Rolunk

My photo
Hollywood, ca, United States
Weston A. Price Alapitvany Hivatalos Magyar Tamogatoja. http://www.primitive-wisdom.blogspot.com/ Ehes vagy az igazsagra? Tiltott Wellness egy Alternative Taplalkozas Modot tamogat. Az informaciok tudomanyos kutatasokon es hiteles bizonyitekokon alapulnak, ami nem biztos, hogy megegyezik a mai politikailag korrektnek hitt, de egyebkent korrupt nezetekkel. Tiltott Wellness nem ad semmifele orvosi tanacsot, nem diagnosztikal vagy nyujt gyogyaszati kezelest. Mindenki a sajat felelossegere olvassa Tiltott Wellness blogot. Tiltott Wellnes legjobban olvasott cikkje: "Taplalkozas es Fizikalis Degeneracio" Video receptek:http://www.youtube.com/CHIMESTERDOTCOM www.primitive-wisdom.blogspot.com/ referenciak: http://www.westonaprice.org/

Saturday, October 31, 2009

A GYOGYULAS 5 SZINTJE
Dr Dietrich Klinghardt



Ez a cikk nem kimondottan a taplalkozassal foglakozik, de tobb olvaso kerdezte, hogy mi az amivel foglalkozunk, hogyan teszteljuk a pacienseket etel, neuro vagy biotoxinokra es egyaltalan ki ez a Dr Klinghardt, mi az a autonom reflex diagnosztika es miert nem hallanak Magyarorszagon a gyogyulas 5 szintjerol.

Autonom reflex diagnosztika vagy teszt (ART) az egy specialis jol kifejlesztett kineziologia forma, nem pedig a Gyogyulas 5 szintje. Az  ART, az csak egy eszkoz ebben a rendszerben. A Gyogyulas 5 Szintje pedig 1 system,  amit szinten Dr Klinghardt tett ossze, figyelembe veve fizikusok, biologusok es egyeb tudosok szamara jol ismert termeszeti torvenyeket. A cikk legaljan talalhato 3 angol nyelvu rovid video es 1 grafikon amin a targy jol atlathato.

Lehet, hogy a cikk nehol kicsit hibi-jibi, hokus-pokus, mambo-jambonak tunik, viszont erdemes vegig olvasni. Foleg azoknak az orvosoknak, praktizaloknak ajanlom, akik ugy velik a tudasukat az Univerzummal kell osszemerettetni. De vegulis mindekinek ajanlott az olvasas foleg ott, ahol nincs harmonia a csaladban.



-Kulonbozo dimenziokban letezunk egyidejuleg. A fizikalis test egy lathatatlan szferan belul letezik, amit eterikus testeknek nevezunk. Ezeknek az eterikus testeknek sajat anatomiajuk es fiziologiajuk is van.

Egy elo es mely kolcsonhatas van a kulonbozo szintek kozott. Mikor meghalunk, a fizikalis test megmarad, majd elhamvad. Ugy tunik, a halal utan van egy folyamat amiben az erzelmi test (2. szint) es kesobb a mental test (3. szint) tavozik el.

A 4. es 5. test  eletben maradnak, 'tulelik'. Minden osi kultura ismeri ezt es kulonbozo modon ir rola. Ez a gyogyito system a Patanjali yoga sutrakbol alakult ki, amit ugyhisznek tobb mint 10.000. eves, ezt tanitom a Washington allamban. Institute of Neurobiology Bellevue, Washington.

1. SZINT:
A legalacsonyabb vagy legtomorebb szint a Fizikalis Test. Ez nem azert van alul mert ez kevesbe ertekes. Mi tobb, a fizikalis test az alap, amin az osszes tobbi test tamaszkodik.

Ezen keresztul kapcsolodunk a Foldhoz es ez a fizikalis energiank forrasa. A fizikalis test megegyezo azzal amit erzunk, latunk, hallunk, stb. es a borunknel vegzodik.

2. SZINT:
A 2. szint az a Energia Test vagy "elektromos test". Ez nem csak az elektromos es magnetikus esemenyek altal van amit az idegrendszer neuron aktivitasa idez elo.
Legtobb szomatikus es autonom ideg a testben hosszanti tengely iranyban utazik es az ideg aram elektromos mezokent terjed az idegek menten.

Magneses mezoket ez az ero valtja ki, ami perpendikularis a hosszanti tengelyre es kimegy az ures terbe. Elmeletileg, ezek a bio-magneses mezok a vegtelen messzesegbe mennek. Ez az otthona a tobbi ismert fizikai jelensegnek is, mint gravitacio, gyenge es eros ero. (strong force, weak force)

A legkimeritobb tudas ezen a szinten egy nemet fizikustol Fritz-Albert Popptol szarmazik: Minden egyes sejt biophotont bocsajt ki. Ez olyan feny, ami koherens, polarizalt es "osszenyomott".

A biophoton mezot a test korul a feny kibocsatasa kepezi, ami szabalyozza is a legtobb anyagcsere enzimet a sejten belul. Ez modulalja a neuralis atvitelt, neurotranszmitter kibocsatast, meregtelenitest es sok mas testi funkciot.

Kezeles ezen a szinten: 

1: Neural Terapia Autonom Reflex Diagnosztika elveivel. Akupunktura is ezen a szinten mukodik.

2: Egyik legjobb napi energetikai higen rutin a Qigong. Konnyu elsajatitani es gyors eredmenyt produkal. Termeszetben valo ido eltoltese is segit az egyensuly visszaallitasaban.

3: Az elektrosmog megszuntetese a lakohelyunkon kotelezo. Kapcsold ki a haloszoba biztositekat ejszakara. Szuntesd meg a zsinor nelkuli telefont.
(NeuralTerapia egy nemet modszer amivel az autonom idegrendszert allitjak vissza egyensulyba procaine injekciokkal, homeopatikaval, Enderlein orvossagokkal es micro-aram terapiaval.)

3. SZINT:
A kovetkezo magasabb szint, ami a Mental Test, vagy Mental Mezo. Ez, elmeletileg kiterjed negyszogletes formaban a vegtelenbe. (Es a kovetkezo 2 magasabb szint 4. es 5. ezen is tul.) Csak matematika kepes szavakba onteni  magasabb szintek atfogo nagysagat.

Hit, viselkedes es gondolatok ezen a szinten jonnek letre. Rupert Sheldrake morphic mezonek nevezte ezt a szintet vagy mental testet. Minden otlet vagy gondolat ami egyszer ki volt gondolva, bemegy ebbe a mezobe es reszeve valik ennek a  lathatatlan konyvtarnak, amibe barki be tud hatolni.

Sheldrake tobb tudomanyos konyveben is publikalta e fajta kiserleteit. Minden erzelemet amit erzunk, (2. szint) megelozi egy gondolat vagy gontolatok sorozata mielott az erzelmet eszlelnenk.

Gondolatok erzelmeket inditanak el es mas valtozasokat ideznek elo az energia testben, ami mas valtozasokat hoz letre a fizikalis testben. Mindannyian korbe vagyunk veve a sajat mental testunkkel (Mental Field) ami meg is hatarozza a mivoltunkat.

Ha egy gyermek sir Afrikaban, egyutt erzunk vele. Ha valami betegseggel diagnosztizalnak minket, a diagnozis olyan mint egy atok: Elkezdunk gondolkodni, erzeni ugy, mintha mi lennenk azok az emberek, akiket ugyanezzel a betegseggel diagnosztizaltak es bele is haltak a betegsegukbe.

Ezt nevezik "nocebo" effektnek. Legfontosabb a beteget szetvalasztani a betegseg konszenzus mental testtol. A beteg ember mental testje ugyanolyan formaban serulhet reszben, mint maga a fizikalis test. A mental test is ugyanolyan beteg tud lenni, mint a fizikalis test. (panik rohamok, skrizofénia, stb.)

Ezeknek a betegsegnek mas fajta gyogymodokra van szukseguk mint pl. 1 betegseg a fizikalis testben, vagyis az 1. szinten.  Applied Neurobiology vagy Mental Field Therapy (MFT) tartozik ide.

4. Szint:
A 4. szint elmenken es beszedunkon tul van. Ez a halal-kozeli, elozo elet, archetípus, lelek vandorlas, eksztatikus allapot, karma es meg nem oldott transz-generacios csaladi problemak otthona. Ez a lehetseges legmagasabb szint, ahol a gyogyito es beteg kepes egyutmukodni. Ezt AlomTestnek (Dream Body, Intuitive Body) vagy Intuitiv Testnek nevezem.

Gyogymod ezen a szinten: Bert Hellinger szisztemikus csaladfelallitas, Applied NeuroBiology.

Altalanos Dinamika:

a) "Kovetlek" Pl: Az anya 22 eves koraban eletet ad gyermekenek, az anya belehal a szulesbe, a gyermek tovabb el. Amikor a gyermek 22 eves lesz, ongyilkos lesz.

b) (mas terhet viseli magan) "megteszem erted" "elmegyek erted (es igy te maradhatsz)" Pl: Az apa boldogtalan. Azon gondolkodik, (senkinek nincs tudta errol) hogy otthagyja csaladjat, majd e miatt 4 eves lanya rakos lesz.

c) (azonositas) "Olyan vagyok mint Te" magatartas es az esemenyek sorozata ismetlodoek. Pl: egy bizonyos csaladban, generaciokon keresztul kb 35 eves kor kornyeken, sulyos anyagi csod kovetkezik be. 

d) (azonositas) "Olyan vagyok mint Te" magatartas es az esemenyek sorozata ismetlodoek. A szulo  minden ok nelkul kizarja testveret a csaladbol, nem hajlando vele komunikalni. A szulo 2 gyermeke nem kepes egymasra talalni, a komunikalas keptelenseg a 2 gyermek kozt.

e) (dupla elmozdulas) "Atveszem Toled" Pl: a kliens anyja kronikusan duhos a ferjere. A gyermek (kliens) hordozza ezt a duhot es kesobb raharitja a majdani hazastarsara.

f) (Felbeszakitott eloremenet) "Veled akarok lenni" Pl: Egy fiatal lany sosem volt szeretetbol megolelve az apja altal. A lany egesz eleteben arra var majd, hogy egy ferfi olelje meg ot. Ez mindig kudarcot fog vallani, mivel ennek az apa szerepenek kellett volna lennie elso sorban. 

g) (bunhodes sajat vagy mas valakitol atvett buntol.) Pl: Egy ujszulott elveszti az anyjat szuleteskor. Gyermek felno, gyakran ugy fog tenni mintha nem erdemelne meg az eletet, buntudata van anyja halala miatt. Gyogyitasra alkalmazhato peldamondat: Draga anyam! Tisztelem es szeretetem jeleul a sorsod irant igerem, sikeres leszek az eletemben. Kellemmel fogadom az ajandekot amit nekem adtal.

5. Szint:
Az 5. szint az ongyogyulas sávja. Ez a Lelek Test. Az egyetlen kapcsolat ami ezen a szinten letezik az a kapcsolat Isten es a individual kozott. Az 5. szint Istennek az a resze amely eler hozzank, es tanulni akar, megtapasztalni a fizikalis vilagot az adott egyenen keresztul az egyén hibajaival es erossegevel egyutt.

Az orvosok, pszhiologusok, guruk, akik azt allitjak, hogy ok kepesek gyogyitani ezen az 5. szinten arrogansak, felrevezetoek, veszelyesek es egyszeruen helytelenek. Barki, akinek  igazabol van tapasztalata ezen a szinten, mas attituddel all hozza es melysegesen tiszteli es erti, hogy ezt szavakba nem lehet onteni.

(Kovetkezo resz a kedvencem, mert ezt nagyon igaznak talalom, sok ilyen emberrel talalkoztam mar.)

Azok az emberek akik tul sokat beszelnek Istenrol, angyalokrol, vagy mas spiritualis tapasztalatokrol felettebb gyanusak. Azok, akik tul melyen bele vannak temetkezve ebbe a "New Age"-be, gyakran jelentos merteku fel nem dolgozott csaladi problemaik  vagy buntudatuk van. (amik a csalad mas tagjatol lett atveve, vagy valamiert hibasnak tartjak onmagukat.)

A fajdalmat es a szuksegszeru gyogyirt gyakran elkerulik ugy, hogy resztvesznek mindenfele spiritualis gyakorlatokban (angyalgyogyaszat, stb.) mikozben sajat meg nem oldott ugyeiket magukra hagyjak.

Gyogymod

Barmi kutatas, felderites ezen a szinten csak az individualra tartozik. Nekunk praktizaloknak semmi jogunk nincs ezen a sávon tullepni. Praktizalo ezt modhatja: "Isten egy resze, mely rajtam keresztul hat, fontosabb vagy erosebb mint Isten az a resze amit te (beteg) kepviselsz.

Szabályok

30 eves praxisom alatt (Dr Klinghardt) bizonyos szabalyok es rendszerek merultek fel es valtak  valoszinuve, amik uraljak a kapcsolatot a Gyogyulas 5 Szintje kozott.
Minden egyes szintnek megvan a sajat maga torvenye, amit meg kell tudni erteni es fel kell ismerni.

Magasabb szinten levo traumak problemakat okoznak az alacsonyab szinteken. Megfelelo gyogymod a magasabb szinten alkalmazva kepes az alacsonyabb szintekre hatolni, de visszafele ez nem igaz. C vitamin (1. szint) keptelen panik rohamokat gyogyitani (3. szint). Keptelenseg. Igy, gyogyaszati beavatkozas azon a szinten kell hogy legyen amelyikrol a betegseg szarmazik vagy 1 szinttel feljebbrol.

Ha az orvosnak vagy praktizalonak nincs fogalma a magasabb szintekrol, legtobb esetben sikertelen lesz a gyogyitas. Minden egyes szintnek meglehet a sajat maga akadalya, ami gatolja a gyogyulast a magasabb szintrol az alacsonyabb szint felé, a fizikalis vilagunkba. (1. szint)

Minden fenomena amit a fizikalis valosagban eszlelunk, ugy tunik parhuzamban jelen van a masik magasabb 4 szintben is. Valojaban, a fizikalis testunk ugy lett tervezve mint egy szamitogep monitor, ami kepes megmutatni, lathatova tenni azt ami az 5. szinten tortenik.

Azonban lehet problemank magasabb szinteken, amirol meg nincs tudomasunk, mivel meg nem hatolt le az alacsonyabb szintekre. Ezt legjobban az akupunkturban ismerjuk. (2. szint Energia Test)  Problemakat az akupunkturas ezen a szinten eszleli a kinai pulzusbol, nyelv diagnosztikabol es mas korai jelekbol osszevetve meg mielott barmi szimptoma lathato lenne.

(Ez azt jelenti, hogy egy jol kepzett tradicios kinai gyogyasz meg tudja mondani, ha betegseg kialakulasanak veszelye all fent.)

Tradicios kinai gyogyaszt csak akkor fizettek, ha a kliens fizikalis teste egeszseges maradt es nem valt betegge. Eszlelniuk kellett a betegseget, meg mielott lehatolt volna az elso szintre. (de akkor kerdem en, nem lehet hogy a kinaiak ossze-vissza kamuztak es elszedtek az egeszseges emberektol a penzt mondvan, a betegseg nem alakult ki, add ide amid van!? Mivel nem is voltak betegek elejetol kezdve. hmm. csak vicc..)

PELDA

Igazi gyogyulas csak akkor kovetkezhet be, ha mind az 5 szinten szimultán tamogatast biztositunk. 1. szintnek, a fizikalis testnek az ortomolekuláris terapia es a konvencionalis gyogyaszat otthona. Tegyuk fel, egy fiatal lanyt hivatalosan Anorexiaval diagnosztizalnak. Tudjuk, hogy kb 85% ezeknek a betegeknek klinikai cink hiany allapotuk van.

Igy, a tipikus diagnozis az 1. szinten, (Fizikalis Test) cink hianyallapot lenne. A torvenyek amik ezen a szinten uralkodnak, a biokemia, es mechanika. Ha ratesszuk az anorexias betegunket eletfogytiglani cink kiegeszitore, valoszinu tobbe-kevesbe stabilizalodna az allapota.

Azonban ha a 2., egyel magasabb szintrol nezzuk a beteget, az Energia Test szintjen, akkor lehet, hogy a betegnek rejtett felszívódási zavar szindromaja van, amit a tulterhelt szimpatikus celiac plexus okoz es ez érszűkülethez vezet a nyirokérben es a vérerekben a belekben.

Ez a kondicio jol reagalhat akupunkturas vagy neural terapias kezelesekre. A beteg ujra kepes lenne a cinket felszivni az etelbol cink kiegeszitok nelkul is. A 2. szintnek organizálo hatasa van az 1. szinten!

2. szinten uralkodo torvenyek a neuro-fiziologia termeszeti torvenyei, akupunktura, vagy autonom reflex diagnosztika (Autonom Relflex Testing, ART).

Most nezzuk meg a beteget a 3. szinten, Mentalis Test: A fiatal lanynak lehet, hogy meg nem oldott konfliktusa van az apjaval szemben, aki nagyon elnyomó volt gyermekkoraban - szigorú, bunteto, kritikus es idonkent erőszakos.

A fel nem oldott memoria a limbic rendszerben eltarolva  felelos a hypotalamus stimulalasaert es ezert folyamatos szimpatikus stressz uzeneteket kuld a celiac ganglianak, ami mar patalogiai allapotban van a kronikus ingerlestol.

Meg kell talalni es oldani a konfliktust specialis eszkozokkel. Applied
Psycho-Neurobiology tokeletes eszkoz erre, ez megszunteti a bajt a limbic rendszerben.

A celiac ganglia veglegesen kihul es a beteg ujbol kepes a cinket felszivni es ujra jobban lesz! A 3. szintnek organizalo hatasa van az alatta levo 2 szintnek. Visszafele ugyanugy igaz. Ha a beteg nem lenne kepes az etelt felszivni, (1. szint) autonom idegrendszere nem mukodne rendesen, (2. szint) akkor nem lenne energiaja, sem rendesen funkcionalo szelleme, ami szukseges a multra valo emlekezeshez ahhoz, hogy a konfliktust megfeleloen gyogykezeljek.

Viszont, az energia a gyogyulashoz akkor is az alsobb szintekrol jon. Tehat, a legjobb a betegnek, ha minden szinten kezelik szimultánsan, vagyis adjunk neki cinket a kezdeti kezeles ideje alatt es kapjon neural terapiat is az elejen.

A torvenyek amik a 3. szintet uraljak, egyszeru termeszeti torvenyek amiket a modern pszichoterápia fokozatossan ujra felismer: Gondozd es szeresd a gyermeket, biztosits lehetoseget a tanulasra, tartsd biztonsagban, taplaltan.

Minden egyes fent emlitett  termeszeti szuksegletek megsertese konnyen kiszamithato eltorzulast okoz a szellemben, ideg es immun-rendszerben.

Most nezzuk meg a 4. szintrol, az Alom Testrol vagy Intuitiv Testrol. A tipikus csaladfelallitasban a lany az anorexiajaval a kovetkezokepp nez ki.

Lathatatlan mindenki szamara kivulrol, beleertve a gyermekeket is a csaladban. Az anorexias lany apjat az anyja melyen visszautasította es kiturta a csaladbol. Ezert, a lany öntudatlanul lojális a visszautasitott apjahoz es abban a "bűvös" hitben el, hogy ha O eltunik, elhagyja oket, akkor az apja ott maradhat a csaladban. "En Elmegyek helyetted" a hatályos itelet. Ez jelzi a mely es eros szeretetet, kotodest az apa irant.

Anorexia jelentette a lanynak az eltunest...

Az apa elnyomo magatartasa (magatartas a 3. szintre tartozik) azzal magyarazhato, hogy a felesege melyen visszautasitotta, ami ugyanakkor beinditotta, ujrastimulalta az apa gyermekkori fel nem dolgozott lelki problemait.

Csaladallitas Terapia, a lany mondja a szuloknek: "Draga apa! Ami kozted es Anya kozott tortent, ahhoz semmi kozom. Te vagy a felnott, en csak a gyermeked vagyok. Bizok benne, hogy megtudod a problemat oldani anyaval egyedul! Kerlek nezz ram jólelkűen ha maradok." Es az anyanak: Draga Anyam! En csak a gyermeked vagyok. Kerlek nezz ram josaggal, ha kiallok Apa mellett. O az igazi es az egyetlen Apa szamomra."

A gyogyulas ezen a szinten gyakran azonnali eltuneshez vezet a 3. szinten levo asszocialt megoldatlan konfiktusnak es ez esetben eltűnését is jelenti a celiac ganglia mukodes keptelensegenek. Igy, a cink felszivodas is helyre all.

Ismet, a szukseges energia ehhez a gyogyulashoz az alsobb szintekrol kell, hogy aramoljon felfele a felsobb szintekre. A torvenyek amik erre a 4. szintre vonatkoznak azok ugyanazok mint a szisztematikus csaladfelallitas torvenyei. Ezt a terapiat Murray Bowen es Bert Hellinger "fedezte" fel.

ALAPELV: 

Minden egyes csaladtagnak egyenlo joga van az oda tartozashoz.
Ha valaki megtagadja az odatartozast a masiktol a csaladban, akkor egy masik csaladtag probalja majd ezt egyensulyozni ugy, hogy kitagadja onmagat. 

E torvenyekrol Bert Hellinger Love’s Hidden Symmetry c. konyveben ir. E konyv kotelezo olvasmany azok szamara, akik ezen a szinten gyogyitanak. (Pszichiáter, Pszichológus, Kineziologus, stb..)

A csalad system az utolso 3 generaciora visszamenoleg kompromittált az osszes odatartozo szuloket beleertve.

Es vegezetul mi van az 5. szinttel, a Spirit Testtel? Itt egy nehany jo tanacs: Kezdesnek jo lenne, miutan fizikalisan elertunk egy kis eredmenyt, mindenki, az orvos es a beteg is kicsit forduljon befele es adjon hálát a kliensnek, hogy valami "jot" tegyen a frissen szerzett remennyel, vitalitassal, világossággal, lehet, hogy ez egy jo befejező az 5. szinten. Egyszeruen egy barlangban meditalni lehet hogy eleg, de lehet hogy nem.

Ha a munka az 5. szinten nincs befejezve, lehet, hogy fokozatos visszaesesrol van szo. A torvenyek amik a leglényegesebbek ezen a szinten azokat fokozatosan tapasztaljuk meg ahogy felnotte valunk.


Konkluzio:

A fuggoleges gyogyito system ertekes segitsegul szolgalhat azon gyogyitok szamara akik megertik, mi is a valodi holisztikus medicina. Ugyanakkor a Gyogyulas 5 Szintje egyfajta terkepet is ad nekunk holisztikus praktizaloknak, ami segit elnavigalni a neha  igen kaotikus gyogyterapiak kozott.

Minden egyes szintnek megvan a sajat maga rendszere, torvenye, amit meg kell ertenunk. Az also 3 szint a szemelyi vilagahoz tartozik, a 4. es 5. szint pedig a transpersonal vilagahoz.

Minden egyes magasabb szintnek organizalo befolyasa van az alsobb szinteken. Az alsobb szintek latjak el a felsobb szinteket energiaval es szabnak határt az individualnak amiben leteznek.

A gyakorlati konkluziok ahhoz, hogy teljes, egeszseges eletet tudjunk elni, kb igy kell kinezni:

1: Leheto legnagyobb erofeszitessel torekedj arra, hogy a sajat csaladod bekeje a helyere alljon!!! Addig ne allj meg amig nincs szeretet, tisztelet mindenki kozott a sajat es az elmult 2 generaciod kozott. (Hellinger Terapia)

A csalad, 2 generaciora visszamenoleg foglalja magaba a gyerekeket akik ido elott meghaltak, az abortalt gyerekeket, ferjeket akiket kizartak valas utan, anyakat akik belehaltak a szulesbe es a nagybacsikat, akik haboruban meghaltak.

2: Pumpalj annyi erot es energiat az elso 3 szintbe amennyit csak lehetseges: egyel rendesen, aludj rendesen, sportolj, egyel jominosegu vitaminokat, kiegeszitoket. Taplald a "body-electric"-edet masszazssal, akupunkturaval, neural terapiaval, fekudj le egy vizeses mellett, (kint a kanarisnal, tudod) hallgass jo zenet es lazits yogaval.

Keress egy jo terapistat aki tud segiteni megoldani a meg nem oldott erzelmi konfliktusod a mentalis szinten. (3. Szint)

3: Fordulj magadba, tanulmányozd az 5. szintet magad. Ne kovesd senkinek a tanacsat sem! Szakits idot magadra, vonulj el neha, ne zavarjon senki, szukseged van onmagadra.

Dr Dietrich Klighardt MD, PhD.
Epp rajtam demonstral.
ART II Seminar WA Bellevue 2009









Wednesday, October 21, 2009

Zsiregeto Bounty Szelet

2/3 pohar kokusz pehely vagy reszelek (tartositoszer mentes "szulfur dioxid")
Fel pohar ropogos nyers mandula
Fel pohar ropogos nyers mogyoro
5ek keseru kakaopor
1.5 pohar kokuszolaj
1/4 pohar nyers mez
3ek vaj

Nyers mandulat, nyers mogyorot aztasd szurt vizben 8 ora hosszat, aztan sutoben szaritsd legalacsonyabb hofokon kb 12-24 ora hosszat.




Darald le a magvakat, es robotgep segitsegevel dolgozd jol ossze az osszes alapanyagot.

Tedd jegkocka formaba, fagyaszd le vagy tarold a hutoben.



A jegkocka aljara szortam extra kokusz pelyheket es arra ontottem a masszat, tetejere meg tettem meg egy extra mandulat.




Friday, October 16, 2009

Dr. Weston A. Price Alapitvany

"Tiltott Wellness Dr Weston A. Price kutatasan es bizonyitekain alapszik."


(Angolul)







Dr Price es Dr Pottenger azonos felfedezese.
Pottenger macskai video





Pottenger Macskai konyv attekintes klikk ide

Wednesday, October 14, 2009

My Favourite Blonde
















Nem igazan mertem az osszetevoket csak nagyjabol osszedobtam.

kb 100g extra-szuz bio kakaovaj
kb 1 csipet cayenne paprika
kb 2ek friss gyomber juice
kb 1ek vanilia kivonat
kb 2 marek mazsola
kb 30g nyers mez
2 csipet curry

Kakaovajat legkisebb langon nagyon ovatosan olvaszd fel tedd hozza a motyot, tarold hutobe. A mazsola le fog ulni az aljara hules kozben.







Tuesday, October 13, 2009

Lisztmentes Carob Suti

3/4 pohar carob por
1/2 pohar vaj
3ek viz
1ek vanilia kivonat
1ek keseru kakaopor (opcios)
5 tojassargaja
1/2 pohar mez
5 tojasfeherje
1 pohar carob szosz *

Dupla melegiton ovatosan melegitsd es keverd ossze a carob port, vizet, vaniliat es a kakaoport.

Verd fel a tojassargajat a mezzel kb 5 percig.




Verd fel a feherjet.




Keverd ossze a carob mixet a tojassargajaval, aztan ezt hajtogasd bele a felvert tojas feherjebe.



Ontsd bele a masszat egy keskeny kivajazott piskota tepsibe es susd 175 fokon kb 25 percig.




Carob szosz

2/3 carob por
1/2 pohar vaj
1/3 pohar mez
1ek vanilia kivonat
1ek kakaopor (opcios)
1 pohar nyers tejszin (semmikep ne ultrapasztorozott)

Nagyon alacsony tuzon dolgozd ossze teljesen.


Thursday, October 8, 2009

Crunchy Narancsos-Dios-Fuges Energia Szelet



-500g kivalo minosegu 100%-os etcsoki.
-500g ropogos dio (keszites)
-500g fekete fuge
-470g nyers tejszin
-10-15kk narancsolaj kivonat
-kb 6ek nyers mez vagy izles szerint



Csokit olvaszd meg duplamelegiton, add hozza a mezet,  tejszint,  narancs olajat jol keverd el.



Az aprora vagott diot es fuget add hozza, kevergesd egy percig a melegen, aztan leveheted a melegitorol es keverd tovabb addig mig jol ossze nincs dolgozva a massza.



Tedd bele egy formaba, fagyaszd le, aztan szeleteld fel es tarold a fagyasztoba.


Wednesday, October 7, 2009

Nyers Etel Etrend Majmolas

es

Enzimek

Enzimek a 20. Szazad egyik legjobban kutatott resze a taplalkozasi tudomanyban.

Miutan Magyarorszagra is elert amerikabol a "nyers etel etrend mania", gondoltam hozzafuznek en is par gondolatot az enzimekkel kapcsolatban.

Enzimek olyan osszetett feherjek, amik majdnem minden biologiai funkcioban katalizatorkent mukodnek a szervezetben. Aktivitasuk fugg megfelelo mennyisegu asvanyok es vitaminok jelenletetol.

1930-ban mikor elkezdtek az enzimeket tanulmanyozni, kb 80 enzimet azonositottak. Ma, tobb mint 5000 enzimet ismernek fel.

Enzimek 3 nagy osztalyba sorolhatoak.
1. Legnagyobb csoport a metabolikus enzimek, amelyek szerepet jatszanak az osszes testi funkcioban mint pl; lelegzes, beszed, mozgas, gondolkodas, viselkedes es az immune system karbantartasa.

Egy resze ezeknek a  metabolikus enzimeknek felelos a toxinok es carcinogen anyagok semlegesiteseert mint pl; levego szennyezodes, cigaretta fust, stb.. Ezek az enzimek, kevesbe toxikus anyagokka  probaljak atkonvertalni az emlitett toxinokat, hogy a szervezet konnyebben tudja oket kiuriteni.

A 2. kategoria az emeszto enzimek, amibol kb 22 van. Legtobbjuket a hasnyalmirigy termeli.

A 3. kategoria az etel enzim. Ezt kulonosen figyelembe kell vennunk, mikor az etrendunket megtervezzuk. Ezek az enzimek nyers etelekben fordulnak elo, es mar a szajban es a has felso reszeben ragas kozben elkezdik az emesztest.

Etel enzimek koze tartozik a protease, ami a feherjeket emeszti, a lipase, ami a zsirokat emeszti, az amylase pedig a szenhidratokat emeszti. Amylase  a nyalban ragas kozben hozzajarul a szenhidratok emesztesehez, mig az osszes tobbi enzim vegzi a dolgat a has felso reszeben. (cardiac stomach)

A has felso reszeben viszont nem kerul sor enzim kivalasztasra, csak az etel tarolasara, ugy mint a kerodzo allatok elso gyomraban. Ugy kell elkepzelni, mintha ez egy tarolo kontener lenne, ahol az enzimek teszik a dolgukat, amelyek a nyers etelben talalhatoak.

Ezutan,  ez a felig-meddig megemesztett etel tovabb halad a has also felebe kb 30 perccel azutan, hogy lenyeltuk.

Gyomorsav kivalasztas itt a has also reszeben tortenik, amit az etel haladasa stimulal. Ez a gyomorsav nem emeszt hust, mint ahogy az a kozhitben van, inkabb aktivalja az ugynevezett pepsinogen enzimet, amibol pepsin enzim lesz. Tehat, pepsin emeszti a hust.

Enzim kutasasok ramutattak a nyers etelek fogyasztasanak fontossagara. A nyers etelben talalhato enzimek segitenek az etel emesztesehez es igy leveszik a terhet a szervezetrol, igy nem kell a szervezetnek annyi enzimet termelni.

Minden enzim karosul a ho hatasara, ami viz-homersekletnel 48C es szaraz-homersekletnel pedig 65.5C fok.

A 100% fott etelek fogyasztasa senkinek sem ajanlott, mivel tul nagy stressz harul a hasnyalmirigyre. Ha a hasnyalmirigy allandoan azon faradozik, hogy enzimeket produkaljon, amik az etelben kellene hogy legyenek egyebkent, akkor egy ido utan az beadja a derekat es nem fog mukodni.

Dr Edward Howell pioneer enzim kutato szerint az enzim-szegeny etrend leroviditi az eletet, betegsegeket okoz, es redukalja az ellenallo kepesseget mindenfele stressz ellen.

Dr Howell ramutatott arra, hogy azok az allatok es emberek akik kizarolag fott etrenden vannak hasnyalmirigyuk megnagyobbodik, mig mas mirigyuk vagy szervuk, foleg az agyuk, zsugorodik.

Kutatasa arra is ramutatott, hogy a szervezet az enzimeket ujra felhasznalja ugy, hogy felszivja azokat a beleken es a vastagbelen keresztul, majd "visszakuldi" a veraramlaton keresztul a belek felso reszebe, ahol ujra felhasznalasra kerulnek.

 Ez is azt mutatja, hogy szervezetunk egy tokeletes design, hisz igy probalja megovni draga enzim keszletet.

Dr Howel Enzim Tapanyag Axioma

Az elettartam forditott aranyossagban all azzal, hogy az organizmus milyen utemben hasznalja fel enzim potenciajat. Emelt szintu enzim fogyasztasa megakadalyozza, hogy a enzimhaztartas kimeruljon, de legalabb is lelassitja a kimerules utemet.


 Majdnem minden tradicios nep fogyasztott enzim gazdag eteleket, nem csak zoldsegeket, de nyers husokat, nyers zsirokat nyers tej es vaj formajaban, nyers belso szerveket es nyers halakat.

Ezek a tradicios nepek ugyanakkor fogyasztottak erjesztett eteleket-italokat egyarant, amik enzim tartalmuk meg jobban megnott az erjedes utan. Az eszkimok pl. rengeteg olyan nyers halat fogyasztanak, amiket ugymond "megrohasztanak". Valoszinu innen is van a robosztus erejuk..

A tejtermekek savanyitasa, erjesztese szinte mindenhol ismert volt meg mielott a nagy iparositas megkezdodott volna. Primitive emberek napi szinten fogyasztottak enzim gazdag erjesztett tejtermeket mint pl; vaj, kefir, sajt, tejszin.

Tulajdonkeppen, ez azt jelenti, hogy az eletunkben egy bizonyos mennyisegu enzim all rendelkezesunkre. Mindenki sajat maga felelos az enzim keszleteert. Ha valaki joforman az egesz eletet az ettermekben tolti, vagy nem fogyaszt nyers es fermentalt etelt a fott etelek melle, nem lesz megfelelo mennyisegu enzimkeszlete mire megoregszik. Mai oregek ezt egyebkent nagyon jol tukrozik is, hisz legtobbjuknek emeszto rendszeri problemajuk van.

  Nyers Etel Dieta Majmolas


Valo igaz, a nyers etelekben sok az enzim, ami nagyon fontos minden szempontbol. Par dolgot viszont nem vesznek figyelembe a kovetoi.

Az elso nagy veszely, hogy aki felul a Nyers Etel Dieta hintalora, az valoszinu a husok es allati zsirokrol is le fog mondani amik fontosak az egeszseghez.
Azonkivul, mivel sok etel toxinokat, enzimgatlokat tartalmaz nyers allapotban, csak ido kerdese mikor lesz az ember beteg.

Legtobb buzafelet, huvejeseket, magvakat,  aztatni kell fogyasztas elott a bennuk levo toxinok miatt. Csak aztatas soran kerulnek ezek a mergek es enzim-inhibitorok, phytic savak semlegesitesre.

Nyers tojasfeherje avidint tartalmaz, ami interferal a biotin felszivodasaval (B vitamin)
Holott a dieta kovetoi pont ezt predikaljak, hogy a fozesben megserul a B vitaminok nagy resze, ezert nyersen kell enni azt is.

Tartalmaz meg trypsin inhibitort, ami a feherje emeszteset gatolja. Nem csoda, hogy legtobb nyers tojasfeherjet kedvelo testepito ossze-vissza fingja magat tole, mivel a feherjek emesztes helyett csak a gyomorban rothadnak es blokkoljak a B vitaminok felszivodasat.

Ezek az anti-nutrientek a tojasfeherjeben enyhe fozes soran nagyreszben diaktivalodnak.

Spenotban es mas zoldekben amelyek sok oxalic savat tartalmaznak, asvany hianyallapotot okoznak mivel az ocalic sav osszekotodik magneziummal, vassal, natriummal es kennel a belekben. Eppen ezert vesekovet is okozhatnak nem csak csontbetegsegeket.

Mig brokkoli es kaposzta tele van eszencialis tapanyagokkal, tartalmaznak nagy mennyisegu toxinokat, mint glucosinolate. Ez a toxin goitert okoz. (pajzsmirigy betegseg)

Vad gombak nyersen fogyasztva erosen mergezoek lehetnek.
Nyers magvak, mint pl; kesudio, napraforgo, mogyoro, stb. nagy mennyisegu enzim-inhibitorokat es phyctic savat tartalmaz.

E nyers magvak fogyasztasa pontosan az ellenkezojet valtja ki a nyers etel dietanak alapelvevel szemben, mivel a bennuk levo enzim-inhibitorok akadalyozzak az enzimek felhasznalasat. Ezert, a szervezet kenytelen a sajat enzimhaztartasat igenybe venni.

Szojabab az ugy toxikus ahogy van, nyersen is, megfozve is, arrol jobb nem is beszelni. Tofu is ide tartozik, kiveve az a szoja termek amit minimum 6 honapig erjesztettek vagy tovabb. Szojaban a toxinok egyszeru aztatassal nem lehet semlegesiteni.

Nyers Etelek Fogyasztasa a Tradicios Kinai Gyogyaszatban

Nagy mennyisegu es rendszeres nyers etelek fogyasztasa duhos magatartast valt ki emberekben. Ez talan meg is magyarazza, hogy miert lesznek a dieta kovetoi egy ido utan mergesek mint a legtobb vegan,  a tobbi nem oket koveto embertarsaival szemben. (na jo, veganok azert is mergesek mindig, mert B12 hianyuk van, ami fontos az idegrendszer mukodesehez.)


Tapasztalatom szerint, a nyers etel dieta kovetoi egyfajta csoportulasban vesznek reszt, lenezik azt, akik fott etelt esznek, es azokat is akik csak mondjuk 70%-ban fogyasztanak nyers eteleket es nem 100%-ban.


Nyers etel gyengiti a "centerunket", emesztesunket, es az asszimilaciot. Ezert, akadalyozza a szervezetet abban, hogy epitse az Elet eszenciajat, vagy mint az hindu ayruvedic gyogyaszatban nevezik, az Ojas-t.

Ojas ugyanaz mint a kinai gyogyaszatban a Jing eszencia, ami nelkul elet nem letezik. Ojas a reproduktiv eszenciabol jon letre es felelos a novekedesert, fejlodesert, immunitasert.


Szellemunk funkcionalasa is fugg attol, hogy az Ojas vagy Jing eszencia mennyire eros. A spiritualitas is  az Ojast reprezentalja.  Megfelelo mennyisegu Ojas nelkul a szellem es spiritualitas nem letezik.


Indokolt esetben, mikor valaki tul Sattava tipusu, (ayruveda) akkor ajanlott a szemelynek a nyers etelek fogyasztasa egy ideig detox es "megujulas" celjabol.


Nyers Etel Dieta kovetoi gyakran felhozzak, hogy a fott etelek azert is karossak, mert  nyalkat kepeznek a belekben.


Igazsag az, hogy tul sok nyers, hideg, edes etel fogyasztasa meg tobb nyalkat kepez.
Tul sok nyers etel fogyasztasa "elpusztitja" az emeszto "tuzet" amire a hasnyalmirigy/lepnek szuksege van a megfelelo emeszteshez.


Idetartoznak: nyers zoldsegek, gyumolcsok, csirak, zold juiceok, amik vekony nyalkat  es nyirkossagot kepeznek.

Tul sok nyers etel fogyasztas szimptóma: Gyengeseg, hideg erzet, lagy, folyekony szeklet, gyenge emesztes. Sokan sulyosan megbetegedtek, akik nyers etel dietat kovettek, mivel nem tudtak mikor kellett volna beiktatni fott etelt a dietajukba.

Ugyanakkor megjegyzem, van amikor nyers etelek fogyasztasa nagyon is ajanlott. Azoknak pl, akik altalaban piros komplexusuak, vastag lepedek a nyelven, eroteljes pulzusuk van.


En szemely szerint kivancsi lennek arra, hogy a Nyers Etel Dieta kovetoi szerint hol van ebben az etrendben az egyensuly? Hol van a Yin&Yang? Hol van a Tridoshas?

Akkor most jogosan tehetjuk fel a kerdest, hogy mikor es kinek javasolt a nyers etel dieta?

Tiltott Wellness megmondja.

A megfelelo mennyisegu nyers etel a dietaban a kovetkezo 2 faktoroktol fugg:

-Az individual ereje, konstitucioja es kondicioja.
-A klima vagy az eghajlat,  amiben az individual tartozkodik.

Dieta alapjairol itt.


Monday, October 5, 2009

Etrend Cukorbetegeknek



Dr Weston Price es mas kutatok tanulmanyai bennszulottekrol, es azok bolcs osi elet-stilusairol szamol be. Oseink nem csak osztonszeruen kovettek a "tokeletes" anti-diabetic elet-stilust, de a mindennapi etrendukbe is beletartoztak specifikus etelek.

Sajnos, csak nem regiben sikertult rajonnunk arra , hogy ezek az etelek milyen fontos szerepet jatszanak a cukorbetegseg megelozeseben. Lenyegeben, a bennszulottek eleg keves szenhidratot fogyasztottak, es mellette rengeteget mozogtak.

Melegebb eghajlaton, ahol a huvejesek es gyumolcsok "boseg-zavara" volt, legtobbszor lacto-erjesztettek oket, azonkivul megfelelo mennyisegu zsirral es feherjevel fogyasztottak egyutt.

3 taplalkozasi faktor van a bennszulottek etrendjeben ami segit elkerulni a cukorbetegseg kialakulasat.

1: Az etelek gazdagon tartalmaztak asvanyokat. Modern tudomany ramutatott arra, hogy asvanyhiany mint pl. Cink, Chromium, Vanadium akadalyozza az insulin termelodest es felszivodast.

Vanadium hianyaban a cukor a verben nem tud a sejtbe kerulni, Chromium pedig szuksegszeru a szenhidrat anyagcserehez es az  insulin receptorok megfelelo mukodesehez.

Cink pedig egy co-factor az insulin termelesehez. Tradicios etelek asvanydus foldben teremtek, fogyasztottak asvanydus csontbol fozott leveket , finomitatlan sot, asvanydus vizet ittak vagy azt hasznaltak kulonbozo erjesztett italok keszitesehez.

Mai modern etelek kozul a kagylok, csigak, piros husok a legjobb Cink forrasunk. Extra-szuz szuretlen oliva olaj tartalmaz Vanadiumot, Chromiumot pedig tartalmaz taplalkozasi eleszto, melasz, vagy belsosegek mint pl maj.

2: Oseink eteluk egy reszet  mindig nyersen es/vagy erjesztve fogyasztotta, mint. pl. hal, tej, hus. Igy, a hore nagyon erzekeny B6 vitamin megmaradt az etelukbe amit a fozes tonkre tesz.

B6 vitamin szuksegszeru a szenhidrat anyagcserejehez, amihez nem konnyu hozzajutni ha valaki a tipikus modern etrenden van. Oseink osztonszeruen tudtak, hogy allati eredetu  taplalekuk egy reszet nyersen kell fogyasztani.

3: Primitiv emberek bosegesen fogyasztottak azokat az eteleket, amelyek tartalmaznak nagy mennyisegu zsirban oldodo vitaminokat mint pl. vaj, szabadtartasu marhatol, belso szervek, kagylok, halmaj olajak es bizonyos allatok zsirjait, mint pl. medve vagy diszno.


Az Amerikai Diabetikus Szovetseg Etel Piramisa
(Korrupt Verzio.)


Nagy mennyisegu A vitamin abszolut nelkulozhetetlen cukorbetegeknek, mivel a zoldsegekben megtalalhato carotene-eket  keptelenek valodi A vitaminra (retinolra) konvertalni.

A es D vitamin szinten vedi a cukorbetegeket retina es vese problemak ellen. D vitamin pedig szukseges insulin produkciohoz.

Osszeteve mind a 3 szabalyt, kiderul, hogy a tapanyagdus tradicios etrend megfelel az osszes elvarasnak ami a cukorbetegseg megelozesehez vagy kezelesehez szukseges.

Legfontosabb, hogy a cukorbetegek szigoruan kontrolaljak a napi szenhidrat beviteluket. Mig az optimalis szenhidrat adag fugg attol, hogy a beteg mennyire aktiv, legtobbjuk kezdesnek fogyasszon 60g/nap szenhidratot addig amig normalizalodik a vercukor szintjuk.

A kezeles kezdeti periodusaban, ami lehet 1 ev is, az atlag vercukorszintet monitorozni ajanlott verveteles tesztel, ami meri a HgbA1c merteket. Ez megmutatja az atlag vercukor szintet 6 hetes periodusra.

II. tipusu cukorbetegeknek, ez a fajta etrend segit a vercukrot es a sulyukat is normalizalni, miutan napi szenhidrat beviteluket megtoldhatjak kb 72 gramra. Ez a szenhidrat mennyiseg javasolt egesz eleten at.

Ugyanez vonatkozik az I. tipusuakra is, bar ez nem azt jelenti, hogy nem kell tobbe insulin injekcio. Ambar szigoru szenhidrat korlatozas mellett, az inzulin injekciok szamat redukalni lehet, segit a vercukorszint stabilitasaban es az azzal jaro mellekhatasokban.

Erdemes megjegyezni, hogy ebben a megkozelitesben nincs korlatozva a total napi bevitt etel mennyisege, sem az ugynevezett "Glycemic-Betoltes"-e a kulonbozo szenhidratoknak.

Zsirok fogyasztasa barmilyen tipusu szenhidrattal egyutt, csokkenti a glycemic indexet. Tul sokat aggodni azon, hogy melyik etel milyen glycemic indexu, semmit nem segit a terapiaban, inkabb jobban megneheziti a beteg eletet azzal, hogy az osszes idejet szamolgatassal tolti el ahelyett, hogy elvezne az eteleket.

Cukorbetegek nyugodtan fogyaszthatnak tobb zsirt es feherjet, csakis a szenhidratot kell korlatozni.

Amen.



Cukorbeteg Vilag Terkep.