Rolunk

My photo
Hollywood, ca, United States
Weston A. Price Alapitvany Hivatalos Magyar Tamogatoja. http://www.primitive-wisdom.blogspot.com/ Ehes vagy az igazsagra? Tiltott Wellness egy Alternative Taplalkozas Modot tamogat. Az informaciok tudomanyos kutatasokon es hiteles bizonyitekokon alapulnak, ami nem biztos, hogy megegyezik a mai politikailag korrektnek hitt, de egyebkent korrupt nezetekkel. Tiltott Wellness nem ad semmifele orvosi tanacsot, nem diagnosztikal vagy nyujt gyogyaszati kezelest. Mindenki a sajat felelossegere olvassa Tiltott Wellness blogot. Tiltott Wellnes legjobban olvasott cikkje: "Taplalkozas es Fizikalis Degeneracio" Video receptek:http://www.youtube.com/CHIMESTERDOTCOM www.primitive-wisdom.blogspot.com/ referenciak: http://www.westonaprice.org/

Friday, March 27, 2009

Répázás Rákbetegség Ellen




Ha egy pohar repalehez hozzadunk 2 evokanal nyers tejszint a szervezet sokkal konyebben konvertalja at a carotene-t A vitaminra. Ezt a fajta koktelt a Gerson Terapiaban is alkalmaztak daganatos megbetegedesek ellen.



Repa a Tradicios Kinai Gyogyaszatban

Semleges termo-homersekletu; edes iz; hasznos a tudonek; erositi a lepet es a hasnyalmirigyet; javitja a majfunkciot; stimulalja a salakanyag uriteset; vizhajto; jo szekrekedesre; oldja a lerakodasokat mint pl veseko vagy tumor; gyogyitja a gyomorbetegsegeket azoknal akiknek sok a gyomorsavuk; megszunteti a rothaszto bakteriumokat a belekben amik akadalyozzak a tapanyag felszivodasat; kronikus hasmenes; tartalmaz eszencialis olajat ami elpusztitja a parazitakat mint 'pinworm' es 'roundworm'; lugositja a vert; gazdag beta-karotinban ami ved rak ellen; taplalja a bort es hasznos a nyalkahartyaknak.


pinworm


roundworm

Igy, hasznos borserulesekre, tudonek, emesztorendszernek es vizuti gyulladasokban is segit. Segit a szamarkohogesen vagy barmi fele kohogesen. Repale gyogyitja az egesi serulest ha a boron alkalmazzak. Segiti az anyatej termeleset es regulalja a hormonokat. Sok szilikon van benne ami erositi a kotoszoveteket es segit a kalcium anyagcserejeben.

A fent emlitett problemakra kb 3-5dl repalevet kell inni ahhoz, hogy a repa kitudja fejteni gyogyito hatasat.

Vigyazat! Repa mivel nagyon edes, allando fogyasztasa hajhullashoz vezethet es gyengiti a vesemukodeset. Tobb mint 1l repale naponta nem ajanlott.




Pottenger Maj Cocktail



-2 tk nyers szabadtartasu marha maj elozolegesen 14 napig fagyasztva
-1 pohar nyers vagy erjesztett hazi paradicsom szosz. (paradicsomokat turmixold le)
-pici eros szosz
-1 ek hazikeszitesu tejsavo (ha nem erjesztett mar a paradicsom szosz eleve)
-1 citrom csavaras elore.

Fagyos majat reszeld bele az italba, add hozza a dolgokat.

Dr Francis Pottenger (http://tiltottwellness.blogspot.com/2009/02/konyv-attekintes-mester-peter-cn-cmt.html ezt a tonikot javasolta gyengebb betegeinek mivel nagy erot ad. Szanatoriumaban tuberkolozisos betegeknek vagy egyeb leguti megbetegedesben szenvedoknek adta mint orvossagot. Ez a tonik nagyon jo atletaknak es testepitoknek is. A maj fontos hogy jominosegu szabadon tartott marhatol szarmazzon.

Maj es A vitaminrol: http://tiltottwellness.blogspot.com/2009/03/az-vitamin-mende-monda-kulcs-ember_27.html


Paradicsom a Tradicios Kinai Gyogyaszatban


Nagyon hideg termo-homersekletu; edes-savanyu iz; termeli a yin nedveket es eloltja a szomjusagot; erositi a gyomort, tisztitja a majat, a vert es meregteleniti a szervezetet; etvagy fokozo; segit az emesztesben; csokkenti a maj-hojet (Liver-Fire)es az azzal jaro problemakat mint pl. magas vernyomas; piros szemek; fejfajas.

Fuggetlen attol hogy a paradicsom savas gyumolcs, az emesztes utan lugos hatasa van es jol lugositja a vert. Igy, jo reumas betegek szamara is. Zolden leszedett paradicsom ami kesobb erik meg gyengithetik a veset es mellek veseket. Tul sok paradicsom fogyasztas felborithatja a Kalcium haztartast ezert arthritis betegeknek nem ajanlott. Nagy mennyisegu paradicsom fogyasztasa mindenki szamara gyengito hatasu.

dozis: 1-2 paradicsom naponta

Marhamaj A Tradicios Kinai Gyogyaszatban


Semleges termo-homersekletu; edes iz; erositi a majat. Sokszor hasznaljak szem betegsegekre mint pl. homalyos latas, farkasvaksag, glaucoma, szemideg sorvadas. TCM-ben a szem a majat tukrozi.

Maj A Gerson Terapiaban


Gerson Terapia alapja a nyers majital, vagy maj injekciok Rak betegsegekre.
Az A Vitamin Mende-Monda




Felso: A vitamin hianyos szulotol szarmazo diszno szeme. A szemgolyo karosodott mas sulyos testi karosodasokkal.
Alul: A, baloldalon egeszseges szem 9 honaposan.
B, jobbra. A parzas elott 2 hettel 1 adag A vitamint kapott az anya diszno.Szemgolyok es latoidegek csak reszben fejlodtek ki.



A VITAMIN HIANY
Mikor az anyanak nem megfelelo az A vitamin keszlete az utod igy karosodhat.
Bal felso: gyermek nyul-szajjal es farkas-torokkal. Jobb felso: nyulszaj, szeme nincs. Also: diszno dongalábakkal, eldeformalodott fulekkel, 2 tumor

A kulcs ember ebben a cikkben Dr Weston A. Price aki felfedezte, hogy az egeszseges primitive emberek akik tradicios etrendjuket kovettek, kb 10x tobb A Vitamint tartalmazott az etrendjuk mint az akkori modernizalt ember etrendje.

Kutatasai soran bebizonyitotta, hogy az A vitamin a zsirban oldodo vitaminok egyike ami csak allati zsirokban talalhato meg es nelkulozhetetlen az asvanyok felszivodasa segitsegeben. Kulon megemlitette konyveben, hogy azon etelek amik tartalmaztak az A vitamint azt nagyon nagy becsben tartottak a primitivek akiket a Dr tanulmanyozott. Ezen etelek koze tartoznak pl; nyers vaj tavasszal, hal ikra, capa maj.

Az osszes tradicios kultura felismerte hogy nehany etel szuksegszeru ahhoz, hogy megelozzek a vaksagot. Pionir munkajaban "Taplalkozas es Fizikalis Degeneracio" lasd itt: http://tiltottwellness.blogspot.com/2009/02/taplalkozas-es-fizikalis-degeneracio.html
Dr Price elmond egy sztorit ahol egy kutato megvakult a magas hegyekben mivel xerophthalmia betegsege volt (szemgyulladas) es nem volt alkalma olyan etelre szert tenni ami tartalmazott volna A vitamint.

Amig az a kutato banataban sirdogalt egy indian felfedezte es hozott neki frissen halaszott pisztrangot es megetette a hal fejevel es a halszemevel. Par oraval kesobb a latasa megerosodott es par nappal kesobb teljesen visszanyerte latasat.

Meg mielott Dr Price elindult volna hosszu tanulmanyi utjara tudosok felfedeztek, hogy a legtobb A vitamint tartalmazo forras az egesz allatbol a szemszovet es a retina. Sok kultura hasznalt majat mint A vitamin forrast kulonbozo vaksagok ellen.

A majat eloszor a szemere helyeztek a betegnek, majd megettek. Mind ez egy rituale alatt zajlott ahol a beteg a maj gyogyito erejet hasznalta fel a szeme gyogyulasara. Az egyiptomiak ugyanezt a gyogymodot hasznaltak kb 3500 eve. Hasonlo gyogymodokrol szamoltak be a 18. szazadban is Oroszorszagban es 1929-ben az Ujfullandiak. Mas kulturak a capa majat hasznaltak. Hippocrates (460-327 idoszamitas elott) mezben aztatott majat irt fel alultaplalt gyermekeknek akik vaksagban szenvedtek.

Asszir iromanyokban 700 evvel idoszamitas elott es kinai orvosi iromanyokban kezdve a 7. szazadban javalottak a maj fogyasztasat vaksagok ellen. 12. szazadi zsido tanulmany ajanlja, hogy tegyuk szemunkre a kecske majat majd fogyasszuk el vaksag eseten. A kozepkorban Holland orvos Jacob van Laerlandt (1235-1299) is ugyanezeket javasolta es a kovetkezot irta:

"Who does not at night see right
Eats the liver of goat
He will then see better at night."
VITAMIN-A BATORSAG

Farkasvaksag visszatero problema volt a hosszu uti vitorlasok kozott de a nagy europai flottak nem akartak a tradicios majterapia bolcsessegerol hallani. Meresz elszantsagba kerult a tudomanyos eljarasnak, hogy alatamassza az osi gyogyitas ervenyesseget.

Eduard Schwarz (1831-1862) egy austriai fregatt orvosa volt aki eloszor megtette ezt. A hajo orvos celja egy vilagkoruli tudomanyos felderito ut volt. Mielott utba indult volna Becsbol, nehany orvos tarsa megkerte Schwarzot, hogy tesztelje a jo oreg nepi ellenszert farkasvaksag ellen ami fozott okormaj volt.

Az uton 352 emberbol 75 embernel alakult ki a betegseg. Minden este mikor leszallt az alkonyat, elvesztettek a latasukat es ugy kellett oket vezetni mint a vakokat. Schwarz okor es diszno majjal etette oket es arra lett figyelmes hogy mindegyikojuk visszanyerte a latasat ejszaka.

A gyogymod 'igaz csoda' mondta Schwarz a publikalt reportjaban az utja utan. Rajott o maga is hogy farkasvaksag nem mas mint taplalkozasi betegseg. E kijelentese eleg nagy zurt kavart az orvosi szakmaban, azzal tamadtak Schwarzot hogy komolytalan, nem tudja mit beszel es hogy csak nagyit es okosnak akar latszani.

3 eves expedicios hajoutja utan hazaterve 31 evesen tuberkolozisban elhunyt. Ekkor meg nem ismertek az A vitamin fontossagat e betegsegre.

1904-ben Japan orvos Dr M. Mori leirta, hogy xerophthalmia azon alultaplat gyermekek koreben volt gyakori akik etrendje rizsbol, arpabol, muzlibol es egyeb zoldsegekbol alltak.

Xerophthalmia egy olyan betegseg ami farkasvaksaggal kezdodik majd a szaruhartya elkezd bomlani es vegul kifakad a szem. A Japan orvos majjal es tokehalmaj olajjal etette az alultaplalt gyermekeket amivel kituno eredmenyeket ert el. Mi tobb, rajott hogy a tokehalmaj olaj sokkal effektivebb volt mint maga maj a latas visszanyeresehez.

Megsugom, partnerem latasa a gyermekkori etrendjenek koszonhetoen folyamatosan romlott.

Minden evben szemvizsgalatra kellett jarjunk vele, ahol uj, erosebb lencset irt fel a Szemesz Dr. Amiota rendszeresen hasznalunk tokehalmaj olajat, erjesztett marhamajat es kovetjuk a tradicios etrendek alapelveit, latasa romlasa teljesen megallt. Nem kell mar a szemorvoshoz jarni es uj lencsekre sincs szuksege. Termeszetesen ezt nem magyarazzuk a szemesznek, hogy miert, mert valoszinu hulyenek neznenek.

Jomagam is csodanak szamitottam a fogaszati rendeloben a minap. Nemreg kihuzattam 1 regebben gyokerkezelt fogam, ami alatt az allkapocsbol is le kellett faragni 1-2 mm-t (gyokertomott fogakrol itt: http://tiltottwellness.blogspot.com/2009/02/gyokertomott-fogak-es-degenerativ.html ) egeszsegugyi okok miatt. A fog helyen maradt tatongo lyukat nem engedtem osszevarni egyeb okok miatt, ugyhogy egy jo nagy kraterrel a szamba jottem el az orvostol.

Amikor visszamentem kontrollra, a fogorvos aki egyben egyetemi professzor is es 30 eve praktizal nem hitt a szemenek. A sebhely amit a fogeltavolitas okozott teljesen begyogyult hihetetlen rovid ido alatt es nagyon szepen. Kerdezte is hogy mit csinaltam vele es hogy mi az orvosi kortortenetem mert ilyet o meg a praxisaba nem latott, hogy ilyen gyorsan begyogyulna 1 ilyen sebhely.

Mondtam volna neki, hogy odafigyelunk az etrendunkre, de nem mondtam inkabb semmit, nem volt kedvem hulyenek nezetni magam azzal, hogy mi rengeteg koleszterint es telitett zsirt eszunk beleertve nyers boleny vese zsirt is. A mai zsir es koleszterin fobias vilagban ez nem hangzik jol.

Visszaterve a cikkhez, Dr Mori a Japan orvos szerint a maj kituno, majdnem hogy specialis gyogyszer volt. Valojaban, a legtobb esetben az effekt olyan gyors volt, hogy estere a farkasvaksagban szenvedo gyermekek elenken tancoltak oromukben. Tokehalmaj olaj ugyszinten segitett a keratomalacia betegsegen (szembetegseg) tapanyag hiannyal asszocialhato es szaruhartya fekelykent karakterizalt.


Az Elso Vilaghaboru vegen egy orvos akit Dr Bloch-nak hivtak, felfedezte, hogy a kovetkezo etelek meggyogyitjak a farkasvaksagot es keratomalacia-t: zsiros nyers tej, nyers vaj, tojas, tokehalmaj olaj. Egy fontos kiserletben Dr Bloch osszehasonlitotta annak az erdemenyet amikor 1 csoport gyermeket zsiros tejen es 1 masik csoportot margarinen taplalt mint fo zsirforras.

A margarin evok csoportja fele szaruhartya problemaktol kezdtek el szenvedni mig a zsiros tejet ivok csoportja teljesen egeszseges maradt.

Az A Vitamin valodi felfedezoje egyebkent E.V. McCollum volt. Kivancsi volt, hogy azok a marhak amelyek buzan voltak taplalva miert nem fejlodtek, miert vakulnak meg vagy miert nem tudnak gyarapodni es azok amelyek sarga kukoricat kapnak enni miert maradnak egeszsegesek.

Az ev 1907 es ekkor mar a tudosok kepesek kimutatni a feherje, szenhidrat, asvany es zsirtartalmat az etelekben. A buza es kukorica egyenlo mennyisegu asvanyokat, makro-tapanyagokat tartalmazott .

McCollum nem ertette, hogy vagy a buzaban volt valami toxikus anyag, vagy hianyzott belole valami ami a sarga kukoricaban jelen volt. Ahhoz, hogy a kep osszealljon, Dr McCollum kieszelte, hogy kisebb allatokon mint pl patkanyokon fog kiserletezni mivel kisebb helyet vesznek igenybe, kevesebbet esznek, hamarabb szaporodnak mint a marhak.

Felfedezte, hogy azok a patkanyok amelyeket sovanytejjel, 'szin-tiszta' feherjekkel, cukrokkal, asvanyokkal, es szalonnaval vagy olive olajjal etetett, nem novekedtek. Amikor vajat vagy tojassargajat adott nekik, mind megindult a novekedesben es egeszseguk vissza allt. Felfedezett 1 zsirban oldodo vitamin faktort ami a vajban, zsirostejben tojassargajaban talalhato. Ez a faktor eszencialis a novekedeshez es a tuleleshez. Ezt a faktort "Zsirban Oldodo Faktor 'A' a masik pedig a "Vizben Oldodo B"-nek nevezte el.

Osbourne es Mendel kutatasa ami publicitasra is kerult, alatamasztotta Dr Mori tanulmanyi eredmenyeit, miszerint tokehalmaj olaj ugyanolyan eredmenyeket hozott a patkanyokban mint a vaj.

Folyamatos kutatasok segitettek a tudosoknak bizonyitani, hogy az A vitamin az szintelen, de sokszor asszocialhato olyan etelekkel amik tartalmaznak beta-carotene-t es sarga szinuek. 1930-ban kutatok rajottek, hogy az A vitamin a beta-carotene-bol kepzodik a belekben mind az allatoknal es az embereknel.

Tudomanyos megnevezese az A vitaminnak Retinol, mert nagy mennyisegben fordul elo a
retinaban. (recehartya) Mas kutatok demonstraltak az A vitamin fontossagat sejt megkulonboztetesben, csont fejlodesben, reprodukcioban es immune system funkcioban.

Dr Weston Price alatamasztotta az A vitamin felbecsulhetetlen erteket a tradicios etrendekben akkor amikor a primitive emberek etrendjuket tanulmanyozta 1930-1940 kozott. lasd itt: http://tiltottwellness.blogspot.com/2009/02/taplalkozas-es-fizikalis-degeneracio.html

Ezeknek a remek tudosoknak koszonhetoen a vilag kulonbozo reszein normalissa valt az ugynevezett tokehalmaj program, ahol a gyermekeknek kotelezo volt a tokehalmaj olaj fogyasztasa egeszen a 2. Vilag Haboru vegeig. Kerdezd csak meg a nagyszuloket, ok is biztosan emlekeznek meg erre a programra.

Ironikusan, amig az amerikaiak megszuntettek a tokehalmaj programot es nem adtak tovabba gyermekeknek kotelezo jeleggel, addig az Afrikai es Azsiai emberek hihetetlen sikerekkel eloztek meg a vaksagot es gyulladasos szembetegsegeket.

Ez az A vitamin program egyebkent egy masik nagyszeru kutato otlete volt akit Alfred Sommer-nek hivtak. O egy szemesz orvos volt a Johns Hopkins Egyetemen. Itt meglobbizta turelmesen azt, hogy az A vitamin programot bevezessek a vilagon mindehol mivel nagyszeru eredmenyeket ertek el vele Indoneziaban es Nepalban is.

Az elmult nehany evtizedben sok A vitamin kutatas a rakbetegseg megelozesere osszpontositott. Sajnos azonban az A vitamin anti-karcinogen hatasara nem voltak kivancsiak. Meglehet hogy a legtragikusabb pelda Dr Max Gerson-e volt, aki rengeteg rakos beteget gyogyitott ugy, hogy nyers majitalt itatott veluk mivel az tele van A vitaminnal vagyis Retinollal.

1946-ban Dr Gerson tanusitotta az Amerikai Kongresszusi Bizottsag elott azt, hogy milyen sikereket ert el a majitallal rakos betegeknel, de szerencsetlen orvost azonal hulyenek neztek es semmibe vettek.

1973-ban Dr Kanematsu Sigiura a Sloan Kettering Intezet tagja publikalta az ott elvegzett kutatasok eredmenyeit miszerint emlos allatok daganatait nagymennyisegu A vitamin es magok kivanata Laetrile elpusztitotta. 5 daganatos egeren vegzett kiserletbol mind az 5 eger meggyogyult es elmultak a rakos daganatok.

Dr Kanematsu befejezo reportjaban azt is kulon megjegyezte, hogy meg sosem latott ilyen komplett regressziot daganatos megbetegedeseknel akarmilyen kemoterapias gyogymod is volt alkalmazva. Mindezek ellenere csak par honappal kesobb az Intezet egyik szovivoje siman letagadott minden erre vonatkozo kiserletet ami a majterapiara es annak sikereire vonatkozott.

Az A Vitamin Hóbort

Amig az A vitamin kutatasok folynak, addig a modern mezogazdasag es elelmiszeripar csak a fogat szivja. Nagyipari gazdalkodas celszeruen ovakodik az A vitamin beiktatasatol az allatok eledelebe, es a feldolgozo uzemek inkabb zoldseg olajakat hasznalnak mintsem allati zsirokat.

Nehany zoldsegolaj tartalmaz karotenokat, de nem valodi A vitamint. Kizarolag allati zsiradekok tartalmaznak valodi A vitamint, es az is csak akkor tartalmaz nagy mennyisegben ha az allatnak a taplalekaban megtalalhato a carotene vagy A vitamin. E taplalkozashoz tartozik a fu, lucerna vagy hasonlok, bogarak...

Sajnos a tulnyomo tobbsege a taplalkozassal foglalkozo konyveknek azt bizonygatja, hogy A vitamint tudunk szerezni gyumolcsokbol es zoldsegekbol. Meg ennel is rosszab, hogy az FDA megengedi a elelmiszeriparnak azt, hogy a cimken a carotene-t A vitaminkent tuntesse fel.

A cimke a paradicsomos konzerven azt irja tartalmaz A vitamint meg akkor is ha valodi A vitamin forrasa a paradicsomban csak egy mikroszkopikus resze valami bogarnak. Valojaban az elelmiszeripar es az 'alacsony zsirtartalom iskolai' nagy hasznot huznak abbol, hogy a tarsadalomnak halvany sejtelme sincs mi a kulonbseg a valodi A vitamin es carotene kozott.

Valojaban a kovetkezo etelek tartalmaznak nagy mennyisegu A vitamint: vaj, tojassargaja, maj, allati belso szervek, kagylok es mindezen eteleket teljes erobol probaljak ugy bemutatni a tarsadalomnak mint a legveszelyesebb mergeket.

Valoigaz, rendes korulmenyek kozott az emberi szervezet at tudja a caretone-t konvertalni A vitaminra. Ez a konvertalas a belek felso reszen megy vegbe az epesavak es zsir-lebonto enzimek segitsegevel. Az egesz carotene csaladbol a beta-carotene-t konvartalja a szervezet a legkonyebben.

Korabbi kutatasok kimutattak, hogy 4 resz carotene kell ahhoz hogy egy resz retinolt kapjunk. (4:1) Ez az arany kesobb modositva lett meg magasabbra, vagyis 6:1 Ez azt jelenti, hogy naponta orias mennyisegu zoldseget es gyumolcsot kellene fogyasztani ahhoz, hogy fedezze a napi abszolut minimum A vitamin szuksegleteket. Viszont lehet hogy a 6:1 arany sem igazan hiteles es az arany joval magasabb.

Csak a baj az, hogy a carotene retinolra valo atkonvertalasa csak nagy ritkan optimalis.
Cukorbetegek vagy akiknek bajuk van a pajzsmirigyukkel (minimum a fele az amerikai tarsadalomnak) nem kepes a szevezetuk a konvertalasra. Gyermekek nagyon minimalisan konvertalnak es ujszulottek meg abszolut nem. Nekik muszaj az A vitamint allati zsirokbol meriteni pedig mindenki azt hajtogatja, hogy a bebik legyenek zsirmentes vagy alacsony zsirtartalmu etrenden.

Kimerito edzes, sok alkohol fogyasztasa, sok vas fogyasztasa pl lisztekhez hozzaadott vas vagy muzlikhez hozzaadott vas, par jol ismert gyogyszer fogyasztasa, sok tobbszorosen telitetlen zsirsavak fogyasztasa, cink hiany, de meg a hideg idojaras is akadalyozza a carotene konvertalasat csakugy mint az alacsony zsirtartalmu etrend.

Carotene konvertalasaert az epesav a felelos, de nagyon keves epesav termelodik es jut el a belekbe ha nincs megfelelo menyisegu zsir az etelben. Az az inyenc ember aki vajat tesz a zoldsegere es tejszint tesz a zoldseg levesebe bolcsebb mint gondolna.. Akkor mi nagyon bolcsek vagyunk. -)) Minden tanyer csontbol fott levesembe ott olvad 1 teaskanal boleny vese zsir.

Vaj stimulalja a epesavak kivalasztasat ami szukseges a zoldsegekben levo carotene konvertalasahoz. Tobbszorosen telitetlen zsirok is segitik az epesavak kivalasztasat, de ugyanakkor gyorsan tonkre is teszi a carotenet hacsak nincs jelen kello mennyisegu antioxidans. Tehat, nagyon esztelen dolog csak zoldseget enni es abban a tevhitben elni, hogy igy valodi A vitaminhoz jutunk.

Retinol felelos a novekedesert, testtszovetek ujraepiteseert, segit a szaj, orr, tudo, torok nyalkahartya megvedeseben, keszteti a gyomorsav termeleset ami szuksegszeru a feherjek megfelelo emesztesehez, erositi a csontokat, fogakat, taplalja a vert, nelkulozhetetlen a latashoz, segiti a ribonukleinsav (RNA) termelodeset es hozzajarul az immunesystem egeszsegehez is.

A vitamin-hiany terhes anyak utodjaiban szem problemakat, vesebetegseget, nyúlszájt (harelip) farkastorok bajt, szivrendelleneseget okozhat. Az A vitamin-keszlet kimerito edzes, laz vagy stresszes idoszak utan gyorsan kimerul. Igy, meg azok az emberek akik kepesek a carotene-t retinol-ra atkonvertalni sem kepesek gyorsan megfelelo mennyisegu A vitaminhoz jutni zoldsegekbol.

Azok az etelek amik gazdagok A vitaminban nagyon fontos cukorbetegeknek es azoknak akiknek gyenge a pajzsmirigyuk. Par eves 'praxisom' alatt megfigyeltem, hogy a klienseim tobb mint felenek pajzsmirigyuk nincs egyensulyban. Foleg azoke akik tobbnyire szoja eteleket fogyasztanak. Valojaban a pajzsmirigynek tobb A vitaminra van szuksege ahhoz hogy jol mukodjon, mint az osszes tobbi szervnek. Retinol nelkul a pajzsmirigy keptelen funkcionalni.

Az A vitaminban gazdag etrend segit megvedeni a cukorbetegeket az azzal jaro bajoktol mint pl recehartya gyulladas vagy ehhez hasonlo szembetegsegektol. Dr Weston Price ugy tekintette a zsirban oldodo vitaminokat foleg az A vitamint, mint alapveto katalizatorjat az osszes biologiai funkcionak.

Megfelelo asvany felvetele es felhasznalasa a vizben oldodo vitaminoknak megkoveteli, hogy legyen a szervezetben elegendo A vitamin. Dr Price kutatasa demonstralta, hogy nagymennyisegu A vitamin gondoskodik egeszseges reprodukciorol, bajos szeles arccsontokrol, egyenes fogakrol es eros robosztus testfelepitesrol. Megfigyelte, hogy primitiv emberek kulonosen ertekeltek az A vitaminban gazdag eteleket a novekvo gyermekek es terhes anyak szamara.

Dr Price kutatasa bizonyitotta, hogy a primitve emberek etrendje 10x tobb zsirban oldodo vitaminokat tartalmazott mint az akkori amerikai embereke 1940-ben. Ma, mindenki unnepelyesen lemondott a vajrol, tokehalmaj olajrol, ures feldolgozott tobbszorosen telitetlen zsirok javara. Nem csoda, hogy mindenki sziv es errendszeri beteg.

A 3. Vilag kozossegei kozott az A vitamin hiany elterjedt es nagyban hozzajarul a halva szuletett bebik aranyahoz, vaksaghoz, csont eldeformalodashoz es hajlamossag a megfertozodesekhez. Ezek megtortennek ott is ahol van hozzaferes rengeteg mennyisegu zoldsegekhez es gyumolcsokhoz is.

A jominosegu tejtermekek hianya, a belsoszervek fogyasztasanak megtagadasa, mondvan az regimodi es egeszsegtelen, zoldsegolajok hasznalata a fozesben allati zsirok helyett mind-mind hozzajarul a fizikalis degeneraciohoz es szenvedesekhez a 3. Vilagban. Vagy pontosabban, mar az egesz vilagon, csak nezz korul. Hany ismerosod foz vajjal vagy allati zsirokkal? Aha, igy gondoltam en is.

Az A vitamin ellatas olyannyira alapvetoen fontos az ember szamara, hogy a maj es mas belso szervek kepesek ezt nagy mennyisegben elraktarozni. Igy, egy felnott kepes meglenni egy darabig alacsony zsirtartalmu etrenden anelkul, hogy hianyallapot tunetjelenseg lepne fel.

Kanyaró betegsegben szenvedo gyermekek A vitamin keszletuk gyorsan lemerul ami vegletes vaksaghoz vezethet. 3 evre van egy anyanak szuksege ahhoz, hogy meg egy gyermeket a vilagra hozzon. Ennyi idore van szukseg ahhoz, hogy az anya ujra feltoltse magat kello mennyisegu A vitaminnal es az ujszulottek ne szenvedjenek hianyt semmiben. (megjegyzem a 3 ev ugy igaz ha valaki betartja a primitiv emberek etrendjet.)

Magas feherje, alacsony zsirtartalmu etrendek (hahó, szalkasito vagy tomegnovelo testepitok??) kulonosen veszelyes mivel a sok feherje kiuriti gyorsan az A vitamin keszletet.
Azon gyermekek akik magas feherje, alacsony zsirtartalmu etrenden nevelkedtek, nagyon gyorsan nottek. Az eredmeny? Magas, rovidlatok es nyurgák. Fogaik ossze-kuszaltak csontozataik gyengek.

Magas feherje, alacsony zsirtartalmu etrend meg vaksaghoz is vezethet mint ahogy vezetett is Guatemalaban, ahol nagy mennyisegu zsirmentes bebitapszert (tejport) adtak adomanyul egy taplalkoztatasi programban. (bebitapszerekrol itt: http://tiltottwellness.blogspot.com/2009/03/bebitapszer-gyartok-trukkjei-www_18.html )

Azok a gyerekek akik tejport fogyasztottak, mind megvakultak. Primitiv emberek mind osztonszeruen tudtak a helyes taplalkozas alapelveit mint pl (lasd:http://tiltottwellness.blogspot.com/2009/02/tradicios-taplalkozas.html ) nem fogyasztottak sovanyhust, mindig megettek az allatok belsoszerveit..

Valojaban a gyerekeknek joval hasznosabb ha az etrendjuk tobb kaloriat tartalmaz zsir formajaban mint feherjeben.

Magas zsirtartalmu etrenden nevelkedo gyermek, ami gazdagon tartalmaz A vitamint, az ketseg kivul eros fizikumu, egyenletesen novekvo, eros immunrendszernek orvendhet. A The New York Times magazin is eros tamogatoja volt az alacsony zsirtartalmu etrendnek meg gyermekek szamara is, holott a minap megjelent NYT-ban hogy az A vitamint tartalmazo etelek mint pl maj, tojassargaja, tejszin, es kagylok rezisztenciat nyujtanak fertozo betegsegek ellen gyerekeknel es megelozi a rakbetegseget felnotteknel.

Az A vitamin mende-mondak osszezavarjak az embereknek mar az egyebkent is kodos tudatat es tovabbra is elfogadjak az alacsony zsirtartalmu dogmat meg azok is akik a tudomanyokrol irnak. (kiveve Tiltott Wellness termeszetesen). Mi nem dolunk be semmifele zsir-fobianak mert nem akarunk osszekuszalt fogu nyurga, rovidlato kisgyerekeket.)

Az A vitamin Gazság

Ami meg ezeknel is rosszabb, hogy mindenki amiatt aggodik, hogy a napi megengedett A vitamin felett levo fogyasztas az toxicus. Mi tobb, a propaganda akkora, hogy szuleszek es gyermekgyogyaszok mar egyenesen ovnak azoktol az etelektol amik A vitamint tartalmaznak.

Nemregiben egy "szakerto" bizottsag azt ajanlotta, hogy a napi ajanlott menyisseget vegyek le 5000 IU-rol 2500 IU-ra es a felso hatar legyen noknek 10000 IU. A bizottsag elnoke Dr Robert Russel volt. Azt allitotta, hogy a vitamin fogyasztas a felso hatar felett majbetegseget es szuletesi rendellenesegeket okozhat. Ami azert is nevetseges allitas mert az ezidaig bizonyitott kutatasok alatamasztottak par evtizeddel azelott, hogy terhes anyaknak javallott a tokehalmaj olaj fogyasztasa naponta es a maj fogyasztasa hetente.

1 evokanal tokehalmaj olaj tartalmaz minimum 15.000 IU es 1 adag maj pedig tartalmazhat akar 40.000 IU A vitamint. Russel ugy foglalja ossze a megallapitasat, hogy napi felpohar sargarepa eleg ahhoz, hogy fedezze napi A vitamint szuksegletunket.

Az A Vitamin Rabszolgasag

Amig Amerikaban es valoszinu mas orszagokban is a kormany es idomitott orvosai, dietetikusai zurzavart okoznak es felelmet keltenek az A vitamin fogyasztasaban, addig a WHO es az UNICEF A vitamin disztribucio programjai Afrikaban es Azsiaban nagy sikereket er el csokkentve a vaksagot es a halva szuletett gyermekek szamaranyat.

Az A vitamin sokkal olcsobb eletmento mint az eletveszelyes vedooltasok vagy gyogyszerek.
Azonkivul a program nem aknazza ala a tradicios kulturakat vagy egyeb etelvonalakat es igy konnyeden jut a vitaminhoz a lakossag.

De ez a fajta siker nem igazan hizelgo a gyogyszergyaraknak es az elelmiszeriparnak mert igy a nep erosebb lesz, a szukseg gyogyszerekre es feldolgozott etelekre meg kevesebb. Es itt jonnek az alattomos nagy cegek a kepbe, hogy beferkozzenek ok is a programba. Kellogg, Cargill, Monsanto es Procter & Gamble akik hozza adtak az A vitamint margarinekhez, zoldsegbol nyert olajokhoz, lisztekhez, cukrokhoz, reggeli muzlikhez es meg MSG-hez is! (E-621 lasd: http://tiltottwellness.blogspot.com/2009/02/e621-natrium-glutamat-msg-dr-russel_13.html

Egy hivatalos ebeden ahol Hillary Clinton es kulonbozo segelyszolgalatok cegvezetoi voltak a host bejelentettek, hogy a celjuk az, hogy megmutassak a 'bennszulotteknek' hogy kell az A vitamint hozzaadni azokhoz az etelekhez amit a szegenyebb emberek esznek. Mas szoval, az A vitamint hasznaljak fel az ocska eteluk promotalasahoz az Afrikai es Azsiai lakosoknak humenitarius segelyt szolgalo alruhaba bujva.

Szegenyebb emberek Amerikaban margarint es mas ocska etelt esznek mig a 3. vilag szegeny emberei azt eszik amit a farmerek megtermelnek. Es amikor az emberek visszautasitjak ezeket a feldolgozott mergezo eteleket akkor az alruhas humanitarianusok es tarsaik uj strategiakat eszelnek ki mint pl beta-carotenenal gen manipulat rizs termesztese A vitaminert.

Azok akik az ugynevezett "golden" rizst promotaljak azok vagy szanalmasan hulyek, vagy pofatlanul korruptok. Golden rizs carotene tartalma nem tartalmaz semmifele A vitamint a vilag gyermeki szamara hanem inkabb jobban kiszoritjak a szuloket a foldmuvelesbol bele a szornyu nyomorusagba.

Mit tehetunk mi ahhoz, hogy megfekezzuk ezt az alattomos torteneseket amiket az etel es gyogyszeripar komplexusok talalnak ki szerte a vilagon? A valasz egyszeru: meg kell szuntetni a toke forrasukat ugy, hogy nem vasarolunk feldolgozott ocska mergezo eteleket. Mellozzuk a gyogyszereket. Az ut a jobb fizikalis es gazdasagi egeszseghez azokon az eteleken vezet at amik tartalmaznak valodi A vitamint.
A carotene konvertalasat akadalyozo tenyezeok

*bebik vagy gyermekek nem kepesek a konvertalasra
*cukorbetegek
*alulmukodo pajzsmirigy
*alacsony zsirtartalmu etrend
*gyurusfergek a belekben
*hasmenes
*hasnyalmirigy betegseg
*celiac betegseg (gluten erzekenyseg)
* coeliac betegseg (belbetegseg)


Referenciak:

Price, Weston A. Nutrition and Physical Degeneration. Price-Pottenger Nutrition Foundation, San Diego, CA, p 280.
  1. The history outlined here has been expertly compiled by G Wolf. "A History of Vitamin A and Retinoids." The FASEB Journal, July 1996, 10:1102-1107.
  2. Gerson, M., MD. A Cancer Therapy: Results of Fifty Cases. Totality Books, Del Mar, CA, 1958.
  3. Griffin, G. E. World Without Cancer. American Media, Westlake Village, CA, 1974, pp 462-3.
  4. Solomons, N. W. and J. Bulus. "Plant sources of provitamin A and human nutriture." Nutrition Review, Springer Verlag New York, Inc, July 1993, 51:1992-4.
  5. Jennings, I. W. Vitamins in Endocrine Metabolism. Charles C. Thomas Publisher, Springfield, Illinois.
  6. Dunne, L. J. Nutrition Almanac, Third Edition, McGraw-Hill Publishing Company, 1990.
  7. Jennings, Op Cit.
  8. Price, Op Cit.
  9. Solomons, Op Cit.
  10. Personal Communication, Ruth Rosevear
  11. Protein calories should comprise about 15 percent of the diet. Fat calories in children's diets should be greater than 40 percent of total calories.
  12. Angler, Natalie. "Vitamins Win Support as Potent Agents of Health," New York Times, March 10, 1992.
  13. Brown, David. "It's Cheap and Effective, With Wonders Still Being (Re)discovered." The Washington Post, November 7,1994.
  14. Rothman, K. J. and others. "Teratogenicity of high vitamin A intake." New England Journal of Medicine. November 23, 1995 333(21):1414-5.
  15. Mastroiacovo, P. and others. "High vitamin A intake in early pregnancy and major malformations: a multicenter prospective controlled study." Teratology. January 1999 59(1):1-2.
  16. Wiegand, U. W. and others. "Safety of vitamin A: recent results." International Journal of Vitamin and Nutrition Research. 1998, 68(6):411-6.
  17. Mann, J. "Saving Young Lives With a 2-Cent Capsule." The Washington Post, March 17, 1999.
19. by Sally Fallon and Mary G. Enig, Phd

Sunday, March 22, 2009

BANAN BANANNAL
T.W. MODRA






-5 banan
-5 tojassargaja nyersen
-10ml vanilia kivonat
-3dl nyers tejszin
-nyers mez izles szerint

( banan adag termeszetesen tetszoleges.)

-3 Banant vagj el hosszaban, kokuszolajban susd barnara.
-Tejszint verd fel
-2 nyers banant, tojassargajat, mezet, vaniliat turmixold ossze.
-Talald a banan kremmel es a tejszinhabbal.



Banan a Tradicios Kinai Gyogyaszatban (TCM)

Nagyon husito termo-homersekletu; edes iz; nedvesiti a beleket es a tudot; gyogyitja a szekrekedest es a fekélyt; szaraz kohogesre hasznalj erett szeletelt banant amit keves vizzel alacson tuzon megfozol kremlevesnek.

Aranyerre:-parold addig mig jo puha nem lesz es ha bio a banan akkor hejaval egyutt naponta 2x1 banan ures gyomorra fogyaszthato. Banan jol meregteleniti a szervezetet; mivel nagyon husito es magas cukor tartalmu, igy elvonokuran is hasznos foleg alkoholistaknal. (alkoholistak: erosen ho-tipus, kivanjak a cukrot az elvonas alatt)

Gazdag kaliumban; jo magas vernyomasra es mivel jol nedvesiti a szarazsagot konnyen emesztehto. Igy, idosebb embereknek is remek. (Vernyomas, szarazsag, emesztorendszer gyengulese tipikus idosebb korban).

Mivel nagyon husito tipus, gyengebb, hideg kezu-labu "torekenyebb" bebiknek, nem nagyon ajanlott csak mertekben.


PARTY SALSA SPANYOL STYLE ES EDESKRUMPLI CHIPS


-5 paradicsom
-2 fokhagyma
-1 eros zoldpaprika
-felpohar apritott hagyma
-15 ml szuz olive olaj
-15ml citromle
-5-6 feketebors "csavaras"
-2/3 pohar magozott olive bogyo
-1/4 pohar koriander zold



Edeskrumpli vagy Yam chips

Szeleteld fel a krumplikat chips vastagsagura es kokuszolajban vagy sertes zsirban susd ki ropogosra. Vigyazz sutes kozben ne tapadjanak a krumplik egymasra.




1: Aprits fel mindent es serpenyoben 3-4 percig parold ossze az osszes alapanyagot vagy mig a paradicsom megpuhul. (a felapritott koriander kivetelevel)

2:Koriandert most add hozza a salsahoz nyersen es nagyon enyhen turmixold ossze, vigyazz ne legyen pepes.


Wednesday, March 18, 2009

Bebitapszer Gyartok Trukkjei



A billio dollar bebitapszer biznisz ami kb 2 millio dollar per/nap a penzrol szol es nem a nep egeszsegerol.
Exluziv szoptatas elavult es ala-aknazott annak ellenere, hogy a bebik es az anyak reszere ez mennyire fontos lenne.

Annak ellenere, hogy kulonbozo tudomanyos kutatasok bizonyitjak, hogy az anyatej mennyire fontos a bebi szamara es mennyivel jobb mint a tapszer, ma mar alig vannak olyan anyak akik szoptatnak megfelelo ideig. Szeretnem megjegyezni, hogy a szoptatas ideje es a tej minosege meghatarozza az ember egeszseget egesz eletere. Belertve mentalis, spiritualis es fizikalis egeszseget egyarant. Azon gyermekek akik anyatejen nevelkednek sokkal inteligensebbek kesobb az eletben.

Agressziv tapszer marketingek felrevezettek az anyakat es elhitettek veluk, hogy a tapszer ugyanolyan jo vagy jobb mint az anyatej. Ma a noi melleket csak egy szex szervkent reklamozzak es sehol nem lehet latni kepen, hogy a bebi a cicin csungve szopna.

Bebitapszer gyartok befolyasoljak a kormany egeszsegugyi iranyvonalat es az orvosi tarsadalmat is szolgalojava tette. Mindenfele ijezgetesi taktikakkal jonnek mint pl. 'uj kutatasi eredmenyeik ezt meg azt mutatjak'. Termeszetesen a hatterben mindig a gyartok allnak es semmifele kutatasrol szo sincs.

Profit


A fo celja a gyartoknak, hogy maximalizalni tudja a profitot mind terjeszkedessel, aruk novelesevel es fogyasztoik szamaval. Teljesen nyilvanvalo, hogy a szoptatas az nem egy jo biznisz a tapszer iparnak. A bebietel ipar (ide tartoznak az uvegek, cumik is) kb 8 billio dollart keres a bebiken evente.

Tapszergyarto cegek lefizetik a doktorokat, vedonoket, orvostan hallgatokat, gyermekgyogyaszatokat es finanszirozzak szamukra a kulonbozo ajandekokat, utazasi megteriteseket, konferenciakat es media kiadvanyokat csereben, hogy reklamozzak az o tapszeruket.

Az a penz amit a lobbizasra es promociokra koltenek az mind hianyzik a tapszergyartas minosegebol es a tapszer alapanyagbol. WHO ajanlja, hogy a docosahexaenoic acid (DHA) az eszencialis a bebi agyanak fejlodesehez es legyen a formulakhoz hozzaadva. Europa es Asia megfogadta a tanacsot, de az USA megint ellenalt. Az FDA es ROSS Pharmaceuticals (Similac marka) allitasa szerint nincs elegendo tudomanyos bizonyitek arra, hogy DHA-ra szukseg van, es ugyanakkor be is ismeri, hogy tul draga lenne hozzaadni a zsirsavat a tapszerekhez.

A bebik egeszsege ugy tunik legkevesbe szamit. Legtobb alapanyag a formulakban hihetetlenul olcso. Szoja feherje meg meg olcsobb es meg veszelyesebb is.

A Szinfalak Mogott




A formula forgalmazas korlatozasai miatt a gyartok meg fondorlatosabba valtak. Lobbizak a kormanyt, klinikakat, korhazakat letesitenek amik 'bebitapszer marketing ugynoksegkent' mukodnek.

Anyatejpotlok legtobbszor vagy rossz minosegu tehentejbol vagy feldolgozott szoja feherjebol keszulnek. Ami emberi tejbol keszult sem jobb a tobbinel, hiszen mar nincs eredeti formajaban es ki tudja miket adnak meg hozza nem beszelve arrol hogy ki tudja milyen toxikus volt maga az anya akitol a tej szarmazik.


A Tapszergyartok szerencsejukre meggyoztek az FDA-t azzal, hogy a tapszereket etelkent minositsek es ne gyogyszerkent. Igy, nem kell neki atesni szigoru vizsgalatokon. (amin meg is buknanak sorban) Igy, az FDA engedelyezi a szoja feherje kivonatot a formulakban, meg akkor is ha ez az anyag nem minosult soha biztonsagosnak es nem kapta meg a GRAS minositest. (GRAS=Generally Recognized as Safe)

A cegek megvalogatjak a delegatusukat akik nemzetkozi gyermek-taplakloztatasi konferenciakon reszt vesznek, meg azokat is akiket a WHO szponzoral. Specialis kedvezmenyeket adnak kulonbozo taplakozas oktato programoknak, arvahazaknak, stb. de a kovetelmenyuk az magaba foglalja azt, hogy a logojuk mindenhol jol lathato legyen az uvegeken, dobozon, stb.

Minden alkalmat megragadnak ahhoz, hogy portekajuk mindenki altal jol ismert legyen.
Kormanyoknak anyagi kotodese van ahhoz, hogy importaljanak bebieteleket. Kormany kulon penzt kap afa es vam formajaban is. Zimbabweben a kormany 17.5 % afat gebel az importalt formulakon es 10%-ot a vamon. Igy, a kormany osztoz a profitban ha az anya lemond a szoptatasrol es formulakkal tomi a bebiket.

A tapszergyartok cegek televannak beepitett emberekkel a kormany kulonbozo taplalkozas-szakoktatasi osztalyain akik ugyelnek arra, hogy a markanevek jol ismertek legyenek. Fizetnek nemzetkozi delegatusoknak, hogy reszt vegyenek nemzetkozi taplalkozasi konferenciakon es szavazzanak az o szamukra. (Tapszerukre)

Formula gyartok ugynokei meg ott is interferalnak ahol a szoptatas fontossagat oktatjak, kisebb baba-mama intezmenyeknel. Zimbabweben, szoptatast-tamogato mediaban amit a UNICEF alapitott, tobbszorosen visszatartottak cikkeket amit a szoptatas fontossagarol irtak a NESTLE lobbizo erejenek koszonhetoen. Vegul a cikkek publicitasra kerultek, de senki nem tudja hany ilyen lobbizas tortent.

Amikor 1 szoptatast tamogato csoport Guatemalaban tuntetest szervezett az ellen, hogy ne hasznaljanak bebi fotokat az tapszerek csomagolasan es uvegeken. (GERBER marka) GERBER reagalas keppen megprobalta lefizetni a nemzetkozi szoptatasi bizottsagot. Amikor ez nem vezetett celhoz, a kormanyt fenyegette meg GERBER ceg.

Ha Guatemala nem engedi GERBER-t abban, hogy gyakorolja a szabad cserekereskedelem jogait mondja GERBER, akkor kiviszik a bizniszt az orszagbol. Sajnos Gerber gyozott...

Nemzetkozi szoptatast tamogato csoportok folymatosan akadalyozva vannak tapszergyarto cegek altal es ragaszkodnak mindig ahhoz, hogy oktatasokon, konferenciakon az o reprezentativjuk mindig jelen legyen.

Ezek a reprezentativek aztan ezeken a gyuleseken minden javaslatot alaaknaznak es tamadnak amik veszelyeztetnek a tapszeruket es profitjukat. Fulop-Szigeteken szigoru torveny tiltja a formula reklamozasat de a kormany megsem tesz semmit a torvenyserto tapszergyarto cegek ellen.

INTERFERENCIA ES BEFOLYAS



Erre rengeteg pelda van a bebietel piacon. Amikor a Nemzetkozi Taplalkozasi Konferenciat (INC) tartottak Genevaban, a tapszergyarto cegek szisztematikusan beszivarogtak szokasukhoz hiven. Egy 1999-es Genevai ertekezleten a cegek minden erot bevetve probaltak lobbizassal megnyerni a resztvevoket, hogy a szoptatas fontossagat toroljek ki a programbol.

New Zealand, Australia, UK, USA, Canada es mas Europai orszagok a tapszergyarto cegek melle szegultek, de Olaszorszag, Gorogorszag, Austria, Horvatorszag, Hollandia, Fulop-Szigetek, United Arab Emiratus, Latin Amerikai orszagai, Africa es az osszes nem-kormany-fuggo organizaciok elleneztek az ajanlott valtoztatast.

Ambar a szavazas eleg kozel kerult a valtoztatashoz, a szoptatas akadalyozasat tovabbra is minden erejukkel szeretnek megszuntetni mindenhol a vilagon. A harcnak meg korant sincs vege.

A NESTLE is beprobalkozott a kormanynal, hogy hagyjak jova azt, hogy NESTLE megfelel a torvenykonyvben leirtakban. Ez bekovetkezett Panama City-ben es NESTLE mas Latin Amerikai kormanyait is megprobalja befolyasolni.

A KERESKEDESBEN


A Tapszer gyartok polc helyeket vasarolnak meg es elarasztjak az uzleteket bebitapszerekkel, poszterekkel es kulonbozo promocios anyagokkal. Fulop-Szigeteken pl. az aruhazak teljesen el vannak arasztva tapszerekkel es mindent elkovetnek azert, hogy a vasarlo anyukak lassak a markaneveket mindenhol feltuntetve.

Kozvetlenul a tapszerek mellett egy masik szer kaphato bebiknek hasmenesre amit a tapszer okoz foleg mert a viz minosege nem megfelelo. Ezert mar kulon vizet is arulnak bebiknek a formulajukhoz, de meg igy sem kozeliti meg az immunologiai hatasat az anyatejehez kepest.

Szoja formulat is reklamozzak azok szamara akik allergiasak lettek a tejpor alapu formulakra, de mint mindig, a veszelyekrol amik a szoja fogyasztasaval jarnak nem beszelnek, titkoljak vagy visszatartjak.

Nehany Amerikai boltban a polcokon ott van a cimke ""recommended by WIC," the US government Women, Infants and Children program". Ami ugy hangzik mintha a kormany ajanlana ezeket. A tapszergyartok eroszerettel hasznalnak kormany programokat promotalni a motyojukat. Csak ugy mint a Szivbetegseg Asszociaciok mondjak ne egyunk tojassargajat, es ne fogyasszunk telitett zsirokat. Vagy pl Diabetikus szovetkezetek, akik a nutrasweet es hasonlokat tamogatjak cukor helyett. Na persze, hisz a cegektol tonna szamra kapjak a penzt.

Nem halottam meg sehol, hogy Diabetikus Szovetkezet egyike is ajanlotta volna Stiviat mint edesitot. Azert sem, mert onnan nekik nem jon be penz, sot, stivia egyensulyba is tartja a vercukor szintet ami megint szomoru hir szamukra.

ORVOSI RENDELOKBEN


Korhazak, orvosi rendelok, terhessegi gondozo letesitmenyek teljesen tapszer forgalmazo centerekke valtak. Az uzletkotok az osszes emlitett helyen gyokeret vertek es tapszereket promotaljak teves informaciojukkal.

Londonban egy korhazban ahol Kelet-Afrikai anyakat lattak el, a novereknek azt mondtak az ABBOT ceg uzletkotoi, hogy a SIMILAC tapszer nem tapszer hanem etelkiegeszito koraszulott bebiknek. Igy azt az erzest keltettek az anyaknak, mintha az etelkiegeszito (tapszer) jobban megfelelne a koraszulott bebiknek mint az anyatej.

Del-Afrika Tygerberg varosaban NESTLE lefizette a novereket, hogy tanitsanak csecsemogondozast. Capetown-i egyetemen letre is hozott a NESTLE egy taplalkozasi osztalyt. Orvosi rendelok ingyenes minta csomagokat es oktatasi (agymosasi) anyagokat osztogatnak es kulonbozo videokat mutogattak nekik amik a tapszergyato cegek altal keszultek.

Statisztika azt mutatja hogy az anyak 93%-a akik ingyen minta ajandek csomagokat kapnak, feladjak a szoptatast es az adott tapszerrel folytatjak a bebi eteteset. Igy veszik es szoktatjak ra a szoptatos anyakat a tapszerre.

Miutan a gyermeket is hozzaszoktattak a tapszerhez, az majd ha az ingyen mintacsomag elfogyott az anyak kenytelenek leszni megvasarolni azt. Ha nem hagytak volna magukat atvagni az anyak, akkor szoptathatnanak ingyen es meg karos sem lenne a bebi szamara.

MEDIABAN


Kerdes kivul a cegeknek beleszolasi 'joguk' van a mediaba amit persze ki is hasznalnak. Nestle musoridot vasarolt a tv-ben amikor azt mutattak, hogy egy bebi meghalt mert nem volt az anyanak eleg teje es nem kapott eleg tapszert.

Abbott nevu ceg ugyanezt csinalta. Amikor leadtak egy riportot a tv-ben, hogy egy gyermek meghalt valami orvosi muhiba miatt, akkor rafogtak arra, hogy a halal oka valahogy a szoptatassal kapcsolhato, es agyba-fobe reklamoztak a tapszert mint nelkulozhetetlen bebietelt.

A cegek efektiven hasznaljak a mediat mint pl. Wall Street Journal, Time and the New York Times ala-aknazni a szoptatast, de ha veletlen a forgalombol ki kell vonni a termeket mert kiderult, hogy mergezoek akkor mindenki csak hallgat.

Az internet nagyon fontos marketing eszkozze valt es a cegek nagyon okosak abban, hogy hogyan manipulaljak az anyakat. Kulonbozo jol megkomponalt jeligeket adnak a tapszeres termekukhoz ami magaban is 'agymoso' mint pl; "uveg tars" ; "szulok valasztasa" (Wyeth ceg); "Bottle Feeding Without Feeling Guilty"es hasonlok.

Az UNICEF es WHO Nemzetkozi Marketing Torvenykonyve az anyatej potlo szerekrol 10 pontban.

1; Tilos a tapszer reklamozasa

2; Tilos az ingyenes tapszer-mintacsomagok kezbesitese.

3; Tilos a tapszer promocioja es reklamozasa egeszsegugyi kozpontokban.

4; Tilos a tapszer tanacsolasa vedonoknek.

5; Tilos az ajandek vagy szemelyes anyagi juttatas egeszsegugyi dolgozoknak

6; Tilos az idealizalo szavak vagy kepek hasznalata amik tamogatjak a tapszerek fogyasztasat es
tilos ujszulott bebik fotoja az etelek csomagolasain.

7; Informacio az egeszsegugyi dolgozok szamara legyen tudomanyos es tenyleges tenyeket tartalmazo.

8; Az osszes informacio legyen a tapszer cimkejen ami elmagyarazza a szoptatas hasznat, fontossagat es az arat vagy veszelyet amit a tapszerfogyasztas okozhat.

9; Alkalmatlan anyagok mint pl. edesitett suritett tej nem kerulhet felhasznalasra.

10; Az osszes alapanyagnak kivalo minosegunek kell lenni es figyelembe kell venni az orszag es raktarozas klimajat is ahol a tapszert felhasznaljak.

MI VAN A FORMULAKBAN?


-VIZ:
Tartalmazhat nagy mennyisegu fluoridot.

-Kukorica Szirup: Glukozt tartalmaz. Anyatej Laktozt tartalmaz mint fo szenhidrat. Nem minden formula tartalmaz Laktozt.

-Sucrose: Nem tartalmaz Laktozt, nem megfelelo cukor a bebik szamara.

-Szoja Olaj. Feldolgozott magas hovel es vegyi anyagokkal, feheritett es deodorizalt. Valoszinu avas is.

-Tejsavo feherje:
Magas homersekleten kezelt, torekeny feherjeket a ho tonkreteszi.

-Szoja feherje izolatum: Tulsagosan feldolgozott, tartalmaz phytoestrogen-eket amik maradando karosodast okozhat a bebi hormon haztartasaban, visszafolytja a pajzsmirigy mukodeset, nem elismert mint 'biztonsagos kiegeszito' (GRAS)

-CARRAGEENAN: Rendkivul nehezen emesztheto. Legtobb azonnali-mix termekekben ez az egyik fo okozoja az emesztorendszeri problemaknak es nem a laktoz-erzekenyseg. Patkanyoknal maj es fejletlensegi problemakat okozott.

-Szoja Lecitin: A szoja olaj leulepedett salakjabol nyerik. Valoszinuleg tele van novenyvedoszerekkel is.

-Szintetikus Vitaminok: Karos az egeszsegre.

-Szabad Glutamat Sav: http://tiltottwellness.blogspot.com/2009/02/e621-natrium-glutamat-msg-dr-russel_13.html

US Tapszer Visszavonasok az Uzletekbol

Class I: May cause serious health consequences.
Class II: May cause medically reversible health conditions.
Class III: Not likely to cause medically adverse health effects

Ev
es Problema TERMEK Class
1994 Klebsiella and pseudomona contaminants Nursoy concentrate (Wyeth Labs) II
1993 Salmonella contamination Soyalac (Nutricia Inc.) I
1993 Glass contamination Nutramigen (Mead Johnson) II
1993 Peeling can lining Isomil Soy Formula with iron (Ross Labs) III
1990 Bacterial contamination I-Soylac Concentrated Formula (Loma Linda) I
1989 Deficient in vitamin D, below label claim for vitamin K Similac PM60/40 low iron (Ross Labs) III
1989 Unfit appearance, didn't pass through bottle nipple Carnation Good Nature (Nestlé) III
1989 Deficient in vitamin D Nutramigen iron fortified protein hydrolysate III
1986 Progressive vitamin A degradation Soyalac powder (Loma Linda) III
1986 Curdling, discoloration SMA Ready to Feed (Wyeth Labs) II
1985 Superpotent vitamin A levels Gerber Meat Base Formula with iron (Gerber) II
1985 Deficient in folacin, vitamin D and zinc Kama-Mil powder (Kama Nutritional Products) I
1985 Pamphlet erroneously suggests can be used as substitute for human milk Edensoy (Eden Foods) I
1985 Deficient in copper and linoleic acid Cow & Gate Improved Modified Infant Formula II
1985 Deficient in copper and linoleic acid Lactogen with iron (Nestlé) III
1985 Glass particles (from bottle chipping) 5% glucose water (Ross Labs) II
1985 Overprocessed, lumpy, brown, unfit for human consumption Similac with iron (Ross Labs) II
1983 Deficient in vitamin A Soyalac Powder Milk Free Fortified Soy Formula II
1983 Copper, thiamine and vitamin B6 too low Naturalac Infant formula (Filmore Foods) II
1982 Deficient in vitamin B6 Nursoy Concentrated Liquid (Wyeth Laboratores) I
1982 Deficient in vitamin B6 SMA brands (Wyeth Labs) I



Konkluzio: Mit adjon az anya a gyermekenek ha nincs mod a szoptatasra?
http://tiltottwellness.blogspot.com/2009/02/bebi-etelek.html


REFERENCIA: MILK MONEY and MADNESS KONYV BY Naomi Baumslag, MD, MPH http://www.amazon.com/Milk-Money-Madness-Politics-Breastfeeding/dp/0897894073




Friday, March 13, 2009

PIZZA




-115ml hazikeszitesu kefir (nyers tejbol)
-115ml lehetoleg nyers vaj
-415ml teljeskiorlesu tonkolybuza liszt
-5ml tengeri so

-Gyurd jol ossze, hagyd allni 12-24 orat meleg helyen.
-Tedd pizzakore vagy tepsibe es hideg sutoben susd 175 fokon 15-25 percig.

Bodybuilder Snack



-3dl hazikeszitesu aludttej, kefir vagy joghurt. (nyers, nem pasztorozott tejbol)
-2.5dl kekafonya vagy 1 banan vagy szamoca
-2 tojassargaja nyersen (tojast piacrol)
-5ml vanilia kivonat
-10ml kokuszzsir (http://www.kokuszolaj.hu/)
-3-4ek mez

Turmixold jol ossze.




Jo minosegu bakterium-erjesztesu tejbol kivalo testepito turmixitalokat lehet kesziteni reggelire, snackre, de kivalo erositesre, testepitesre is. Sajnos a mai nagyipari turmixitalok legtobbjehez szojafeherje porokat hasznalnak mergezo edesito szerekkel.

Lactose-erzekeny emberek is nyugodtan kiprobalhatjak mivel a tej nem pasztorozott igy az enzim 'Lactase' meg jelen van es segiti az etelt lebomlani. Pasztorozott tejtermekek asztmat, allergiakat, tejerzekenyseget, csontbetegsegeket es tovabbi betegsegeket valthatnak ki.

Monday, March 9, 2009

Citrom Mousse





-6 paraszt tojas sargaja
-fel pohar mez vagy izles szerint
-2 citromhej reszelek
-2 citrom leve
-6 paraszt tojas feherje
-csipet tengeri so
-felpohar nyers tejszin szabadtartasu allattol


Tedd a tojas sargajat, mezet, citromhej reszeleket es a citromlevet egy dupla forraloba.
Kevergesd alacsony tuzon 10 percig vagy amig suru nem lesz.
Tedd a hutobe kihulni kb 30 percre.
Verd fel a tejszint.
Verd fel a tojas feherjet a csipet soval
Hajtogasd bele a tojas mixet a tejszinbe,aztan pedig a tojashabot.

Citrom a Tradicios Kinai Gyogyaszatban (TCM)

Husito termo-homersekletu; savanyu, fanyar iz; antiszeptikus; nagyon terapatikus azoknak akik magas feherje/zsir tipusu etrenden vannak. Elpusztitja a rothaszto bakteriumokat a belben es a szajban. (valakinek rohad a szaja, akkor nosza-hat ucca neki) Anti-mikrobialis; jo verhasra; megfazasra; infuenzara; eros szaraz kohogesre; parazitakra.

Segiti a maj mukodeset; segiti az epeso kepzeset; segit az asvanyanyag felszivodasaban; tisztitja a vert; csokkenti a magas vernyomast; sulycsokkento; jo gyenge verkeringes es gyenge erezetre; enyhiti a felfuvodast a belekben.

Citrom noveli a Yin nedvek produkciojat. Vizzel keverve jol husit a forro nyari napokon, nyugtatja az idegrendszert; gyogyitja a torokgyulladast, gorcsoket es cukorbetegseget amik Yin nedv hianyra utalnak..

Dozis: Kezd 1-3 citrommal naponta 1 hetig es emeld az adagot ugy ahogy erzed.
Robosztus ember 9-12 citromot naponta toleral.
Citromhej meginditja a stagnalo maj energiajat.

Monday, March 2, 2009

Avokádia

Vigyazat!
Ez az oldal a zsir-fobias embereknek nem ajanlott.
Avokado erdeti neve "Ahuacatl" jelentese: "Heregoly
ók"






Avocado Shake:

-1 avocado
-1tk vanilia kivonat
-pohar nyers hazi tej a piacrol
-nyers mez vagy juhar-szirup izles szerint
-csipet szerecsendio

Turmixold jol ossze.




Csokis Avocado Shake:

-1 avocado
-1tk vanilia kivonat
-pohar nyers hazi tej a piacrol
-nyers mez vagy juhar-szirup izles szerint
-keseru kakaopor vagy nyers kakobab daralva izles szerint

Turmixold jol ossze.






Avocado-Csokikremes Palacsinta





Hozzavalok Kb:

-4 avocado
-4 ek szuz kokusz-zsir opcios http://www.kokuszolaj.hu/
-1tk Tamari szoja szosz
-1tk balsamic ecet
-2tk vanilia kivonat
-120ml keseru kakaopor vagy nyers kakaobab daralva
-nyers mez izles szerint
-3 dl nyers tejszin a piacrol (verd fel)

Turmixold jol ossze. (a tejszin kivetelevel)






Palacsintateszta:

-300 ml barmilyen teljes kiorlesu liszt pl tönkölybúza.
-300 ml nyers tej
-3 paraszt tojas
-izles szerint vanilia kivonat







Avocado a Tradicios Kinai Gyogyaszatban


Hideg termo-homersekletu; edes iz; termeli a vert es a Yin-t; harmonizalja a majat; nedvesiti a tudot es a beleket. Termeszetes lecithin forras ami jo az agymukodesnek; tobb mint 80% a kaloriajanak konnyen emesztheto egeszseges zsir.

Gazdag copper-ben (Rez) ami segiti a versejtek termeleset; kedvezo szoptatos anyaknak; jo fekélyre; nagyon jo borapolo.

Tönkölybúza a Tradicios Kinai Gyogyaszatban

Melegito termo-homersekletu; edes iz; erositi a lep-hasnyalmirigyet; nedvesiti a szarazsagot; taplalja a Yin nedveket; erositi a gyengebb es hianyban levoket; hasznos hasmenesre es szorulasra egyarant; jo gyenge emesztesre; colitis-re (vastagbel gyulladas) es mas belbetegsegekre. Glutenre erzekeny emberek is jobban toleraljak mint a rendes buzat vagy mas gluten tartalmu buzafeleket.