone termelesehez.

Az A vitamin atmegy az ugynevezett 'blood testis barrier"-en keresztul alkohol-retinol formaban es a Sertoli sejtekben az tarolasra kerul. Majd aztan a szervezet szukseg szerint konvertalja at retinoic savra, ami biologiailag aktivabb es jobban felhasznalhatobb a szervezet szamara.

Patkany kiserletekben kimutattak, hogy nagyobb A vitamin koncentracio a herekben emelte az alap testosterone kivalasztast, csakugy mint a transferrint, ami felelos a Vas szallitasaert; kulonbozo novekedesi faktorokert, ide tartozik az IGF kotesu feherje 4 is, (ami szallitja az IGF-et) androgen kotesu feherjekert, (androgeneket szallitja).

Atalakitja a beta novekedesi faktorokat, ami sejt novekedest idez elo de visszafolytja a rak kialakulasat. Azonkivul felelos a stereoidogenic akut szabalyzo feherjeert is aminek a koleszterin mitchocondriaba valo szallitas a feladata, hogy azt ott steroidra tudja konvertalni.

Az A vitamin csokkenti az estrogen termelest ferfi herekben. Azok a patkanyok amelyek A vitamin hianyosak, testosteron termelo kepesseguk is lelassul, majd az ivarsejtek elsorvadnak ami azt mutatja, hogy az A vitamin nemcsak segit a testosterone termelesben, de szuksegszeru is. (Talan van neked is baratod, ismerosod aki nem kepes nemzeni? Eseteleg A vitamin hianyosak?)

Diszno kiserleteben is kimutattak, hogy azok a disznok amelyek A vitamin hianyossak voltak, plasma testosteron szintjuk is nagyon alacsony volt.

Emberi tanulmanyt vegeztek 155 ferfi ikerparon, ahol ugyanezt tamasztottak ala. Vagyis, Alacsony A vitamin tartalom= alacsony testosteron termelessel.

A legimpozansabb tanulmany 102 fiatal fiut tanulmanyozott, olyanokat akik alacsony novesuek voltak, fejletlenebbek korabeli tarsaiknal. 4 csoportra osztottak oket: 1 kontroll csoport, 1 testosterone kapszulakat fogyaszto csoport, 1 A vitamint es vasat fogyaszto csoport, es egy olyan csoport amelyik az osszes fent emlitettet szedte.

Az osszes eljaras efektiven elosegitette a novekedest, a pubertalast, kiveve a kontrol csoport annyiban, hogy ott nem egy idoben novekedtek a sracok. Ami a legerdekesebb resze a tanulmanynak szerintem az az, hogy akik a testosterone-t szedtek, nem nottek jobban, mint akik az A vitamint szedtek, hanem inkabb majdnem ugyanabban a 'tempoban' fejlodtek.


A tanulmany 2 dolgot vet fel. Az egyik, hogy a fejlodesi problemak elkerulhetoek lettek volna, ha a szulok heti rendszeresseggel taplaltak volna gyermekeiket majjal, ami nagy mennyisegu A vitamint es vasat tartalmaz.

A masik, hogy ugyanakkora erobedobassal, nehez munkaval, az atletak es testepitok kepesek ugyanolyan eredmenyeket elerni edzesuk soran ha pl. tokehalmaj olaj kiegeszitot szolitanak magukhoz es A vitamin dus eteleket fogyasztanak megszokott rendszeresseggel nem ugy, mint mas csalo sporttarsaik, akik testosterone prekurzorokat hasznalnak.

A Vitamin es Feherje Hasznositas

A feherje hasznositasahoz az A vitamin jelenlete abszolut szuksegszeru. Allatokat tanulmanyozva rajottek, hogy a majukban tarolt A vitamin gyorsan kiurul, ha magas a feherje bevitel, mig a test tobbi reszeben megno az A vitamin tartalom.

Talan az egyik magyarazat erre az, hogy megfelelo mennyisegu feherjet kell bevinni ahhoz, hogy a szervezet az A vitamint transzportalni tudja.

Radio-aktiv anyaggal megjelolt (ouch) A vitamint etettek patkanyokkal amelyek 2 csoportbol alltak. Az egyik alacsony feherje bevitelu, a masik magas feherje bevitelu taplalekon volt.

A radio-aktivitast a kilelegzo gazbol, vizeletbol, szekletbol mertek es kimutattak, hogy valoban tobb A vitamint hasznal fel a szervezetuk magas feherje bevitelnel.

Tovabba az A vitamin nem csak kiurul a magas feherje bevitelu etrendtol, de szukseges is az uj feherje szintezishez is, ami igazabol a cel a testepitoknel.

Azok a patkanyok akik kevesebb A vitamint kaptak, lassabban allitottak elo az uj feherjeket azokkal a patkanyokkal szemben, amelyek nagyobb mennyisegu A vitamint kaptak.

Tenyesztett izomsejt kiserletekben kimutattak azt is, hogy az izomsejtek gyorsabban allitjak elo az uj feherjet ha A es D vitamin is jelen van, de ez nem igaz ha csak D vitamin van jelen.

Testepitok es mas atletak is abban erdekeltek, hogy izomtomeguket, teljesitmenyeiket, testosterone szintjuket es mas novekedesi faktorjaikat noveljek es maximalizaljak feherje felhasznalasukat az izomsejtben.

Tipikus javaslatok nagyreszt magas feherje bevitelt foglalnak magukban, es kirekeszt taplalo eteleket mint pl maj amiben sok az A vitamin, azonkivul mind az alacsony zsirtartalmu etkezesrol predikal.

A magas feherje tartalmu etrend ami kimeriti az A vitamin tartalekot es az alacsony zsirtartalmu etrend kombinacioja egy nagyon jo recept azoknak, akik A vitamin hianyban es azzal asszocialhato betegsegekben akarnak szenvedni.

Itt az ideje a testepitoknek elfelejteni a modern mantrakat es emlekezni kellene a osi taplalkozas bolcsessegere, amivel kenyelmesen el lehet erni a celjukat, legyen az testepites, sulylokes, vagy sprint futas.

Ezek az etelek a tradicios etelek, amelyek magukba foglaljak a majat, tojas sargajat, zsiros tej, vaj (szabadtartasu allatoktol) es tokehalmaj olaj kiegeszito.

Tiltott Wellness Konkluzio

Draga testepito baratom! Ebredes utan es lefekves elott mikor a tukorben vicsorogva feszitesz, jusson eszedbe a kovetkezo. Minel tobbet es kemenyebben edzel, minel tobb feherjet viszel be, annal jobban urul az A vitamin tartalekod.

Az annyit jelent, hogy hamarabb impotense valhatsz mint egyebkent valnal a sok meregtol, amik a dobozolt csinos kis szines csomagolt arukbol viszel be, amik az aruhazak polcain vannak es ugy hivjak "etel". Azonkivul mas A vitamin hiany betegseg elofordulasa is valoszinubb lehet nemcsak nemzo keptelenseg. A veszely a noket is ugyanugy fenyegeti egyebkent..


Meg tobbet az A vitaminrol itt: http://tiltottwellness.blogspot.com/search?q=Az+A+Vitamin+Mende-Monda

Thursday, September 3, 2009

Teljes Kiorlesu Pekaru Mania

De Vajon Egeszsegesek-e?

A taplakozas tudomany ugy tunik minden masodik elorelepesnel egyet hatra is lep.
Amikor meg a tudomany gyermekcipoben jart meg akkor rajottek, hogy a finomitott lisztekbol hianyoznak a vitaminok es asvanyok, amikrol a termeszet gondoskodott meg a magvak oroletlen formajaban.

Az egyik kutato Dr Weston Price volt aki kutatasai soran ramutatott arra, hogy amikor a "primitiv" elizolalt emberek ratertek a feher lisztekre es abbol keszult termekekre, egybol fogszuvasodas, csont es mas betegsegek jottek elo, amelyek azelott nem voltak rajuk jellemzok.

Az uj finomitas technologiajat kezzel-labbal vedtek persze, mondvan a teljes kiorlesu magvak foszfor tartalma miatt azok tul savasak es az okozza a csontbetegsegeket, a lyukas fogakat.

Senkit nem erdekelt Dr Price figyelmeztetese, miszerint a finomitott lisztek betegsegeket okozhatnak..

Csak az elmult nehany evtizedben validaltak Dr Price allitasat. Meg az orthodox dietetikusok (1 korrupt formaja taplalkozas tudomanynak. Tudom, hisz en is egy hasonlo oktatason vettem reszt.) is belatjak ma mar, hogy a feher liszt az egy "ures" etel, ami "ures" kaloriaval es energiaval szolgal, de testepito fontos anyagokat nem tartalmaz, mert kivettek belole a magvak ertekes reszeit mint pl; korpa, csira.

Ket lepest tettunk igy elore, egyet viszont sajnos hatrafele azzal, hogy a teljes orlesu liszteket promotaljuk es istenitjuk, figyelmen kivul hagyva ezek portekak fogyasztasi veszelyeit.

Ezek a veszelyek nemcsak emesztorendszeri, Cronh betegseg vagy Colitis formajaban jelennek meg, de mentalis betegsegeket is okozhatnak mint pl. hyper aktivitas es hasonlok, ami legtobbszor asszocialhato Celiac betegseggel is.

Vannak olyanok is, akik azt allitjak, hogy a magvakat el kell felejteni az etrendbol ugy ahogy van, mert azok sosem voltak reszei a paleotic etrendnek.

Ezek az emberek ugy velik, hogy a magvak felelosek a bel es csontbetegsegekert, szivbetegsegekert, teljesen mindegy milyen formaban fogyasztjuk azokat.

De valojaban sok egeszseges tarsadalom fogyasztott magvakbol keszult termekeket.
Sot, inkabb nagy valoszinuseggel a magvak kultivalasa meghatarozo lehetett a civilizacio fejlodeseben, kaput nyitva az emberiseg szamara, hogy hosszu es egeszseges eletet eljen.

Most egy lepest vissza

A problemak akkor kezdodnek, mikor szetvalasztjak a magvat a csiratol, korpatol es csak a kemenyito marad; amikor magas hofokon orlik; amikor extrudaljak, hogy minel jobban ropogjon a szankban muzlikent, es amikor helytelen elokeszites nelkul fogyasztjuk oket.

Magvakat megfelelo modon kell elkesziteni, mivel tele vannak anti-nutrient anyagokkal, amik fogyasztasa sulyos, a fent emlitett betegsegekhez vezethetnek.

Phytic sav pl egy organikus sav ami foszforral van osszekapcsolva. Ez legnagyobb mennyisegben a korpaban talalhato vagy a magvak kulso hejaban. Phytic sav ha nem kezelik megfeleloen, osszekotodhet magneziummal, rezzel, vassal, foleg cinkkel es nagyban blokkolhatja ezek felszivodasat a belekben.

Eppen ezert, azokban az etrendekben, ahol nem megfeleloen elkeszitett magvakat fogyasztjak, ott sulyos asvany-hiany allapot lep fel, ami mindenfele betegsegekhez vezethet, de leginkabb csont betegsegekhez.

Bizonyara mar te is eszrevetted, hogy mindenhol azt reklamozzak, egyunk minel tobb korpat, mert az milyen jo nekunk. A tranzit idot valoban felgyorsitja a vastagbelben, de idovel irritabilis belszindromahoz vezethet, es legtobb esetben vezet is, es persze mas betegsegeket is okoz.

Mas anti-nutrient-tek a teljes kiorlesu magvakban mint pl enzim inhibitorok, amik gatoljak az emesztest es stresszelik a hasnyalmirigyet, irritalja a csersavat, a komplex cukrokat, amiket a szervezet nem kepes lebontani. Aztan itt van a siker,(gluten) es hasonlo nehezen emesztheto feherjek, amik mindenfele allergiakat, emesztorendszeri es mentalis betegsegek okozoi, beleertve panik rohamokat is.

A legtobbje ezeknek az anti-nutrienteknek a magvak prezervacios rendszerehez tartoznak, amik gatoljak a magvakat abban, hogy kicsirazzanak mindaddig, amig nincsenek megfelelo kornyezetben.

A csirazashoz nedvessegre, melegre, idore es kis savassagra van szukseg.
A magvak megfelelo elokeszitese finom es kenyes procedura, ami imitalja ugyanazt a procedurat ami a termeszetben fordul elo.

A magvakat megfelelo modon aztatni kell meleg, savasitott vizben (nyers tejsavo, nyers alma-ecet hozzaadasa) ha valamifele zabkasarol van szo vagy lassu kovaszt kell erjeszteni, ha kenyerrol van szo.

Ezek a procedurak semlegesitik a phytic savat es enziminhibitorokat. Vitamin tartalmuk megno tobszorosere, foleg a B vitaminoke.

Csersav, osszetett cukrok, siker es mas nehezen emesztheto anyagok reszben lebontodnak egyszeru komponensekre es igy a szervezet kepes a tapanyag hasznositasara.

Azok az allatok amelyek fokent magvakkal vagy zoldekkel taplalkoznak, 4 gyomruk van. A beleik hosszabbak, csakugy mint az egesz emesztesi idejuk.

Nekunk embereknek csak 1 gyomrunk van es joval rovidebb mint a kerodzo allatoke. Ez az anatomiai jellemvonas is bizonyitja, hogy allati eredetu etelek konnyen rothadas nelkul atmennek a beleken, mig kevesbe adaptalodtunk olyan etrendekhez amelyekben magas a magvakbol keszult etelek aranya, persze csak az olyan, ami nem megfeleloen van elkeszitve.

Most egy lepes elore

Amikor a magvak megfeleloen vannak elkeszitve, akkor a hasznos bakteriumok a mikroszkopikus vilagban segitik nekunk az anyagokat elore felig megemeszteni az erjedes vagy csiraztatas kozben.

Ezt a folyamatot ugyanezek a lacto-bacillusok vegzik, csakugy mint a kerodzok elso es masodik gyomrukban talalhato lacto-bacillusok.

Tehat, a rolunk gondoskodo dietetikusok es termeszetgyogyaszok tanacsaira hallgatva, hogy egyunk minel tobb teljes kiorlesu termeket naponta, eleg sok veszelyt rejt maga mogott.

Igaz, elodjeink egy resze, nagy mennyisegu magvakat fogyasztott, de egyik sem ugy keszitette el oket, mint mi keszitjuk manapsag mint pl. gyors-kelesztesu kenyerek, muzlik, hirtelen elkeszulo korpa, vagy ehhez hasonlok.

Nehany jo regi recept is ezt bizonyitja: Indiaban rizst es lencset erjesztettek legalabb 2 napig mielott dosas-t vagy idli-t elkeszitettek.

Afrikaban a helyiek aztattak durvara daralt kukorica lisztjuket mielott etelukben felhasznaltak volna. Kolest tobb napig erjesztettek (csak ugy mint mi magunk), hogy megfelelo savanykas kasat tudjanak belole kesziteni, amit ok ogi-nak neveznek.

A Walesi nep hasonlo etelt keszitett zabbol. Nehany tavol keleti es latin amerikai orszagban a rizst pl hosszu ideig erjesztik mielott elkeszitik fogyasztasra.

Etiopok hires, jol megkulonboztetheto kenyere (injera) hosszasan erjesztett magbol keszul.

Mexikoi kukoricabol keszult sutemenyeket (pozol) napokig erjesztik. Bananlevelbe tekerve pedig akar 2 hetig is.

A gyors-elesztes bevezetese elott az europaiak lassu kelesztesu kenyereket sutottek kovaszbol.

Ambar kenyerunk az eletunkben nagyon fontos etel, a modern technologiak tokeletes mergeket allitanak elo beloluk. Igen, meg a teljes orlesu pekarukbol is.

Ma, a magvak legnagyobb resze nagymennyisegu permetszereket tartalmaz, magas hofokon dolgozzak fel, igy meg teljes kiorlesu lisztek zsirsava is megavasodik.

A zsirsav avasodasa tovabb no a tarolas ideje alatt, foleg ha nincsenek a tarolo edenyek legmentesen lezarva.

A korpa es a csira ki van valasztva es eladjak nekunk kulon, mikor az Anya Termeszet szandekosan beletette nekunk a szenhidratokkal egyutt oket.

A kenyereket gyors kelesztessel sutik, igy a benne levo anti-nutrientek benne maradnak, szintetikus vitaminokat, hasznosithatatlan vasat adnak az aruhoz, amik mindenfele egyensuly felbomlast idezhetnek elo. A hozza adott adalekok pedig tovabb fokozzak az "izgalmakat"..

Amit ma az elelmiszeripar levag a magvainkkal, az abszolut kegyetlenseg. Mai modern emberek rengeteg penzt kifizetnek reggeli muzlikre, amik recsegnek-ropognak a fogaik alatt es nem is sejtik, hogy legtobbet az egeszsegukkel fizetnek erte.

Mert ugye a szankbol vidamparkot kell csinalni, mert hat a legfontosabb az az, hogy finom legyen a porteka.

Meg akkor is, ha a feher lisztol ragados a verunk, es a szervezet "kiszivja" az osszes asvanyt a csontukbol, csak hogy a feher liszt savas hatasat semlegesitse.

Zsirban oldodo vitaminok A es D, amik allati eredetu taplalekokban fordul elo, mint pl: vaj, zsir, tejszin segiti felszivodni a kalciumot, foszfort, vasat, B es mas vitaminokat, amiket a magvak biztositanak.

Zabkasa tejszinnel vagy vajjal ezerszer tobb jot tesz nekunk mint hideg muzlik sovany vagy megrosszabb, zsirmentes tejjel beaztatva.

Kovaszos, teljes kiorlesu kenyer megvajazva vagy nyers zsiros sajttal rajta kivalo egeszseget biztosit.

Vasarolj bio magvakat, aztasd be oket ha kasat akarsz reggelire, vagy darald le te magad lisztnek es csinalj kovaszt magad. Mi is igy tesszuk...

Sajat tapasztalataim a kovaszos vagy csiraztatott kenyerkkel, magvakkal kapcsolatban a kovetkezo. Nehany paciensunk Celiac betegsegben szendvedett szinte egesz eletukben.

A doktorok allitottak hogy a siker (gluten) erzekenyseguk miatt tobbe nem ehetnek kenyeret, vagy olyan etelt ami sikert tartalmaz. Nekem viszont jo hirem volt szamukra, ugyanis Autonom reflex diagnosztika segitsegevel megvizsgalva kiderult, hogy a mi itthon keszitett kovaszunk, csiraztatott magvaink nem okoznak a betegeknek problemat, igy batran ehetnek kenyeret ugy, ha az megfelelo modon el van keszitve.

Termeszetesen az orom csak addig tartott szinte az osszes betegunk szamara, mig kiderult, hogy a kovaszt nem aruljak a boltban, a magvakat nekik kell beaztatni es kicsiraztatni, mert nem jonnek csinos, szines, jol dizajnolt dobozokban.

Tehat valamit kellene nekik azert tenni, hogy a betegseguk eltunjon es egeszsegesek legyenek. Az viszont mar sajnos nem jarja.

Valoszinu azert, mert az aranygyuru leesne az ujjukrol. Igy, inkabb jarnak majd tovabbra is orvosaikhoz, tovabbra is szedik a gyogyszereiket valoszinu eletuk vegeig es mindenkinek nagy kerek szajjal ujsagoljak majd, hogy mi celiac betegek vagyunk, mikozben verik a melluket es sajnaltatjak magukat.

Ezzel persze nem azt mondtam, hogy minden belrendszeri betegsegben szenvedo esz nelkul kovaszoljon, csiraztasson es tomje magaba az arut.

Mindenki sajat felelossegere tegye, keressen fel ertelmessebb hozzaertot, aki le tudja tesztelni rajtuk az etelt.

VOLL vizsgalat ugy gondolom kepes erre a feladatra, ha visszuk magunkkal a kesz arut, meg lehet allapitani, hogy kompatibilis-e a szervezettel.

Aztan ha kompatibilis, akkor "a suti probaja az eves". Tradicios kineziologia a koztudattal ellentetben, nem alkalmas allergia felmeresekre, arra nem szabad hagyatkozni.

Home - Made

Titkos receptjeim leirasa nelkul, itt lathatod hazi keszitesu kovasszal erjesztett kenyereinket es mezes-csokis-fahejas buzapehely reggeli kalacsunkat.



fent, lent: mezes-csokis-fahejas erjesztett buzapehely





fent-csiraztatott tonkolybuza kenyer



Buza kenyer kovaszbol